Menü

Mit kell tudni a fejfájásról?

Felmérések szerint fejfájás a leggyakrabban előforduló panasz. Szinte nincs is olyan, aki nem tapasztalja meg élete során. Felmérések szerint az utóbbi időben már a gyermekkorban is egyre nő a fejfájásos panaszok száma. Valószínűleg, ez a modern körülményeknek, a fiatal korban is egyre inkább megjelenő stressznek tudható be. A fejfájás lehet súlyos betegség tünete is, az esetek többségében a részletes kivizsgálás nem mutat szervi eltérést. Ilyenkor is kideríthető azonban a fejfájás oka, meg lehet kezdeni a gyógykezelést.

A legtöbb fejfájás kezelhető. Ennek ellenére a legtöbben elkönyvelik, hogy ők „fejfájósak”, ezért a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók egyikét rendszeresen maguknál hordják, és szükség esetén beszedik. Pedig ezeknek a szereknek is lehetnek mellékhatásaik. Ráadásul egy orvos célzottabban ható gyógyszert írhatna fel, amiből pont hatáserőssége miatt nem kell annyit bevenni, így hiába erősebb gyógyszer mégis kevésbé terheli a szervezetet. Nem véletlenül vannak már külön fejfájás- ambulanciák is.

Tudnunk kell, hogy a fejfájásoknak több fajtája van, a kezelés a tünetnek és az abból következtethető kóroknak megfelelően történik.

A leggyakrabban előforduló, általánosan fejfájásként titulált fejfájás, az ún. tenziós fejfájás. Általában enyhe vagy mérsékelten súlyos fájdalommal jár, amelynek nincs jellemző helye, a fej bármely részét érintheti. Általában tompa, szorító vagy sajgó fájdalom, amely a homloktájékon, illetve a két halántékcsont között jelentkezik. Sokan abroncsszerűen szorító fájdalomról számolnak be, sok esetben pedig tarkótáji fájdalom is társulhat hozzá. A betegség nők esetében gyakoribb, mint férfiaknál: a nők 80, míg a férfiaknak mintegy 70 százaléka szenved el élete során legalább egyszer tenziós fejfájást. Leggyakrabban 20 és 50 éves kor között fordul elő . Jól reagál a vény nélkül kapható gyógyszerekre is. Leggyakrabban az elégtelen folyadék fogyasztás okozta dehidráltság okozza, ezért az első választandó „kezelés” a víz ivása, bármit mondjon is a reklám. Ha lehetőségünk van le s pihenhetünk. Lehet, hogy csupán fáradtak vagyunk. A migrénben szenvedő betegek többségének tenziós típusú fejfájása is van. Az epizodikus -tenziós fejfájásban szenvedő betegek ritkán mennek orvoshoz. Ennek egyik oka, hogy a tenziós fejfájás általában könnyen kezelhető a vény nélkül kapható gyógyszerekkel. A másik ok, hogy sokak szerint a fejfájás orvosilag nem komoly dolog. A fejfájás - még ha súlyos is -, általában valóban nem valamilyen komoly betegség tünete, hanem inkább a betegségeket jelző, fájdalomképző rendszer működészavara.

Néha azonban a fejfájás súlyos betegséget is jelezhet (pl. daganatot vagy ún. agyi aneurizma-értáglatot, ill. annak megrepedését, kisebb agyvérzést okozva). Ezért mindig forduljunk orvoshoz, ha olyan típusú vagy erősségű fejfájásunk van, amelyet korábban még nem tapasztaltunk!

Ha a tenziós fejfájás befolyásolja a mindennapjait, mindenképp, beszéljen orvosával. Ez a fájdalom könnyen csillapítható! És nem, nem fogja „hülyének nézni”, amiért egy banális fejfájással keresi fel (persze nyilván nem ügyeleti időben kell erre időt szakítani, hiszen nem akut problémáról van szó).

A másik, sokak által ismert fejfájás típus a migrén. A migrén rohamokban jelentkező,(gyakran időjárási frontok, vagy alacsony szénhidrátbevitel provokálja) súlyos, tipikus formájában (de nem mindig) féloldali fejfájás. Olyan erőteljes tünetekkel járhat, hogy az érintett csak arra tud gondolni, hogy egy csendes, sötét helyen lefeküdjön és kivárja a roham végét. A nők 17, a férfiak 6 százaléka szenved migréntől. Bizonyos esetekben a fejfájást, figyelmeztető előjelek vezetik be (ún.”aura” tünetek), amelyek valamely érzékszervhez kapcsolhatók (szikralátás, sötét foltok, a kar vagy a láb zsibbadása). A migrént gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. A migrénes fájdalom rendkívül kínzó lehet, órákig, esetleg néhány napig tartó munkaképtelenséget okozva. Végleges megoldást jelentő kezelése nincs ugyan, de léteznek speciálisan a migrén ellen kifejlesztett gyógyszerek (triptánok, illetve újabban a CGRP-receptorantagonisták ), melyek hatékonyan csökkenthetik a migrénes fejfájások intenzitását és gyakoriságát is. A megfelelő gyógyszerek és néhány életmódbeli változtatás nagymértékben javíthatja az életminőséget

Kevésbé közismert, szerencsére viszonylag ritka az cluster (klászter) fejfájás. A fejfájások egyik legfájdalmasabb és legjellegzetesebb formája. A betegségre tipikusan a ciklikusan, úgynevezett clusterekben jelentkező fájdalom jellemző. Előfordulása gyakoribb férfiaknál, főleg 20-40 éves kor között. A gyakori fejfájásos rohamok (cluster periódus) néha heteken-hónapokon keresztül kínozhatják a beteget, majd ezt felválthatja egy teljesen fájdalommentes periódus. Szerencsére a cluster fejfájás ritka betegség. A cluster fejfájás előzetes bevezető tünetek nélkül, nagyon gyorsan lecsap, már pár percen belül kialakul a fájdalom. Jellegzetes, hogy a fejfájás a fej valamelyik oldalán alakul ki és a roham alatt, sőt általábanegy egész életen át ezen az oldalon marad. Néha azonban a fájdalom válthat a másik oldalra a következő rohamperiódus során. A betegek a fájdalmat éles, átható, égő fájdalomként jellemzik, olyan mintha egy forró pálcát szúrnának a szembe, vagy a szem kinyomódna a szemgödörből.A 18. század végén leírt betegség kóroka mindmáig ismeretlen. Bár a cluster fejfájásos rohamok nagyon heves fejfájást okoznak, nem veszélyesek. Kezeléssel a rohamok időtartama és súlyossága csökkenthető, kialakulásuk bizonyos gyógyszerek szedésével megelőzhető. A cluster fejfájás kóroktana nem ismert, ezért természetesen nem is gyógyítható. A kezelés a fájdalom enyhítését, és a fejfájásos időszak rövidítését célozza. A fájdalomkezelés során cél a cluster fejfájás kialakulása után az azonnali fájdalomkezelés. Mivel a fejfájás nagyon gyorsan válik nagyon intenzívvé, gyorsan, azonnal ható gyógyszerekre van szükség. Ez elsősorban injekció adásával, vagy a gyógyszer inhalálásával valósítható meg. A hagyományos vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók hatása, gyakran már a fájdalom megszűnése után alakul csak ki, ezért cluster esetén nem hatásosak. 100 százalékos oxigén belélegzése, már 15 percen belül is drámai javulást eredményez a legtöbb beteg esetén. Néha az oxigén azonban, csak késlelteti a fájdalom megjelenését.A migrén kezelésében használt bőr alá (subcutan) adható sumatriptan, cluster fájdalom esetén is hatásos lehet. Van, akinek az orrspray forma is megfelelő, ez azonban általában kevésbé hatásos, mint a vénás forma. A gyógyszer magasvérnyomás-betegség, és koszorúsér-betegség fennállása esetén ellenjavallt.Ha a cluster fejfájás gyógyszeresen nem befolyásolható, vagy a beteg valamilyen okból kifolyólag nem tudja a gyógyszereket szedni, felmerülhet műtéti kezelés is. Ennek azonban feltétele, hogy a fejfájás mindig azonos fejfélre lokalizálódjon, mert a műtét csak egyszer végezhető el. Ha a fejfájás mindkét oldalon szokott jelentkezni, előfordulhat, hogy a műtét sikertelen lesz.

Remélem, most már nem fogja senki az „egyszerű” fejfájását migrénnek titulálni, csak, mert erősebb, mint máskor, de mindenki látja, hogy a fejfájás egy kifejezetten komplex téma, ezért szakorvosi diagnózist és kezelést igényel. Természetesen a fáradt szem, a stressz, a vérnyomásváltozások is okozhatnak fejfájást, nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, de ne is bagatellizáljuk. Feltétlenül keressünk fel orvost vagy akár hívjunk mentőt, ha

  • hirtelen, villámcsapásszerűen alakul ki súlyos fejfájás.
  • lázzal, nyaki merevséggel, kiütéssel, zavartsággal, görcsökkel, kettős látással, gyengeséggel, testfél zsibbadással, illetve beszédzavarral társuló fejfájás alakul ki.
  • ha a fejfájás fejsérülést követően alakul ki, különösen akkor, ha fokozódik.
  • tartós és egyre romlik a fejfájás, amit köhögés, mozgás, erőlködés, vagy hirtelen mozdulat fokoz.
  • a fejfájás 50 éves életkor felett alakul ki.
  • gyermek esetében olyan súlyos a fejfájás, hogy miatta nem tud iskolába járni.

Front és fájdalommentes napokat kívánok mindenkinek!

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.