Menü

Már most tegyél a nyári szép lábakért!

Ahogy arcunk, hajunk, úgy lábunk is csak akkor lehet igazán szép, ha egészséges is. A legszebb körömlakk is csak egy ápolt, egészséges lábfej körmén mutat jól. A legtöbben télen kevesebb figyelmet fordítanak a lábápolásra, mivel nincs annyira előtérben. Pedig pont ez az időszak az, amikor a vastag, rosszul szellőző csizmákban könnyebben kialakul bőrkeményedés, bőrgyulladás, vagy gombás fertőzés.

Gyógyászati szempontból a lábaknál a vérellátás ingadozása, valamint a fertőzésveszély miatt gyakori probléma, a lábak illetve körmök gombásodása. Figyeljünk oda, hogy a zoknik anyagára és lehetőleg pamut anyag legyen. Hiszen a zárt cipőben óhatatlanul megizzad a láb, de a műszálas anyagok nem szívják fel a nedvességet, így egész nap vizes marad a lábfej, ami könnyen gombásodáshoz vezethet.

A pedikűrös által rendszeresen végzett kezelésekkel e problémák megelőzhetőek.A bőrkeményedések eltávolítása és a köröm rövidítése is a bőrlégzést segíti. A túlnőtt körmök eltávolításával, kitisztulnak a köröm alatti szennyeződések, így megelőzhető a gombás fertőzések kialakulása, és csökkenthető azok terjedése.

Ennek ellenére a téli időszakra a szellőzés hiányában is a talp kiszáradása jellemzőbb, ezért érdemes minden este fürdés után habkővel átdörzsölni a talpunkat, majd hidratálóval bekenni. Ha cipőnk egy ponton nyomja a lábunkat, ott bőrkeményedés vagy tyúkszem kialakulására számíthatunk. A bőrkeményedést az imént említett módon kezelhetjük, a tyúkszem miatt azonban mindenképp keressünk fel gyógypedikűröst. Jóval hatásosabban „szedi ki”, mint bármilyen tyúkszem-tapasz. Hidratálóval kenhetjük a körömágyakat is. A kiszáradt, megkeményedett körömágy könnyen bereped, ami egyrészt fájdalmas, másrészt pedig kórokozók bejutását teszi lehetővé. Leggyakrabban az ilyen felületes sérülésen behatoló baktérium okozza a legsúlyosabb gyulladásos bőrbetegséget, az orbáncot is. Az orbánc 40 fokos lázzal járó, gyakran kórházi ellátást igénylő betegség, úgyhogy már csak ezért is vegyük komolyan lábunk ápolását.

Ezért télen sem szabad elhanyagolni, ha mégsem lettél volna elég körültekintő ez ügyben idén télen, most még van egy kis időd, hogy nyár elején ne egy teljesen leromlottállapotú lábból kelljen a pedikűrösnek szépet faragni. Fontos, hogy minél többet szellőzzön a láb, így hiába csábítana a zokniban való alvás, ne csak párod miatt mondj le erről, hanem körmeid egészsége érdekében is. Legalább ilyenkor engedd szellőzni. Ha esetleg beázik a cipőd, mindenképp minél hamarabb cserélj zoknit, a meleg, nedves környezetkiváló táptalaja a gombáknak, ami a lábujjköröm sárgulását, megvastagodását okozza, látványosan megbetegítve azt. Odafigyeléssel sokat tehetünk a megelőzés érdekében, de ha esetleg gombásodást észlelünk, nyárig még ki is kezelhetjük. Ilyenkor érdemes lehet bőrgyógyászt is felkeresni, ugyanis a forgalomban lévő gombaellenes kenőcsök, ecsetelők, vagy körömlakkok hatóanyagaira már sok törzs ellenállóvá vált. Másrészt pedig ezeknél a külső szereknél sokkal hatásosabb a tabletta formájában szedhető gombaellenes szer, ami a köröm anyagába beépülve akadályozza meg a gomba további szaporodást, így az újonnan növő köröm már biztosan gombamentes lesz.

A körömágy-gyulladás szintén elcsúfíthatja lábunkat. Ilyenkor a körömágy piros, duzzadt, érzékeny, sőt fájdalmas lesz. A gyulladást ugyan baktériumok, esetleg gombák okozzák, de ezen elsődleges kórokok leggyakrabban a benőtt körömhöz vezethetők vissza. Erről akkor beszélünk, ha körömszél a körömsánc alá nő, azt maga előtt mintegy „felgyűri”. Az állandó mechanikus irritáció miatt a körömsánc szövetállománya felszaporodik („túlnő”), a szöveti tasakban pedig szinte törvényszerűen gyulladás is keletkezik. Ez az igen fájdalmas folyat kezeletlenül hagyva akár a köröm alóli gennycsorgás is előfordulhat. Ekkor már szinte ráállni is képtelenség a fájdalomtól. Hogy idáig ne jussunk el, mindig nagyon óvatosan, bőrsérülés elkerülésével vágjuk körmünket, és ne vágjuk ívesre a lábkörmök kézkörömhöz hasonlóan lekerekíteni nem szabad, mert ez a benövés leggyakoribb oka. Ha bizonytalanok vagy a helyes formát illetően, netalán előfordult már, hogy benőtt a körmöd, inkább keress fel egy pedikűröst, minthogy aztán a sebésznek kelljen kezelni (miután hetekig rá se bírtál állni). Ha gyulladásban van a körömágy, akkor szinte hozzáérni se lehet, tehát először mindenképp a gyulladást kell csökkenteni. A gyulladás csökkenése a vörös, duzzadt körömágy lelohadását (duzzanat kisebbedése, piros szín enyhülése) is jelenti, így pedig egy sokkal szebb összhatású lábat eredményez. Nem beszélve arról, hogy az erős fájdalom is jelentősen csökken vele párhuzamosan.

A gyulladás csökkentésére több lehetőséged is van. Ecsetelj házi készítésű antimikróbás olajjal. Ehhez antibakteriális hatású illóolajokból (teafa, levendula, citrom, narancs, fahéj) cseppents két cseppet 1ml növényi olajhoz, és ezzel az olajjal kenegesd az érintett területeket, a körömsáncot. A természetes gyógymódok kedvelőinek ajánlható még a körömvirág, vagy az aloe vera krém, illetve gél. Ha van otthon aloe növényünk, annak levelét szétvágva ujjunkra köthetjük éjszakánként. Körömvirágból készülhet borogatás is, ilyenkor a kamillához hasonlóan főzetet készítünk a növényből, majd ezzel borogatjuk az ujjat.

Lábfürdőt is készíthetünk ezekkel a gyógyhatású növényekkel turbózva, és hétvégén, amikor időnk engedi egy fél órát áztassuk lábainkat meleg vízben. A lábfürdő után töröljük szárazra a lábat, ügyelve a lábujjak közti területekre, ami rosszul szellőzik, ezért a gombásodás melegágya. A gyógyszeripar fejlesztéseiben bízók gyorsabb gyulladáscsökkenésre számíthatnak, ha körömágyukat tetran-hydrocortison kenőccsel kenik. Ez egy antibiotikum és egy gyulladáscsökkentő kombinációjából álló készítmény. Bár erősebb hatású, mint a gyógynövények, akut gyulladás esetén ezt is célszerű naponta használni. Az esti fürdés után kenjük be az ujjunkat alaposan, majd kössük be, hogy a kenőcs rajta is maradjon s ne csak ágyneműnket fesse meg. Ha kíméletesen, lazán kötözünk, rögzítsük a kötöző anyagot csőháló kötszerrel. A 2-es méret általában vastag ujjra ajánlott, könnyedén rögzíthetjük vele a bekent ujjra helyezett gézlapot anélkül, hogy kellemetlen, sőt akár fájdalmas szoros kötést használnánk. Néhány napon belül csökken majd a gyulladás. Ha körmünkön már nyoma sincs a gyulladásnakkeressünk fel egy pedikűröst annak megállapítására, hogy nem benőtt köröm okozta-e a gyulladást. Gyógypedikűrös gondos kezelése megmentheti a körmöt. Súlyos esetekben, gyakran megjelenő és súlyossá váló állapotok esetén már a köröm sebészi eltávolítása is szükséges lehet, ennek elkerülésére a rendszeres ellenőrzéssel, gondos ápolással van lehetősége az arra hajlamosaknak.

Ne feledd, a fájdalmon és a csúnya, vörös, duzzadt körömágyakon túl a fájdalmad is megszűnik. Varázsold egészségessé, és széppé azokat a lábujjakat, és mutasd meg ország-világnak milyen csini szandálod van!

Tudnivalók a telített és a telítetlen zsírokról

Az ember által felhasznált zsírok alkotóelemei a hosszú szénláncú zsírsavak és a glicerin. A köztük lévő különbségek alapja a szénlánc alakja és hossza, valamint a szénatomokhoz köthető hidrogénatomok száma. Az egészségtudatos táplálkozásnál fontos tudni mennyit vigyünk be ezekből a szervezetünkbe.

A bemelegítés elengedhetetlen fontossága

Miért kell bemelegíteni edzés előtt? Hogyan kell ezt végezni? Mit veszítesz, ha kihagyod? Remélem ez a cikk segítséget fog nyújtani abban, hogy ne ész nélkül kezdj neki az edzésnek.

Az edzés utáni étkezés szabályai

Sokakban felmerül a kérdés edzés után, hogy vajon mit, mikor és mennyit szabad enni? Mindenképpen próbálj ki több lehetőséget, idővel úgyis meglátod melyik az, ami számodra a legjobb, leghasznosabb. Íme, néhány ehhez kapcsolódó praktika, melyeket érdemes a jövőben elsajátítanod a fejlődésed érdekében.

Nátha kezelése gyorsan

Tél van, és a változékony időjárás ellenére többnyire hideget tapasztalhatunk a napi sétáink során. Amivel semmi gond nincs, egészen addig, míg meg nem jelenik az ismerős vörös folt az arcunkon, amit az orr folyás okoz, és el nem kezd rázni a hideg a fűtött szobában is. A téli náthán mindenki szeretne minél hamarabb túlesni. Mutatunk pár örök érvényű tippet.

Memóriajavító táplálékaink nyomában

Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.