Menü

Vércukorszintre ható, reumaellenes növények

Az első növényünk az Ázsiai ginzeng. Kínában már Kr.e. 2700-ban is használták, például Sen-nung császár „Nélkülözhetetlen gyógynövények” című könyvében is megtalálható. Teájáról már biztosan mindenki hallott, ami nyugtató hatásáról ismert. Ezen kívül afrodiziákumként, immunerősítőként is használják, mivel megnöveli a szellemi és fizikai teljesítményt. A szervezetünk számára, azonban mégis a leghasznosabb tulajdonsága az, hogy csökkenti a vércukorszintet.

A következő gyógynövény nem is olyan régen vált híressé, szinte csodaszerként kezelik, számos hasznos tulajdonsága miatt. Az Azték zsálya, vagy ismertebb nevén: Chia, Közép- és Dél-Mexikóban, valamint Guatemalában honos. A „chia” szó egyébként a chian szóból származik, jelentése pedig olajos. Esszenciális zsírsavakat, oldható és oldhatatlan rostokat, kalciumot, vasat, káliumok, foszfort, cinket, mangánt, molibdént, magnéziumot, bórt, niacint, B12-vitamint és folsavat is tartalmaz. Ezek után nem meglepő, ha csodaszerként kezelik. Csökkenti a cukorbetegség mellékhatásait, mivel rostokban gazdag, emiatt pedig lassabb emésztést eredményez, ami alacsonyan tartja a szervezet inzulin-szükségletét.

Talán meglepő lehet, de ide tartozik a Közönséges veteménybab is. Hatóanyagai: a rutin, kovasav és a szaponinok. Mind a vércukorszintet, mind a vérnyomást csökkenti, enyhe vizelethajtó hatással bír. Gyakran alkalmazzák, időskori cukorbetegség kezelésére teakeverékek formájában.

Az egyik legismertebb reumaellenes növény a Közönséges bojtorján. Ez az, amit a köznyelvben bogáncsnak hívunk, igaz, hibásan. Hatóanyagai az illóolajok, polifenolok, nyálka, arkciin, inulin és kéntartalmú acetilének. Teaként fogyasztva vesekőoldó és reuma ellenes hatása van. Magyarországon őshonos faj, gyomtársulásokban szinte mindenhol megtalálható.

Egy másik szintén közönséges növény, a Nagy csalán is kiváló reuma elleni gyógynövény. Található benne többek között C-vitamin, karotinok, B-, K, és U-vitamin – ne tévesszen meg a név, ez a vegyület valójában nem vitamin -, flavonoidok, aminok, kumarin és cseranyagok is. Hideg vizes kivonatát, külsőleg ajánlják pikkelysömörre és ízületi gyulladásokra. Forrázatát pedig belsőleg, a veseműködés fokozására. Utóbbi következménye a vizelethajtó és vértisztító hatás. Reumatikus panaszok csökkentésére is belsőleg használják.

Mikuláshúzás? Igen!

Közeledik a december, és vele együtt az advent, a mikulás és a karácsony is. Felső tagozatban és talán még középiskolában is ez az egymás közti ajándékozás időszaka. Ideje tehát kitalálni, mit készíts a másiknak. De ha nálatok még nem szokás az, hogy neveket húztok ki, és annak adtok ajándékot, akkor most néhány pozitívumát feltárom előttetek, hátha kedvet kaptok hozzá.

Előrelépés a szülés utáni depresszió kezelésében

A szülés utáni depresszió inkább a fiúgyermeknek életet adó nőket érinti. Ez azonban nem feltétlenül rossz hír, hiszen a szakemberek így a kezelésre is jobban fel tudnak készülni.

Miért jó, ha nincs „vakbelünk”?

Az emberi testet tekinthetjük a természet csodájának, de olykor gondolhatjuk, hogy egy meglehetősen pongyola verzió. Tökéletlenre lett tervezve, hajlamos a hibákra, és látszólag számos felesleges része van. S amíg azt gondoljuk, miért is vannak manduláink, van egy szerv, ami nélkül talán még is jobb lehet: a féregnyúlvány (a köznyelvben az úgynevezett vakbél).

Egyszer volt hol nem volt: Vallónia

Belgium mindig is egy nagyhatalmak által elfoglalt terület volt egészen a nagy belga forradalomig (1831), amikor is végre kizavarták az éppen aktuális elnyomójukat, jelesül a hollandokat az országból. Habár az északi rész jóval szebb és gazdagabb, a déli vallon területről se feledkezzünk meg, hiszen ez a 3,5 milliós terület nem akármilyen érdekességeket rejt.

Hogyan ne legyél éhes

Nem kell éhezni. Nem kell koplalós fogyókúrákkal gyötörni magunkat. Nem kell éhesnek lenni, nem kell egyoldalúan étkezni. Aki koplal, az az egészségével játszik. Vajon mely trükkökkel kerülhető el a nassolás?