Menü

Edzés otthon!

Nem szeretsz, vagy nem tudsz közösségben sportolni? Kisgyermekkel vagy otthon és nem tudsz kimozdulni? Mégis mozognál valamit? Eddz otthon! Számtalan lehetőséged van otthon megdolgozni azért a nyári formáért, akár gyermeked mellett. Ráadásul ingyen, vagy minimális anyagi ráfordítással. Máris segítünk, hogyan kezdd el!

Bár sokan komolytalannak tartják az otthoni edzést, ők valószínűleg még nem találkoztak néhány neves magyar, vagy külföldi edző /edzőnő weboldalával és tornáival, saját testsúlyos edzéseivel, vagy súlyzós gyakorlataival, melyek közül bármelyik 20 perces kalóriagyilkos zsírégető, minden izomcsoportot megmozgató, vagy saját testsúlyos blokk is keményen a padlóra tudja küldeni az embert. Konditerem nélkül.

Az otthoni edzésnek ráadásul számtalan előnye van: többek között nem kell senkihez sem alkalmazkodni, nem kell a gépekre várni, olyan zenét hallgatsz, amilyet te szeretnél, s senki nem látja, ha erőlködsz, izzadsz, kipirulsz, ha nevetsz, vagy kiabálsz.

Természetesen hátránya is van, de most az otthoni edzés előnyeit szeretnénk kiemelni azok számára, akiknek nincs más lehetőségük, mint az otthonukban tornázni. Tény és való, vannak olyan időszakok az életünkben, amikor nem tudunk elmenni sportolni, ettől függetlenül nem kell lemondani a nyári formát segítő gyakorlatokról.

Aki otthon sportol, megteheti anyagi ráfordítás nélkül, ez esetben egy törülközőn és egy pléden kívül semmi másra nem lesz szükség - anno én is így kezdtem. Elég hozzá egy internet, ahol számtalan edzés, torna video, saját testsúlyos gyakorlat, köredzés megtalálható és ingyen megnézhető.

A fekvőtámaszok és négyütemű fekvők nagyon jól formálják és erősítik az egész testet, a felkart és a törzset különösképp. A hasizom gyakorlatok száma is végtelen, a plank gyakorlatról pedig garantáltan elmondható, hogy rendkívül hatásos. A guggolás is egyszerű, mégis hatékony mozgásforma, nem kerül semmibe. A felkar gyakorlatok remekül elvégezhetőek kezdetben vízzel, vagy akár homokkal megtöltött ásványvizes üvegekkel. Utazáshoz is ideális, hiszen bármikor kéznél van egy ilyen súlyzó.

Ha kicsit haladóbb szintre kerülünk, akkor a későbbiekben mindenképp érdemes beszerezni néhány kézi súlyzót, kettlebell-t, egy step padot, vagy zsámolyt, esetleg gumikötelet, ugrókötelet, húzódzkodó rudat. Az otthoni edzéshez is szükség van mindenképp arra, hogy az alapokkal tisztában legyünk. Erre én- csak ebben a pillanatban és csak most- számtalan weboldalt, leírást találtam, akár konkrét gyakorlatsorral, videókkal szemléltetve. Ez sem lehet mától kifogás!

Akár otthon, akár a szabadban, akár teremben edzünk, abban a legtöbb sportoló egyetért, hogy mindenki arra szakít időt, amire akar. Ha pedig ma kicsit előbb érsz haza a munkából, vagy 20 percig eljátszik, esetleg alszik a gyerek, ne foglalkozz mással, szánj időt magadra!

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.