Menü

Programajánló: Gyere Szegedre darvakat lesni!

Láttál már egyszerre több tízezer madarat az égen? Ha nem, akkor ne maradj le erről a lélegzetelállító programról! Az őszi madárvonulás idején fél Európa daru-állománya érinti útja során a magyar Alföldet. A Hortobágy felől érkező darvak száma a vonulás tetőpontján eléri a 30-40 ezres számot a szegedi Fehér-tónál, ahol október második felétől figyelhetők meg tömegesen.

A darulesek a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében kerülnek megrendezésre több hétvégi és ünnepnapi időpontban. A néhány órás, és szintúgy néhány kilométeres séta során a darvak esti behúzását figyelik meg, ahogy a napközbeni táplálkozóhelyükről, a mezőkről visszatérnek alvóhelyükre. S hogy ez miért éppen a tórendszer egyik tavánál található? Ez biztonságos a darucsapatok számára: a rókák a vízben már nem közelítik meg őket.

Fantasztikus látvány, ahogy a csoportosan, általában V-alakban repülő darvak szinte belepik az eget és a látóhatárt, majd eltűnnek a naplemente irányába akár 50 km/h-s átlagsebességgel a nádas mögött. Mindeközben a túrázók néhány gyógynövénnyel is megismerkedhetnek.

A részvétel jó szívvel ajánlott családok, kisgyerekesek, baráti társaságok, vagy egyedüli résztvevők számára is, de hobbi fotósok körében is közkedvelt program. Amennyiben a háziállat jó magaviseletű, úgy kutyát (és más kisállatot) is lehet hozni, de csak pórázon, mivel védett területen vezet a túraút.

A következő időpontokban van még szabad hely a programra:

- November 18. szombat, 13,30 óra
- November 25. szombat, 13,30 óra

Jelentkezni EZEN a linken lehet mindössze fél perc alatt.

A vérszegénység és fajtái

Mindenki ismer valakit, aki szenvedett már vérszegénységben. Arról viszont kevés fogalmunk van, hogy milyen fajtái lehetnek ennek az állapotnak, és ezt hogyan érdemes kezelni. Ha pedig az orvosra sem hallgatunk, vagy épp el sem megyünk hozzá, nagyon rosszat tehetünk vele a saját egészségünknek. Oszlassuk el a tévhiteket és kezdjünk eltörődni a saját egészségünkkel!

A hangészlelés és az alvás 'parazitája': a túlhallás

Sajnos a mindennapi köztudatban nem nagyon van benne az érzékeny hallás más néven túlhallás elváltozása/adottsága/betegsége. A helyzeten változtatni lehetne, de sajnos még maga a szakma se teljesen nyitott erre. Mi megtesszük a magunkét: jöjjön hát a túlhallás bemutatása a teljesség igénye nélkül.

Spinning, az a bizonyos gyilkos mosoly

Ha szereted a kerékpározást, de a hűvös időben már nem merészkedsz ki a szabadba, netán túl unalmasnak tartod a szobabicikli tekerését egyedül, viszont minden vágyad, hogy formás lábaid legyenek? Akkor feltétlen ki kell próbálnod ezt az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportot! A következőkben elárulok pár érdekes dolgot róla, hátha kedved kapsz hozzá és végre nem csak gondolatban, hanem gyakorlatban is elindulsz az edzőterem felé.

Ahogy én azt elképzelem

Talán mindenki arról álmodik, hogy könnyen induljon a nap, jókedvűen kezdődjön a reggel, vidám hangulatban teljen a munka, stressz mentesen végezzük el a teendőinket, kiegyensúlyozottak legyenek a gyerekeink, harmonikus az otthon töltött idő. Vajon tényleg a stresszes rohanás a normális, vagy lehet másként is indítani a napot?

5 jó tanács az irodai ülőmunka egészségkárosító hatása ellen

Bár az állómunkánál kényelmesebbnek tűnhet, a folyamatos ülőmunka közel sem veszélytelenebb az egészségünkre nézve.