Menü

Koránkarácsony

Koránkarácsony. Új szó. Tulajdonképpen nem is erről akartam írni, hanem a szeretetről, várakozásról, adventi hangulatról, népszokásokról és ilyen kedves témákról, mint a karácsonyi készülődés, adventi naptár készítése és a mákos bejglim receptje.

Csakhogy. Nem tudok elmenni amellett szótlanul, hogy bizonyos üzletekben nem hogy már most, hanem október közepe óta karácsony van. Meg mikulás. Meg advent és lassan szilveszter meg húsvét is egyszerre. Ennyi erővel akár ki is tehetnék egyszerre az összes terméket januárban, aztán majd eldönti a vásárló évközben, hogy melyik hónapban mit vegyen.

Flegma vagyok, tudom. Valamelyik alkalommal csak álltam a csokimikulások előtt és arról beszélgettem egy másik vásárlóval - a gyönyörű, őszi, napsütéses 25 fokban, rövid ujjú felsőben -, hogy vajon milyen hónapot írunk. A döbbenetemben mások is osztoztak. Érthető a marketing és az, hogy karácsonyig minél többet vásároljunk, de hol marad az ünnepre hangolódás, a vágyott hóesés, a decemberi tél hangulata… Egy kicsit várhatnának még az ajándékvásárlás erőltetésével. Az egyik üzletben tegnap a kezembe nyomtak egy csomag csillagszórót, a vásárlás „jutalmául”.

„Most komolyan, kinek van karácsonyi hangulata már ilyenkor?”

„Idegesítő, irritáló, ünneprontó”

„Pár év és egész évben karácsony lesz”

„Miért a baj, ha már most kirakják, legalább nem az utolsó pillanatban veszik meg az emberek”

„Én szoktam korán vásárolni, de ez nem azért van, mert az üzletek kirakják. Régen is korán vettem meg”

- Ilyen és ehhez hasonló hozzászólásokat olvasok erről a neten. Mindenkinek igaza van. Vagy mégse?

Szeretem a karácsonyt. Igazán jó dolog hangolódni, karácsonyi zenék mellett ajándékot csomagolni, vagy a bevásárló listámmal megvenni a diót a bejglihez, kacsát a vacsorához, ünnepkor együtt lenni, közösen szentmisére menni.

Az efféle erőltetett korai marketinggel azonban félő, hogy épp elmúlik, kialszik a várakozás lángja, hiszen már ősszel nekiállunk összevásárolni a szükséges (és sok kevésbé szükséges, de ha már akciós…) termékeket. Pedig decemberben is biztosan lehet kapni majd szaloncukrot és csoki mikulást is. Akkor nem ráér?

Fontos ezt a készülődést akár már októberben elkezdeni, és ha igen, akkor mivel töltjük a hátralévő időt karácsonyig?

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?