Menü

Programajánló: Gyere Szegedre darvakat lesni!

Láttál már egyszerre több tízezer madarat az égen? Ha nem, akkor ne maradj le erről a lélegzetelállító programról! Az őszi madárvonulás idején fél Európa daru-állománya érinti útja során a magyar Alföldet. A Hortobágy felől érkező darvak száma a vonulás tetőpontján eléri a 30-40 ezres számot a szegedi Fehér-tónál, ahol október második felétől figyelhetők meg tömegesen.

A darulesek a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében kerülnek megrendezésre több hétvégi és ünnepnapi időpontban. A néhány órás, és szintúgy néhány kilométeres séta során a darvak esti behúzását figyelik meg, ahogy a napközbeni táplálkozóhelyükről, a mezőkről visszatérnek alvóhelyükre. S hogy ez miért éppen a tórendszer egyik tavánál található? Ez biztonságos a darucsapatok számára: a rókák a vízben már nem közelítik meg őket.

Fantasztikus látvány, ahogy a csoportosan, általában V-alakban repülő darvak szinte belepik az eget és a látóhatárt, majd eltűnnek a naplemente irányába akár 50 km/h-s átlagsebességgel a nádas mögött. Mindeközben a túrázók néhány gyógynövénnyel is megismerkedhetnek.

A részvétel jó szívvel ajánlott családok, kisgyerekesek, baráti társaságok, vagy egyedüli résztvevők számára is, de hobbi fotósok körében is közkedvelt program. Amennyiben a háziállat jó magaviseletű, úgy kutyát (és más kisállatot) is lehet hozni, de csak pórázon, mivel védett területen vezet a túraút.

A következő időpontokban van még szabad hely a programra:

- November 18. szombat, 13,30 óra
- November 25. szombat, 13,30 óra

Jelentkezni EZEN a linken lehet mindössze fél perc alatt.

A lélek is lehet beteg

Sokan nem is tudják, hogy depresszióban szenvednek, mert a tünetei megtévesztőek. Azonban ha fennáll a depresszióra jellemző tünetegyüttes, érdemes lehet elgondolkozni.

Cica a lakásban

Nagy felelősség egy macska örökbefogadása, de ahogy a mondás is tartja "egyetlen szőrmók kiscica is elegendő ahhoz, hogy a lakhelyed otthonná váljon". De mire van szüksége egy benti cicának?

Kisbabát szeretnénk!

Sajnos egyre többeket -Magyarországon már 120 000 párról tudunk- érint a gyermektelenség problémája. Ennek valószínű okairól, a kivizsgálás menetéről, a lehetséges megoldásokról lesz szó a következőkben.

Ötletek téli depresszió ellen

Januárban nem nehéz depresszióssá válni. A napok rövidek és sötétek, alig süt a nap. Az év végi stressz és a fényhiány okozhat levertséget, rossz hangulatot, depressziót. Télen lemerül a szervezet energiaszintje, jellemző a fáradékonyság, a nyomott hangulat, a kedvetlenség.

2-es típusú cukorbeteg? Figyel a vércukrára? Vigyázzon a szívére is!

Akár 6 évvel is tovább élne? Tartsa karban vércukorszintjét, csökkentse a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, hogy teljes értékű életet élhessen!