Menü

Programajánló: Gyere Szegedre darvakat lesni!

Láttál már egyszerre több tízezer madarat az égen? Ha nem, akkor ne maradj le erről a lélegzetelállító programról! Az őszi madárvonulás idején fél Európa daru-állománya érinti útja során a magyar Alföldet. A Hortobágy felől érkező darvak száma a vonulás tetőpontján eléri a 30-40 ezres számot a szegedi Fehér-tónál, ahol október második felétől figyelhetők meg tömegesen.

A darulesek a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében kerülnek megrendezésre több hétvégi és ünnepnapi időpontban. A néhány órás, és szintúgy néhány kilométeres séta során a darvak esti behúzását figyelik meg, ahogy a napközbeni táplálkozóhelyükről, a mezőkről visszatérnek alvóhelyükre. S hogy ez miért éppen a tórendszer egyik tavánál található? Ez biztonságos a darucsapatok számára: a rókák a vízben már nem közelítik meg őket.

Fantasztikus látvány, ahogy a csoportosan, általában V-alakban repülő darvak szinte belepik az eget és a látóhatárt, majd eltűnnek a naplemente irányába akár 50 km/h-s átlagsebességgel a nádas mögött. Mindeközben a túrázók néhány gyógynövénnyel is megismerkedhetnek.

A részvétel jó szívvel ajánlott családok, kisgyerekesek, baráti társaságok, vagy egyedüli résztvevők számára is, de hobbi fotósok körében is közkedvelt program. Amennyiben a háziállat jó magaviseletű, úgy kutyát (és más kisállatot) is lehet hozni, de csak pórázon, mivel védett területen vezet a túraút.

A következő időpontokban van még szabad hely a programra:

- November 18. szombat, 13,30 óra
- November 25. szombat, 13,30 óra

Jelentkezni EZEN a linken lehet mindössze fél perc alatt.

Isten furcsa, eltévedt bárányai II.

Az előző részben láthattuk, hogy körülbelül kiket érint a szkizotip személyiségzavar. Most a gyakorlati, hétköznapi tüneteket veszem sorra. A cél nemes: komplex képet kívánok adni ezekről a hihetetlenül érdekes személyekről, aki a saját poklukat is megjárva élnek köztünk a maguk furcsaságában.

Diétás ételek - vidd magaddal!

A diétánk egyik legkörülményesebb része kitalálni, hogy mely ételeket vihetjük magunkkal, ha elmegyünk otthonról. Néhány praktikus tanáccsal segítünk ebben!

Idősek étrendje

Dietetikusok egybehangzó véleménye szerint idősödő korban is figyelni kell az életmódra. Ebben a korban is számos élettani változás zajlik a szervezetben, a tápanyag- és vitamindús, helyesen összeállított étrend nagyon fontos.

Így növeld a biztonságod a cybertérben!

Online aktivitásunk növekedésével és a digitalizáció térhódításával egyre inkább nyitott könyv az életünk. Tíz másodpercenként éri hekker támadás számítógépeinket, nő a bankkártyás visszaélések és az adatlopások száma, a zsarolóvírusos támadások pedig még korántsem értek a csúcsra. Különösen a gyermekek vannak veszélyben, minden harmadik magyar fiatalnak volt már része internetes zaklatásban.

Isten furcsa, eltévedt bárányai I.

A különcök mindig is köztünk éltek, élnek. A társadalom sokszor megbecsült tagjainak is, megvan a maga kis története. Az alábbi cikk egy alig ismert, kutatott személyiségzavart mutat be, a szkizotip személyiségzavart. Ez a komplex tünet együttes az elvont művészek, szórakozott professzorok és maguknak való hajléktalanok ismérve.