Menü

Terhesség alatt kettő helyett eszünk? (Nem)

Ha a címre a válasz "igen", akkor kérdezném a folytatásban: ha ikrekkel vagyunk várandósak, akkor 3 ember helyett eszünk? Ha hármas ikrek, akkor 4 helyett? Valaki szerint ez így lenne logikus, egészséges és követendő? Vitatkoznék vele.

A címben szereplő felfogás már elnézést, de annyira elavult! Sajnos a kismamáknak már csak azért sem egyszerű az élete, mert szinte attól a pillanattól kezdve, ahogy a család is tudomás szerez a terhességről, nem tudom mi történik velük, de folyamatossá válik az etetés. Mintha addig nem evett volna valaki és most gyorsan be kellene pótolni. Nem hiszem, hogy 20-30 pluszkilóval könnyebb egy terhesség, s hogy egészségtelenebb, az pedig majdnem biztos!

A feladat sportos, fitt kismamákká válni, ami - pláne nagytestvér és munka, háztartás mellett- nem olyan egyszerű. Sosem fogom azt állítani, hogy könnyű, de egyáltalán nem is bonyolult, vagy teljesíthetetlen. Az tény, hogy az étvágy folyamatosan változik a várandósság alatt, kívánóssággal is szembesülhetünk és a szervezet valamennyi vizet is visszatart, ez mind normális jelenség. Azonban a terhesség nem feltétlenül jár együtt plusz 20 kilóval, ennek kivédésére szeretnék néhány gyors és praktikus tanácsot összeszedni, amíg a négyévesem a szobában játszik.

Első terhességem alatt váltottam életmódot, akkor számoltam fel minden addigi helytelen szokásommal, (volt bőven) s fokozatosan, semmiképp sem hirtelen cseréltem ki az élelmiszereimet. Anyagilag is egyszerűbb az alaplépésekkel kezdeni, s a továbbiakban apránként hozzászoktatni magunkat (és férjünket) az új ízekhez, alapanyagokhoz. A fehér liszt többé nem a barátunk, helyette válasszuk zablisztet, a finomított cukor és barna cukor és társai is ellenünk fognak dolgozni, ezért váltsunk természetes édesítőkre. Étolaj, margarin helyett javasolnám inkább, hogy válasszunk kókuszzsírt, extra szűz olívaolajat, hidegen sajtolt növényi olajokat, halolajat, s időnként fogyaszthatunk mértékkel csibezsírt, kacsazsírt is. A mesterséges adalékanyagokkal telített bolti élelmiszereket, üveges mártásokat, készételeket, cukros salátaönteteket, cukros joghurtokat és fittnek hazudott reggelizőpelyheket messzire kerüljük, csak úgy, mint a diabetikusnak hirdetett fruktózos ételeket, csokoládékat, kekszeket, nápolyikat.

Ételeinkben nem a mennyiségen kell változatni, hanem a minőségen, nem kevesebbet kell ennünk, csak mást!

A köret mindig friss, párolt vagy nyers zöldség legyen, esetleg magas rosttartalmú gabonák: zabpehely, teljes kiőrlésű búza, bulgur, hajdina, amaránt, quinoa stb. ezek ugyanis lassabban szívódnak fel a szervezetben, ezzel kevésbé emelik meg a vércukorszintet. Édességnek tökéletes egy kevés, mértékkel fogyasztott friss idénygyümölcs, a húsokat hagyományos panír helyet forgassuk tojásba és zabkorpába, vagy süssük natúr, alkalmakkor egészséges süteményeknek tökéletes alternatíva egy sárgarépás muffin, egy sütőtökös sütemény, egy avokádós csokoládékrém, egy banánpalacsinta, egy zsírszegény gyümölcsös túrókrém, vagy puding, egy gyümölcsös natúr joghurt, nassolnivalónak kiváló egy marék olajos mag.

A folyadékfogyasztás fontosságát pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni, kiemelten figyeljünk erre!

A várandósság fantasztikus állapot, nem pedig betegség, semmiképp sem kell fekve eltölteni ezt a 9 hónapot, ha orvosunk engedi, számtalan terhestorna létezik a világhálón, több lehetőség közül választhatunk, nem kell sok, elég napi 20 - 30 perc mozgás otthon, kiegészítve rendszeres sétákkal, esténként egy kis szobabiciklizés, de kisebb kézisúlyzókkal a felsőtestet is karban tarthatjuk, a gyakorlatok akár ülve is végezhetőek.

A lehetőségek száma végtelen, pénzbe sem kerül, a napunkból pedig mi az az egy óra sport, az étrend tervezhető, előre elkészíthető, dobozolható, az élelmiszerek lecserélése néhány vásárlás után már rutinná válik, s minden befektetett munkánk sokszorosan térül meg, mikor fitt anyukaként tologatjuk babakocsiban a csöppségünket, s szülés után rövid időn belül a korábbi ruhatárunkból válogathatunk. Még azt a farmert is felveheted majd újra, igen!

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.