Menü

Szavazz a legklasszabb nőkre és férfiakra!

Manapság, amikor az emberi értékrendek annyira összezavarodtak, különösen fontosak a példaképek. Érdekes, hogy egymástól függetlenül, mégis egyidőben kelt útjára két díj, ahol szavazhatsz az általad példamutatónak vélt nőkre és férfiakra.

A férfiakkal kapcsolatos szavazást nem is annyira meglepő módon a Férfiak Klubja írta ki, akiknek már több pozitív kezdeményezésük is volt, van. Manapság, amikor a média a férfiak bántalmazási, zaklatási tetteitől hangos (de erről is beszélni kell!), felüdülés, hogy olyan férfiakkal is foglalkozhatunk, akik jó példák lehetnek férfitársaik és mindannyiunk számára, és képesek értékeket felmutatni.

Bedő Imre, a Férfiak Klubjának megalapítója már évek óta aktívan azért dolgozik, hogy érzelmileg intelligens, mégis a klasszikus értékekkel bíró férfiak száma növekedjen. Vallja, hogy bár fontos a tudatosság, a férfiakhoz a saját nyelvükön kell szólni. Az értékteremtő munka fontos lépése az I. Gránit Oroszlán Példakép Díjának megalapítása. November 10-éig lehet jelöléseket leadni a következő kategóriákban:

- Apa példakép
- Mester (edző, népművelő) példakép
- Férfi pedagógus példakép
- Közéleti (neves, ismert férfiak) példakép.

A másik kezdeményezés a Szuper WMN, ahol Magyarország legbátrabb nőire lehet szavazni. A jelöltek már megvannak, civil kategóriában 200 nőt neveztek be, közéleti kategóriában pedig négy hölgy közül lehet választani:

1. Al Ghaoui Hesna riporterként vált ismertté, ahol már bizonyította bátorságát, jelenleg a félelem tanulmányozásával foglalkozik.
2. Dévény Anna gyógytornász poszthumusz jelölést kapott, a nevét szinte mindenki ismeri: saját módszert alakított ki koraszülöttek, gyerekek számára. Ahogy az lenni szokott, sokat kellett harcolnia, míg rendhagyó módszereit elfogadták.
3. Kiss Tibor Noé kortárs író, aki már saját példával is sokat tesz az elfogadásért. Transzneműként felhagyott futballista karrierjével, és ma már nőként él. Ezután többek között roma fiataloknak tartott fociedzéseket. Sokat foglalkozik más hátrányos helyzetű célcsoportokkal is, mint például a szegénységben élőkkel. Mind a műveivel, mind a saját életével példát mutat.
4. Sárosdi Lilla nevét is sokan megismerték az utóbbi időben - ő volt az a nő, aki ki merte mondani, hogy zaklatója a Vígszínház főrendezője, Marton László volt. Ezzel elindult a lavina - sokan álltak be mögé, és megerősítették, hogy ők is hasonló inzultusoknak voltak kitéve Martontól. Azóta már még egy színházi körökben közismert férfi visszaéléseire derült fény. Lillát sokan bírálták áldozathibáztató módon, de még többeknek adott reményt a bátorsága és kiállása.

Láthatjuk tehát, hogy nehéz a döntés, vélhetően civil kategóriában is szoros lesz a verseny a kiválasztottak között. De ahogy a Férfiak Klubja is írta, "már pusztán a jelölés is presztízsértékű". Ezzel teljes mértékben egyet tudunk érteni!

Ha szíveden viseled, hogy ne csak panaszkodjunk arra, ami rossz, hanem tegyünk is azért, hogy a világ egy jobb hely legyen, akkor szavazz Te is azokra, akiket leginkább példaértékűnek gondolsz!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.