Menü

Gyerekszáj- Avagy „Anya, tudtad, hogy apa is fiú?”

A gyerekkor minden szakaszának megvannak a szépségei, de a beszéddel ismerkedő kicsik aranyköpései hónapokig, sőt, akár évekig garantálják a napi szintű jókedvet és nevetést a családban.

Kisfiammal pár éve egyik délután hazafelé tartottunk az oviból.

„-Ákoskám, jó volt a mai napod, nem volt az oviban semmiféle összetűzés?
-Nem anya, ma nem tűztünk, ma ragasztottunk!”.

Azonnal feljegyeztem otthon. Gyerekszáj. Te is felírod a csöppségek aranyköpéseit?

A gyerekek végtelenül őszinték, komoly arccal előadott elszólásai minket, felnőtteket mindig mosolyra fakasztanak.

A kisgyermekek gyakran félreértenek szavakat, vagy aranyosan összekeverik a kifejezéseket, hangokat. Ezekből sokszor vicces mondások, "gyöngyszemek" kerekednek, amiket a szülők aztán évekig mosolyogva emlegetnek.

Tündéri aranyköpéseket találtam a világhálón!

„- Anya, te kivel fekszel le aludni?

– Apával.

– Őt öleled?

– Igen.

– Ő a te állatod?”

Valószínű a sokat hallott óvónénik is tudnának mesélni… A kisebbik fiam egyik este közölte velünk, hogy megmondta az óvodában a többieknek, hogy apa minden este iszik sört és elmesélte, hogy anya állandóan felmos otthon. Tulajdonképpen nem is szeretnék belegondolni, mi mindent meséltek már el az óvodában, s mit gondolnak rólunk a nevelők.

Szeretem, mikor a kicsik nemes egyszerűséggel válaszolnak különböző kérdésekre:

* “Kislány: Mami sütött fagyit!

Óvónő: Hol sütötte, a sütőben?

Kislány: Nem, a hűtőben.”

* “Alkudozás az esti elalvással kapcsolatban: – Este majd itt fogok aludni veletek! Kölcsön jövök hozzátok!

* „ -Marcell, mondj vízi állatokat.

–Tengerimalac!”

A gyermekek sokszor elragadó módon adnak választ a szerelemmel-szeretettel kapcsolatban:

A szerelem az, amikor anya megfőzi a kávét apának, de mielőtt odaadja, megkóstolja, hogy elég finom-e.”

Szerintem a szerelem az, ha apa horkol, anya meg megrázza a karját, hogy ne horkoljon.”

A szerelem az, amikor apa izzadtan és büdösen jön haza, anya mégis azt mondja neki, hogy jobb pasi, mint Robert Redford.”

Olykor pedig maguk sem értik, miért kellemetlen, amit kimondanak:

„Egy 4 éves kisfiú valamiért szükségét érezte annak, hogy az öregeket figyelmeztesse a halálra. Azt mondta egyszer egy néninek a boltban: “Az öregek meghalnak, és te nem nézel ki valami jól!

Bevásárlások alkalmával is gyakran hozzák zavarba szüleiket, például volt is egyszer egy ilyen élményem a kisfiammal a pénztárnál. Pedig ártatlan vagyok! Mikor nem gyermekeknek való híradót, esetleg esti filmet szeretnénk otthon megnézni a férjemmel, gyakran szólunk a fiainknak, hogy ez már felnőtteknek való műsor, ideje aludni menniük. Ezt megjegyezve, a kisebbik gyermekem az egyik üzlet pénztáránál lévő kígyózó sor előtt lelkesen ecsetelte az eladónak, hogy ő melyik meséket szereti, majd hozzátette, hogy sajnos este korán aludnia kell menni, mert akkor anya és apa felnőtt filmeket néznek.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.