Menü

Hogyan tervezz 2018-ban?

  • Dátum: 2018.01.05., 18:22

Az új évben mind jobbak, eredményesebbek szeretnénk lenni, mint korábban, és nagy elánnal vetjük bele magunkat az életünk és az év megtervezésébe. Pedig az eredményes tervezés nem is olyan egyszerű, mint ahogy elsőre tűnik.

Saját bőrömön tapasztaltam, mennyivel több mindent és eredményesebben csinálok abban az esetben, ha tudatosan, előre látottan végzem a teendőimet az adott hónapban, mint amikor minden nap egyik helyről rohanok a másikra, teljesen kaotikusan. Talán időigényesnek tűnik mindez, de egyik tipp sem vesz el 10 percnél többet az életből, míg az elfelejtett dolgok annál inkább! Ehhez mérten hoztam pár tippet, amelyek követésével nem úsztam el a határidőkkel, és számomra mérhetetlenül beváltak.

Minden reggel írd le, mit kell aznap csinálnod: Számomra ez életmentő volt, és ez a legjobb tipp, amit valaha is tudok az elfoglalt, szaladgálós embereknek ajánlani. Reggel kómásan, egy kávé mellett végiggondolom, mik az aznapi teendőim, mit kell vennem, mit kell befizetnem, vagy kivel van találkozóm, és azt mind leírom egy, az asztalomon található jegyzettömbre. Igyekszem kategorizálni, és ez utóbbi sem jön rosszul. Érdemes a bevásárlólistát külön írni és magunkkal vinni aznapra, de már az, hogy elkezdjük végiggondolni, milyen lesz a napunk, beindítja az álmos agytekervényeinket is.

Legyen egy kicsi, könnyen hordozható határidőnaplód: Ez az, ami mindig benne van táskában, vagy bárhol kéznél, ahova azonnal fel lehet jegyezni, hogy másik napokon milyen elfoglaltságokkal kell számolnunk. Ebbe a legjobb a lehetséges találkákat, határidőket feljegyezni, amit később majd az otthoni teendőkkel lehet egyeztetni. Nem feltétlenül kell a legdrágább határidő naplóért berohanni a papír-írószer üzletbe, vagy netről megrendelni a dizájnos füzeteket, az is sokat ér, ha egy egyszerű füzetet alakítunk át a magunk részére.

Appok: Tudom, hogy sokan nem igazán füzetbe írogatós típusok, amit egyébként megértek, helyette ma már nagyon sok jó tervező applikációt lehet letölteni telefonra, ami úgyis mindig kéznél van. Ráadásul értesítést is be lehet kapcsolni, így jelez, ha valamit mégis elfelejtettünk, vagy szól, hogy hol kell lennünk egy óra múlva. Számomra ide csak a legfontosabb, hosszú időintervallumú események kerülnek (tömbösített kurzusok, munka-időtartam, utazások, stb.), a kisebbeket néha feleslegesnek érzem bepötyögni a kis szerkentyűbe. A vizsga- és egyéb fontos időpontok viszont folyamatos értesítésre vannak kapcsolva, nem árt, ha az embert néha felrázza egy kis csilingelő hang.

Legyen szem előtt: Minden vasárnap este leülök az asztalhoz, és végignézem, mi vár rám a héten a kis noteszbe írtak alapján, a lényeget pedig kiírom cetlikre, és kiragasztom az íróasztalom fölé. Más a hűtőre esküszik, megint más a előszobatükörre. Lényeg a lényeg, ha látod, mit kell csinálnod, majd hazaérkezés után jó párat leszedhetsz a felsoroltak közül, sokkal eredményesebbnek érzed majd magad, és várod az újabb kihívásokat. Arról nem is beszélve, hogy amit viszont elhanyagolsz, az végig vissza fog rád nézni és addig nem hagyja nyugodni a lelked, míg be nem teljesíted azt. Motivációnak sem rossz!

Ugye, hogy egyszerűek, de nagyszerűek? Néha ennyiből is látszik, hogy nem kell túlbonyolítani az életet.

Kutyát tartani? Miért ne?

Kutyát tartani felelősség - hangzik minden szülő szájából. Általában ezzel rekesztik be az "akarok kutyát - nem kaphatsz kutyát" vitákat. De legközelebb, ha a gyerek kutyát kér, mondjuk rá ezt: miért is ne?

Stressz-evés

Az evés az egyik legnépszerűbb unaloműző és stresszcsökkentő tevékenység, főként a fiatalabbak körében. Ám ez egyáltalán nem olyan jó, mint gondolnánk.

Horgászat és az egészség viszonya

Sokszor szeretnénk kiszakadni a mindennapi rutinból és a körfogásból. A munka helyett a természet lágy ölén pihenni, ahol csak a madarak csiripelnek, és távol vagyunk a város zajától. Erre kiváló alkalom a horgászat. De milyen hatással is van az emberre?

Kirándulás ősszel – hova menjek?

A – remélhetőleg – pihenéssel töltött nyár után ősszel újult energiával állhatunk neki a munkának. Viszont még ekkor is jól eshet egy kis kikapcsolódás, esetleg utazás. Mutatunk pár helyet, ahová akkor is érdemes elmenni, amikor már vége a strandidőnek.

Egészséged megőrzése tanévkezdés után

Szeptember elsejével elindul egy új tanév. Mindegy, hogy iskolába jársz, esetleg egyetemre, vagy óvodáskorú kisgyereked van, a szeptember mindenképpen fontos pont lesz az életedben. Ami pedig biztos, hogy sosem lehetsz rá elég felkészült.