Menü

Télen is fontos a sport

A testmozgás nem csak mentálisan fejti ki jótékony hatását. Igaz, valóban oldja a stresszt, a szorongást, javítja a hangulatot és egyfajta elégedettséget és boldogságérzetet ad a felszabaduló szerotonin miatt.

Mindezek mellett azonban fizikai állapotunkat és befolyásolja. Fokozza például a bőr vérkeringését, aminek köszönhetően több tápanyag jut el a sejtekhez, fokozódik sejtszinten az anyagcsere, ennek következtében pedig megszabadulunk a felesleges anyagoktól.

Általánosságban elmondható, hogy jótékony hatással van a keringési rendszerre. A szívfrekvencia, vagyis pulzusszám rendszeres mozgás hatására csökken. Egy edzett személy pulzusa testmozgás hatására lassabban emelkedik, mint egy edzetlené. A szív mérete is megnövekszik egy sportolónál, hiszen a nagyobb fizikai terhelés következtében több vért kell pumpálnia a testbe. Összességében igaz, hogy a mozgás érrendszerre kifejtett pozitív hatása révén a rendszeresen sportolóknál csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.

Azonban nem csak a keringésünknek tesz jót a sport. A tüdőkapacitás és a légzés is javul rendszeres mozgás hatására, fokozódik az anyagcsere és az emésztés, jótékony hatással van a szexuális teljesítményre és felmérések szerint csökkenti az emlőrák kialakulásának veszélyét.

Ez mind nagyon meggyőző érv a mozgás mellett, télen azonban mégis hajlamosak vagyunk elhanyagolni. Pedig nem csak az előbb felsorolt hatásai miatt lenne érdemes télen is rávenni magunkat. Sokat segíthetünk például a szervezetünknek kivédeni a tipikus téli megfázásokat, influenzákat azzal, ha sportolunk, mivel a testmozgás az immunrendszert is erősíti.

Téli sport alatt nem kell rögtön a síelésre gondolni, bőven megteszi valami jóval egyszerűbb is. Ha például valaki nem szeretne kimenni a hidegbe, rengeteg otthon is végezhető tornagyakorlat létezik. Még csak felszerelés sem kell hozzá, csak egy kis elhatározás.

Ha valakinek a nyár hangulata hiányzik, érdemes lehet kipróbálni egy úszóbérletet egy fedett uszodában. Akinek egy kis motivációra és mások bíztatására van szüksége, annak talán testhezállóbb egy csoportos edzés a konditeremben.

Természetesen életkornak és fizikai állapotnak megfelelő mozgásformát válasszunk, hiszen nem az a cél, hogy túlerőltessük magunk és ártsunk a szervezetünknek. Rengeteg lehetőség közül választhatunk, akár már az is sokat számít, ha csak heti 3-4 alkalommal sétálunk egy fél órát.

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.