Menü

Őszi receptajánló Széll Tamástól és Szulló Szabinától

Széll Tamás és Szulló Szabina Magyarország legismertebb séf duója. Munkásságuk nemzetközi szinten is kiemelkedő, ennek bizonyítéka többek között a Bocuse d'Or európai válogatóján elért győzelem, majd a világdöntőn a rangos negyedik hely megszerzése. Ők ketten nemrégiben a turizmussal kapcsolatos legmagasabb szintű kormányzati elismerésben, azaz Pro Turismo-díjban részesültek. Szulló Szabina és Széll Tamás 2017 februárjában bisztrót nyitott a Hold utcai piacon, ahol a magyar alapanyagok szépségét és sokszínűségét mutatja meg a lehető legmagasabb minőségben, egy folyamatosan változó étlapon. Munkájuk inspirációt ad a hazai szakmának is, de ők maguk is számos ihletet merítenek belföldi utazásaikból, vagy akár a magyar erdő gazdagságából.

Ősszel különösen izgalmasak a szezonális ételek, a könnyebb nyári fogások után előtérbe kerül a cékla, a csicsóka és a gombák, valamint az olyan húsok, mint a szarvas, a liba vagy a mangalica, de persze a halak is, például a pisztráng.

S hogy hova érdemes utazni, ha ínycsiklandó pisztrángra vágyunk?

Természetesen Szilvásváradra, hiszen a Szalajka-völgyi pisztráng méltán emblematikus alapanyaga a térségnek. Szerencsére azonban az ebből a halból készült ételkülönlegességeket akár otthon is elkészíthetjük, vagy élvezhetjük őket kiváló séfek tálalásában is.

Széll Tamás és Szulló Szabina most exkluzív receptet állított össze, melyben az őszre jellemző ízeket emelik ki. A fogások hozzávalóit az "őszi kosárból" válogatták össze, így többek között a pisztráng, a csicsóka és a dió is kiemelt szerephez jut. Ismerjék meg az első receptet:

Légy nagyon óvatos a villámdiétával

A nagymértékű fogyást ígérő diéták mindig gyanúsak. A divatfogyókúrák ígéreteiben csak úgy röpködnek a kilók, amelyek gyors eredményt hoznak tömérdek mellékhatással. Az a pár plusz kiló nem ettől fog eltűnni, egészségünkben viszont könnyen kárt tehetünk.

Egészségtudatosan, de boldogan

Egészséges-e a tej? Együnk-e húst? Mennyi szénhidrát fogyasztása ideális? Kerüljük el a glutént? Kevés zsírt együnk magasabb szénhidrátbevitellel, vagy alacsony szénhidráttartalom mellett sok húst és zsírt fogyasszunk? És így tovább…

Lépcsőfokok a táplálkozási piramis legmagasabb szintjéhez

A helyes étrenddel fittséget, jó alakot és egészséges életet élhetünk, tele lehetünk energiával a nap folyamán. Kevesen ehetnek meg büntetlenül bármennyit, ha tudni szeretnéd, miből mennyit szabad enned, akkor érdekes lehet számodra a következő cikk.

Értékes ételek, amiket nem eszünk

Mindenkinek megvannak a kedvelt, bevált, gyakran elkészített vagy étteremben rendelt ételei, s természetesen azok is, amelyeket kevésbé szeret. Számos olyan tápanyagról lemondunk azonban, ami fontos lenne, hogy alkalmanként a tányérunkra kerüljön.

Attól, mert „mentes”, még nem fogyaszt

Nagy divat manapság a „mentes” étrend. Való igaz, a mentes ételek ugyan tehermentesítik a szervezetet számos allergén élelmiszertől, megszüntethetnek fennálló gyulladásokat, gyomorproblémákat, azonban biztos benne mindenki, hogy ettől fogyni is fog? Csak kérdezem.