Menü

Programajánló: Gyere Szegedre darvakat lesni!

Láttál már egyszerre több tízezer madarat az égen? Ha nem, akkor ne maradj le erről a lélegzetelállító programról! Az őszi madárvonulás idején fél Európa daru-állománya érinti útja során a magyar Alföldet. A Hortobágy felől érkező darvak száma a vonulás tetőpontján eléri a 30-40 ezres számot a szegedi Fehér-tónál, ahol október második felétől figyelhetők meg tömegesen.

A darulesek a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében kerülnek megrendezésre több hétvégi és ünnepnapi időpontban. A néhány órás, és szintúgy néhány kilométeres séta során a darvak esti behúzását figyelik meg, ahogy a napközbeni táplálkozóhelyükről, a mezőkről visszatérnek alvóhelyükre. S hogy ez miért éppen a tórendszer egyik tavánál található? Ez biztonságos a darucsapatok számára: a rókák a vízben már nem közelítik meg őket.

Fantasztikus látvány, ahogy a csoportosan, általában V-alakban repülő darvak szinte belepik az eget és a látóhatárt, majd eltűnnek a naplemente irányába akár 50 km/h-s átlagsebességgel a nádas mögött. Mindeközben a túrázók néhány gyógynövénnyel is megismerkedhetnek.

A részvétel jó szívvel ajánlott családok, kisgyerekesek, baráti társaságok, vagy egyedüli résztvevők számára is, de hobbi fotósok körében is közkedvelt program. Amennyiben a háziállat jó magaviseletű, úgy kutyát (és más kisállatot) is lehet hozni, de csak pórázon, mivel védett területen vezet a túraút.

A következő időpontokban van még szabad hely a programra:

- November 18. szombat, 13,30 óra
- November 25. szombat, 13,30 óra

Jelentkezni EZEN a linken lehet mindössze fél perc alatt.

Büféreform, avagy viszlát lekváros táska!

A legfrissebb kimutatások szerint minden ötödik kisfiú és negyedik kislány túlsúllyal küzd. Egy új szabályozás szerint az iskolai büféknek folyamatosan át kell állniuk arra, hogy egészséges ételeket áruljanak. A jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, a túlcukrozott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott termékek nem árusíthatóak.

Koránkarácsony

Bizonyos üzletekben nem hogy már most, hanem október közepe óta karácsony van. Vajon miért kezdődik mindig egyre hamarabb az üzletek karácsonyi marketingakciója?

Hogyan válasszunk (jól) ajándékot?

Bár a karácsony kétségtelenül a szeretet egyik legszebb ünnepe, s helyes értékrendben nem az ajándékozásról szól, azért nem árt időben felkészülni gondolatban, ötletekben, tervezésben s persze anyagiakban a közelgő év végi meghitt napokra. Ha kifogytunk már az ötletekből, akkor érdemes elolvasni a cikket, néhány tippet csokorba gyűjtöttünk.

A fiatalító elixír – olajfa vagy olajfűz?

Mennyiben hihetünk a fiatalító termékeknek, milyen anyagokat érdemes használnunk a sejtek fiatalságának megőrzéséhez? Természetesen a megelőzés a leghatékonyabb fiatalító módszer, de ha valaki mégis szívesen használna néhány természetes eredetű segédanyagot, annak talán segíthetünk.

Sokezer cukorbeteg nincs tisztában betegsége okával

Magyarországon legalább tízezer körülire tehető azon cukorbetegek száma, akiknek a betegségét egyetlen gén mutációja okozza. Akiben megvan ez a mutáció, az már biztosan cukorbeteg - vagy az lesz élete során. Ez a felismerés lehetővé teszi a beteg személyre szabott diagnózisának és kezelésének kialakítását, valamint a családtagok célzott szűrését.