Menü

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Sokan nem tudják mi a különbség az ételallergia és ételintollerancia között. Ne aggódjon a kedves olvasó, nem az Önök híbája! Valóban van olyan tényező, ami miatt hajlamosak vagyunk keverni a kettőt, vagy nehezen elhatárolni. Nézzük akkor mi is a különbség és mi az, ami miatt nem világos a két fogalom elhatárolása.

Az ételallergia az immunrendszer működési zavara miatt létrejövő állapot. Csakúgy, mint az egyéb allergiák esetében, gyorsan kialakuló reakcióról van szó, ami gyakorta csalánkiütéssel, az érintett terület bedagadásával jár. A gyorsan kialakuló állapot már az allergizáló étel első falatja után elindulhat az arc és a torok bedagadásával,(fulladás veszély!) légzési nehézséggel, szédüléssel, hányingerrel, súlyos esetben anafilaxiás sokkal. A leggyakoribb allergének: tej, tojás, szója, dió- mogyorófélék, zeller hal, rák. Az allergének általában fehérje természetű anyagok, ezért például az intoleranciát is okozó tej esetében allergiában a laktózmentes tej sem fogyasztható, teljes tejmentességre van szükség.

Az ételintolerancia kialakulása az emésztőrendszerhez kapcsolódik. Tünetei sem olyan gyorsan kialakulók és súlyosak, mint az allergiának, azonkívül sokszor nem is jellegzetesek, sok betegség képében manifesztálódhatnak. Tipikus esetben órákkal vagy akár egy-két nappal az adott alapanyag vagy étel elfogyasztása után jelentkeznek. Leggyakrabban puffadás, gyomorbántalmak, bélpanaszok, hasmenés vagy székrekedés, formájában, de előfordulhatnak bőrtünetek és fejfájás is, sőt régóta fennálló ízületi fájdalmak hátterében is állhat ételintolerancia. A reakció függ az elfogyasztott mennyiségtől is, a „nyomokban tartalmazhat” megjelölésű élelmiszer sok ételintoleranciával küzdő embernél még nem okoz tünetet. Ellentétben az allergiával, aminek tüneteit a legkisebb mennyiség is kiváltja. A leggyakoribb ételintoleranciák közé tartozik a laktóz-intolerancia, vagy laktóz- érzékenység (ha valaki a tejcukor lebontására képtelen), a gluténérzékenység (régi nevén lisztérzékenység), de a gyümölcscukor lebontásának képtelensége is, ami a fruktóz-intolerancia is.

A két fogalom összemosódása valószínűleg abból ered, hogy az élelmiszereken az allergiát és intoleranciát okozó anyagokat is allergén információ néven említik. Ha diagnózist kapunk figyeljünk a pontos névre, hogy allergiáról, vagy intoleranciáról van-e szó, és a diétás ajánlásokat annak megfelelően tartsuk be.

Nem olvasunk (eleget)

Mit olvastál utoljára és mikor? Irány a könyvtár!

Tippek egészséges életmódváltáshoz

Szeretnél változtatni az életmódodon, de azt sem tudod, hol kezdd el? Ezért inkább bele sem vágsz, csak mindig halogatod? Pedig szó sincs róla, hogy a dolog hatalmas erőfeszítést kívánna! A következő tanácsok hasznosak lehetnek számodra egy boldogságban gazdag élet kiteljesedéséhez.

Ünnepek utáni depresszió

Talán hónapokkal, hetekkel előtte lázban égünk, készülődünk rá. Amilyen csillogóak az ünnepek, sokaknál olyan szürkék az utánuk következő hétköznapok. De mi az oka ennek az érzésnek, miért érezzük magunkat rosszabbul karácsony és szilveszter után?

Újévi könnyű falatok

A hagyományos, magyaros ünnepi menük bizony nem szűkölködnek kalóriával, nem csoda, ha a január elsejét bizonyos fogadalmakkal kezdjük. Fogyókúra helyett én azonban ésszerű diétát és kímélő ételeket készítsünk!

Öt hasznos baba-mama applikáció a fittség jegyében – vajon segítenek?

A telefonok ma már szinte hozzánőttek a kezünkhöz. Ha nincs is folyamatosan a markunkban a kis eszköz, de biztosan ott van a közelünkben. Telefonunkat szomorú vagy sem, a világért se hagynánk otthon – főleg nem egy sűrű, programokkal teli napon. Ezen gondolkodtunk éppen, mikor összegyűjtöttünk öt applikációt, ami nagyban segítheti egy friss kismama, vagy egy elfoglalt nagycsaládos édesanya életét, ha épp ideje sincs elmenni bármerre otthonról, de mégis szeretne odafigyelni magára.