Menü

Segítségért kiált a hajunk a hidegben!

Közelegnek az ünnepek és ilyenkor a nagy rohanásban elfelejtünk magunkról gondoskodni. Feledésbe merül, hogy a hajunk is megsínyli a hideg időt, és gondot kell fordítanunk az ápolására. Néhány jótanács, hogy miként védjük hajunkat a téli időszakban.

A tél eljövetelével eszünkbe juthat, amikor kisebb harcot vívtunk édesanyánkkal a sapkahasználat ügyében. Ő volt az, aki minden reggel elmondta, hogy iskolába menet húzzunk sapkát, mert megfázhat a fejünk. Mi meg természetesen csak addig voltunk hajlandóak a sapkát viselni, míg anyukánk szeme előtt voltunk, majd ezt követően egy határozott mozdulattal a táskánkba rejtettük azt.

Pedig olykor igen hasznos is lehet egy sapka, sál vagy kapucni használata. Nem jó, ha nagy hőingadozásnak tesszük ki a hajunkat vagy akár a fejbőrünket, hiszen akkor könnyen kiszáradhat, rugalmasságát elveszítheti, illetve hajhullást is eredményezhet, mindezek mellett pedig hamar korpásodhat a fejbőrünk - ezt nevezik a fej megfázásának. Ezen ruhadarabok viselése a széltől is megóvhatja a frizuránkat, hiszen az is károsan hathat a haj épségére.

Nagyon fontos még az is, hogy használjunk hidratáró hajpakolást, hajbalzsamot, amely visszaadhatja hajunk nedvességtartamát és megóvja a hajvégeket a töredezettségtől. Viszont óvatosan bánjunk a hajvasalóval! Ha éppen hazaértünk elázott vagy hideg hajjal, akkor ne essünk egyből neki hajvasalóval, inkább várjuk meg, míg felveszi a szobahőmérsékletét. Ennek a fordítottja is igaz: ne akarjunk frissen vasalt hajjal elindulni otthonról. Várjunk pár percet, míg a hajunk lehül, csak aztán induljunk a dolgunkra.

A táplálkozásunk is nagyban befolyásolja hajunk egészségét, minőségét és szépségét. A helyes és egészséges táplálkozás az év bármelyik szakaszában fontos, de a téli időszakban kifejezetten figyelnünk kell rá, hiszen kevesebb ásványi anyaghoz és vitaminhoz jut ilyenkor a szervezetünk. Ezeket zöldség és gyümölcs fogyasztásával tudjuk pótolni. Ezzel nem csak az immunrendszerünket erősítjük, hanem a hajunkat is. A víz-bevitelünkre is oda kell figyelni, hiszen ezzel is hozzájárulunk a hajunk egészségéhez. Egy szó mint száz, igyunk eleget, de ez természetes vízre értendő.

Ha mindezekre gondot, időt és figyelmet fordítunk, hajunk egészséges és szép lesz. Akár még a növekedésében is serkenthetjük csodaszerek nélkül. A festett haj még több odafigyelést igényel, hiszen az is roncsolja a hajat.

Természetesen a nők nagy problémája a téli időszakban, hogy az elkészült gyönyörű frizura a sapka alatt összenyomódhat, tönkremehet. Ez hátrány, viszont az egészség mindennél fontosabb! Ilyenkor visszagondolva édesanyánkra, nem is mondott akkor olyan nagy butaságot, mikor nagy könyörgések árán ránk adta a sapkát.

Írta: Kohajda Wentholin Loretta

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.