Menü

Igenis szeretem a Halloweent!

Sok helyen látom a tiltakozást, miszerint ne a Halloweent, hanem a Mindenszenteket és a Halottak Napját ünnepeljük. Nos, egyrészt a kettő nem zárja ki egymást, másrészt sokkal több előnye, mondanivalója és hagyománya van ennek az ünnepnek, mint amit elsőre gondolnánk.

Először nézzük a tényeket: a Mindenszentek november 1-jén, a Halottak Napja pedig november 2-án van, ezzel ellentétben a Halloween október 31-én. Tehát dátumbeli ütközés nincs. Az is teljesen tévhit, hogy a Halloween egy "amerikai őrület", amit át akarunk venni, mint a Valentin-nap. Hiszen a Halloween ősi kelta hagyományokon alapul, és a kereszténységtől sincs olyan távol, mint sejtenénk.

Nem véletlen, hogy ezek az ünnepek időben olyan közel esnek egymáshoz: amikor a kereszténység elterjedt, akkor nem akarták betiltani az ősi szokásokat - valószínűleg nehéz is lett volna mindent egy tollvonással eltüntetni. Inkább a pogány ünnepek időpontjához igazították az őskeresztény szokásokat is. (Akkor melyik is volt először?)

Egyébként talán sokak meglepetésére a hallow szó azt jelenti: megszentel.

Írországban sokáig elterjedt volt a kelta kereszténység, s ott október 31. a mindenszentek éjszakája, melynek neve: All Hallows' Eve. November első napja volt a keresztény ünnepnap, a mindenszentek napja (All Saints' Day vagy All Hallow's Day). No de menjünk még visszább a történelemben: az október 31-ei éjszaka arról szólt, hogy megköszönték a napistennek a föld és a termés gazdagságát. Sok más ünnep is esett nagyjából erre a dátumra.

A keresztények azért nem kedvelik a Halloweent, mert úgy vélik, sátáni szimbólumokat használ fel ez az ünnep, és a sötétséget, a rosszat hirdeti.

Nem állítom, hogy nem volt olyan része a druidák néhai ünnepének, ami megbotránkoztató, például hogy akár emberáldozatokat is bemutattak. Nyilván ma már nem tennénk ilyesmit, no de hány év telt el azóta? Nem jelenti azt a halloweenezés, hogy egyetértenénk ezekkel a régi-régi rítusokkal! A kereszténységnek is vannak olyan eseményei, amivel ma már nem értenénk egyet! Az Ószövetségben bőven találunk barátságtalan részeket, amiket ma már nem ismételnénk meg.

Viszont annak igenis megvan a hagyománya, hogy megéljük egymás után a sötétséget és a fényt, az életet és a halált. Mindez a világ jelenlévő dualitását szimbolizálja. A gyerekek számára véleményem szerint tanulságos, hogy tudják, mindkettő jelen van az életben. A halloweeni ijesztő jelmezek, figurák szerintem segítenek számukra megbarátkozni olyan dolgokkal, amiket egyébként ijesztőnek tartanak, s ez bátorságot adhat nekik. Félelmetes egy csontváz, vagy sátáni jelkép lenne? Ugyan, hisz mindez ott van a mi emberi testünkben is! Persze vannak egyéb ijesztő jelmezek is. De túlzás állítani, hogy a boszorkánynak öltözés olyan dolgokat éltet, amiket elűzni kellene az életünkből.

Azért bízzunk benne, hogy a Halloweent erősen ellenzők gyermeke még sosem öltözött be farsangkor farkasnak (aki a mesében megette Piroskát), vagy mondjuk Darth Vadernek, a Star Warsból a sötét oldal képviselőjének, hogy további példákat ne is soroljunk. Miért ne lehetne a Halloween egyszerűen csak egy jó buli, ahol tököt faragunk (szuper közös családi program), beöltözünk ijesztő jelmezekbe (ezek után legfeljebb kevésbé fél majd a gyerek a sötétben, vagy a mesebeli gonosz boszorkánytól), és csokoládét kérünk a szomszéd házaknál?

Mi így fogunk tenni, idén másodszor áll össze a kis csapat a kertvárosunkban amerikai szomszédunk, Kyle Eckhart szervezésére (aki egyébként a Szegedi Golgota Keresztény Gyülekezet lelkésze!), hogy Trick or treat! - azaz Csokit vagy csalunk! - felkiáltással becsengessünk néhány szomszédhoz. Igen, ez a része már amerikai, de kedves ötlet. Tavaly volt az első ilyen alkalom, sajnos akkor még nem volt lehetőségünk részt venni, de sajnáltuk, amiről lemaradtunk: egy összekovácsoló eseményről, ahol olyan környékbelieket ismerhetünk meg, akikkel korábban nem találkoztunk, s jókat lehet kacagni egymás jelmezén, sminkjén. A gyerekek boldogok az édességektől (néha az is belefér), a sötétben mászkálás izgalmától, a készülődéstől. Szerintem felesleges lenne ettől az aranyos szórakozástól megfosztani őket valamilyen kisarkított múltbéli ideológia miatt. Higgyék el, nem fogunk emberáldozatokat bemutatni, és nem lesz ettől több boszorkány - estére levetjük jelmezeinket.

Annak is látom a szépségét, hogy miután vidáman és félelmetesen szórakoztunk október 31-én, másnap kicsit elcsendesedjünk, és a másik oldalt megélve a Mindenszenteket ünnepeljük az üdvözült lelkek emléknapján, majd november 2-án megemlékezzünk azokról, akik ma már nincsenek velünk itt a Földön. Sőt mi több, jómagam így érzem teljes, kerek egésznek ezt az ünnepkört.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.