Menü

Együnk színeket! - Szivárvány, a tányérunkon!

Gyönyörű évszaknál járunk, elkezdődött a tavasz, igaz szeszélyes mivolta ugyan még megmutatkozik, de mégis az év legizgalmasabb hónapjait jelenti. Gondolj csak a kedvenc színeidre, s most nemcsak a ruháidról beszélek, hanem szivárványszínű virágokról, színes ételekről, fűszerekről. Együnk tavasszal színeket!

A színekben gazdag ételek alatt egyáltalán nem az ételfestékkel színezett műsüteményeket értem, hanem a természet adta egészséget, mediterrán ételeket, színes gyümölcsöket, zöldségeket, a szivárvány minden színében pompázva!

A színes ételek nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem igazán egészségessé és változatossá teszik a feltálalt fogásokat. Aki sokféle színű zöldséget, gyümölcsöt, szezonális, friss élelmiszert pakol a tányérjára, az biztos lehet benne, hogy elkerülik a hiánybetegségek, s feltölti szervezetét a legfontosabb vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

Nem tudom nem megjegyezni minden alkalommal, hogy a tavasz különösen jó időszak az életmódváltásra, hiszen ilyenkor megváltozik az életritmusunk, az étkezésünk. Sokkal hosszabbak a nappalok, szebb az idő, jobb a hangulatunk. Szabadtéri sportolásra csábít a napsütés, és rengeteg színes étellel tölthetjük fel a hűtőt, konyhát.

A nyers, vagy párolt zöldségek és gyümölcsök segítségével ráadásul, a télen meggyengült immunrendszerünket is újra megerősíthetjük. Ebből is látszik, hogy a tavaszi életmódváltás könnyen összekapcsolható a szezonális étrenddel, rendszeres sporttevékenységekkel, szabadtéri edzéssel.

Mindenkit buzdítok arra, hogy ma a boltban színes élelmiszereket vásároljon! Kóstoljon meg új ízeket, használjunk bátran zöldfűszereket, színes gyümölcsöket, zöldségeket! Csipegessünk a szivárvány minden színéből! Ha így étkezünk, az egész szervezetünk megkapja azt, amire szüksége van.

S most színezzük ki a tányérunkat!

Piros ételek közül a piros bogyós gyümölcsöket válasszuk, mint például a szamóca, ribizli, vörös áfonya, vérnarancs, málna. Nyáron a görögdinnye, zöldségek közül a paradicsom, retek, pirospaprika.

Fehér is jöhet a kosárba, burgonya, zeller, karfiol, rizs, de tegyünk mellé narancsot is, vagy sütőtököt, kukoricát, sárgarépát, barackot, mangót, sok béta-karotint tartalmaznak. Kiváló fűszereink közül a kurkuma, a gyömbér, vegyünk belőle!

A gyönyörű lilás színű padlizsán, vagy a vöröskáposzta, az élénk cékla vagy szeder, kékszőlő is gusztusos étel a tányéron, emellett serkentik az agyműködést, javítják a memóriát, stabilizálják a vércukorszintet és rengeteg energiát biztosítanak.

A zöld színt bevihetjük néhány avokádó, zöldsaláta, spenót, brokkoli, zöld olívabogyó, zöldborsó, petrezselyem, zöldalma, kivi segítségével, ezek magas klorofil tartamúak, méregtelenítő, vérképző, tisztító, máj- és epevédő hatásúak.

Narancsszínt már tettünk az asztalra, jöhet mellé citrom és banán, grapefruit vagy sárga paprika, ezek erős antioxidáns hatásúak.

A barna színt megadják nekünk a magvak, mogyoró, dió, vagy fűszereink közül a fahéj.

Feketét is ehetünk, miért is ne, olívabogyó, fekete ribizli, vagy fekete retek is megkóstolandó, a fekete is elfér a színek között.

A színpompás ételek és azok előnyeinek felsorolásával órákat lehetne eltölteni. Én épp ráérek, azonban most mégsem ragozom tovább a témát. Veszek én is inkább, gyorsan, néhány színt a vacsorához. A lényeg, hogy ne teljen el nap a fogyasztásuk nélkül. A színes gyümölcsök, zöldségek, fűszerek nagyon fontos tápanyagforrást jelentenek, ezért nem hiányozhatnak a tányérunkról.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.