Menü

Programajánló: Gyere Szegedre darvakat lesni!

Láttál már egyszerre több tízezer madarat az égen? Ha nem, akkor ne maradj le erről a lélegzetelállító programról! Az őszi madárvonulás idején fél Európa daru-állománya érinti útja során a magyar Alföldet. A Hortobágy felől érkező darvak száma a vonulás tetőpontján eléri a 30-40 ezres számot a szegedi Fehér-tónál, ahol október második felétől figyelhetők meg tömegesen.

A darulesek a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében kerülnek megrendezésre több hétvégi és ünnepnapi időpontban. A néhány órás, és szintúgy néhány kilométeres séta során a darvak esti behúzását figyelik meg, ahogy a napközbeni táplálkozóhelyükről, a mezőkről visszatérnek alvóhelyükre. S hogy ez miért éppen a tórendszer egyik tavánál található? Ez biztonságos a darucsapatok számára: a rókák a vízben már nem közelítik meg őket.

Fantasztikus látvány, ahogy a csoportosan, általában V-alakban repülő darvak szinte belepik az eget és a látóhatárt, majd eltűnnek a naplemente irányába akár 50 km/h-s átlagsebességgel a nádas mögött. Mindeközben a túrázók néhány gyógynövénnyel is megismerkedhetnek.

A részvétel jó szívvel ajánlott családok, kisgyerekesek, baráti társaságok, vagy egyedüli résztvevők számára is, de hobbi fotósok körében is közkedvelt program. Amennyiben a háziállat jó magaviseletű, úgy kutyát (és más kisállatot) is lehet hozni, de csak pórázon, mivel védett területen vezet a túraút.

A következő időpontokban van még szabad hely a programra:

- November 18. szombat, 13,30 óra
- November 25. szombat, 13,30 óra

Jelentkezni EZEN a linken lehet mindössze fél perc alatt.

Evészavarok III. - Bulimia

Az anorexia nervosa után elkülönített kórkép. Közismertté Lady Diana /walesi hercegné/ érintettsége miatt vált. Az anorexiához hasonlóan a pszichiátriai elnevezésben szerepel a nervosa (ideges) szó, utalva arra, hogy elsősorban lelki eredetű kórképről van szó. Lássuk, mit is tudunk manapság erről a betegségről!

Arcápolás rejtelmei II.

Az Arcápolás rejtelmei cikkben, kifejezetten az arc ápolása volt a fő irányvonal, viszont a második részben, már kitérünk az ajkakra is. Ismét Miklán Lilla, kozmetikus volt a segítségemre, aki válaszaival irányt mutat, a kérdések sokasága között.

Arcápolás rejtelmei

Ha szép és egészséges arcbőrt szeretnénk, akkor fontos odafigyelnünk az ápolására. De, hogy mire kell odafigyelni, illetve, hogy milyen készítményeket használjunk? Erről kérdeztem Miklán Lilla kozmetikust.

Napfényes gondolatok

Március elsejével, bizony a meteorológiai tavasz hivatalosan is beköszöntött, a naptár bizony visszalapozhatatlanul márciust mutat. Tavaszi fáradtság, vagy feltöltődés? Neked mit jelent?

Szabó Zsófi: „Nálunk most Mendel a legfontosabb!”

Már három hónap telt el azóta, hogy megszületett Szabó Zsófi kisfia. A kezdeti nehézségek, átvirrasztott éjszakák után Zsófi és a kis Mendel mára teljesen összeszokott, a hasfájós időszakon is túl vannak, és lassan, de biztosan kialakult a napi rutin is. Mint minden anyukának, Zsófinak is gyermeke az első, ha teheti, minden percét vele tölti.