Menü

Alkoholizmus

Az alkoholizmus egy komoly népbetegség, amely sajnos Magyarországon nagymértékben jelen van. A környező országokhoz képest nálunk a legnagyobb az alkoholproblémákkal küzdő. középkorú férfiak halálozási aránya tízezer lakosra vetítve. Ha nem csak a környező országokhoz képest viszonyítunk, akkor sem végzünk túlságosan hátul a ranglistában; egy 2016-os felmérés szerint -amelyet a WHO végzett- világszinten, a tizedik helyen állunk az alkoholfogyasztásban (pontosabban „alkoholfogyasztás egy személy esetében per liter évente”).

Korábbi felmérések szerint nagyjából nyolcszázezer alkoholbeteg él Magyarországon, ez a szám már valószínűleg magasabb.

Az alkoholizmust nehéz behatárolni. Leginkább azért, mert egyénenként változik a mértéke. Például van, aki bár alkoholfüggő, akár heteket/hónapokat is kibír alkohol nélkül, de van olyan is, aki minden nap el kell fogyassza az „adagját”. A leggyakoribb, amikor valaki nem napi rendszerességgel, hanem hétvégente részegedik le. Ez is rendszeres alkoholfogyasztásnak tekinthető, persze itt sem mindegy, hogy milyen genetikai, társadalmi háttere van az illetőnek és mennyire fogékony a függőségre.

Körülbelül 4-5 év rendszeres fogyasztás után alakul ki függőség. Ebben azonban -különböző mértékben- a következők is szerepet játszanak: genetika, társadalom, szociokulturális tényezők. Szintén nehéz meghúzni azt a határt, ami még „egészséges” mértékű alkoholfogyasztásnak számít. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint ezt nők esetében 14 egység/hétnél, férfiak esetében pedig 21 egység/hétnél húzták meg. Egy egység 10 ml alkoholnak felel meg, ez sörből egy pohárnyit, borból 1 dl-t jelent.

A mértéktelen alkoholfogyasztásnak nem csak a szellemet leépítő, függőséget okozó hatásai vannak. Amellett, hogy ellehetetleníti egy idő után az egészséges emberi kapcsolatokat és a megfelelő munkavégzést, fizikálisan is károsítja a szervezetet. Növeli az egyébként is nagyon gyakori szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, de májbetegségek kialakulásában is szerepet játszik. Különböző hiánybetegségek, gyomorhurut, hasnyálmirigy gyulladás, de akár cukorbetegség is kialakulhat.

Az egyik legnehezebb része a betegségnek a felismerés. Ma már szakszerű segítséggel kezelhető az alkoholfüggőség. A megvonási tünetek viszonylag könnyen enyhíthetők, a belgyógyászati problémák pedig gyógyszeresen kezelhetők, azonban, ha a beteg nem ismeri el, hogy segítségre van szüksége, mindez mit sem ér. Ezek mellett elengedhetetlen továbbá a családtagok, hozzátartozók támogatása. Sokkal nagyobb esély van a függőség leküzdésére, ha támogatóan, megértően kezelik a helyzetet.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.