Menü

Segítség, gyerek a konyhában! Receptek szülőknek!

Aki háztartást vezető anyuka, az tudja milyen, mikor csemeté(i)nk a konyhában is állandóan láb alatt vannak. A fakanalakkal kardoznak, amíg főzünk; vagy a fél gyerekszobát a konyhaasztalra pakolják, hogy mellettünk játszhassanak. Ha pedig még segíteni is szeretnének, pláne borítékolható a káosz. Hogy ez ne legyen így, mindenképp hasznos dolog őket is bevonni a főzésbe, sütésbe! Ezzel nemcsak lefoglaljuk őket, de számos dolgot megtaníthatunk nekik, fejlesztve kézügyességüket. Érdemes megmutatni nekik a fűszereinket, hogy megtapinthassák, megszagolhassák őket.

A konyhában rengeteg számukra érdekes tevékenység zajlik, felnőtt jelenléte mellett azonban apró kezecskéik nagyon ügyes főzési mozzanatokra képesek, hagyjuk őket kibontakozni!

Nagyon egyszerű és ötletes dolog olyan recepteket kitalálni, melyhez kisgyerekeink is ügyesen segédkezhetnek. Ilyen például bármelyik egyszerűbb muffin recept, vagy kókuszgolyó, puding, esetleg pohárkrémek.

A muffin nagyon kedvelt és egyszerű sütemény, nem maszatolós-krémes és könnyű elkészíteni.Persze mindenképp csokisat, mint a "Szirénázó Szupercsapat" című mesében és természetesen csupa egészséges alapanyagokból, lehetőleg finomított cukor nélkül. Ehhez a muffin recepthez 20 dkg zabliszt vagy zabkorpa esetleg apró szemű zabpehely kell; 1/2 csomag sütőpor; 1 teáskanál szódabikarbóna; 1 dl tej/ növényi tej, 1 evőkanál fahéj, 100 grammnak megfelelő természetes édesítőszer (nyírfacukor, xillit, stevia, eritrit); 1-2 tojás, csipet só, 1 dl kókuszolaj vagy vaj, 1 tábla magas kakaótartalmú csokoládé vagy diétás tejcsokoládé; 2 evőkanál natúr kakaópor.

Összekeverjük külön a száraz (liszt, fahéj, sütőpor, szódabikarbóna, kakaópor), majd külön a nedves anyagokat (tej, tojás, olaj, édesítő, csipet só) és végül a nedveset hozzáöntjük a szárazakhoz, majd hozzákeverjük a tábla csokoládét. Kókuszzsírral kikent muffin formákba, vagy papír kapszlikkal kirakott formákba netán szilikonformába tesszük. Nagyjából 25 perc alatt megsütjük. A gyerekek ügyesen keverik a hozzávalókat, kanalazzák formában a masszát, vagy díszítik a muffinok tetejét.

Nagyon népszerű édesség és igazi mutatvány a kókuszgolyó elkészítése. Ehhez zabpehely vagy zabkorpa szükséges; kókuszreszelék; rumaroma; zsírszegény,natúr, cukormentes kakaópor; édesítő; darált dió vagy mandula netán zsírtalanított mandulaliszt, vagy kókuszliszt. Pici szilvalekvárral, meggylekvárral vagy tejjel, kókusztejjel lehet lazítani rajta. Gyúrható masszát kell kapnunk, melyből golyókat formázunk, közepébe meggyet, mandulát, mogyorót is tehetünk, majd kókuszreszelékbe/zabpehelybe/zabkorpába forgatjuk. A gyerekek szeretik gyúrni a tésztát, golyót formázni, kókuszba forgatni, mindezt persze lehetőleg minél maszatosabban.

Ha nem feltétlen édességet szeretnék közösen elkészíteni, süssünk paradicsomos, sajtos cukkini karikákat! Cukkinit (vagy padlizsánt) alaposan megmossuk, fél centis karikákra vágunk és betesszük a sütőbe, elősütjük. Amíg sül, felkarikázzuk a paradicsomot, előkeressük és megnézegetjük-megszagoljuk együtt a fűszereket (ehhez az ételhez jól illik az olaszos ízvilág), szeletelünk sajtot, sonkát és a megpirult cukkinire tesszük, majd visszatoljuk a sütőbe. A sajt a legvégén kerüljön rá, pirulásig sütjük.

A közös sütés-főzéssel a kicsik az egészséges életmód alapjait is elsajátíthatják, megismerhetik a fűszereket, alapanyagokat. Kóstolhatnak, arról nem is beszélve, hogy minden gyerkőc szívesebben eszi meg, amit maga "kutyulhatott" össze. Vezessük be a kicsiket-nagyokat a konyha kalandos világába, nagyon fogják élvezni!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.