Menü

Vércukorszintre ható, reumaellenes növények

Az első növényünk az Ázsiai ginzeng. Kínában már Kr.e. 2700-ban is használták, például Sen-nung császár „Nélkülözhetetlen gyógynövények” című könyvében is megtalálható. Teájáról már biztosan mindenki hallott, ami nyugtató hatásáról ismert. Ezen kívül afrodiziákumként, immunerősítőként is használják, mivel megnöveli a szellemi és fizikai teljesítményt. A szervezetünk számára, azonban mégis a leghasznosabb tulajdonsága az, hogy csökkenti a vércukorszintet.

A következő gyógynövény nem is olyan régen vált híressé, szinte csodaszerként kezelik, számos hasznos tulajdonsága miatt. Az Azték zsálya, vagy ismertebb nevén: Chia, Közép- és Dél-Mexikóban, valamint Guatemalában honos. A „chia” szó egyébként a chian szóból származik, jelentése pedig olajos. Esszenciális zsírsavakat, oldható és oldhatatlan rostokat, kalciumot, vasat, káliumok, foszfort, cinket, mangánt, molibdént, magnéziumot, bórt, niacint, B12-vitamint és folsavat is tartalmaz. Ezek után nem meglepő, ha csodaszerként kezelik. Csökkenti a cukorbetegség mellékhatásait, mivel rostokban gazdag, emiatt pedig lassabb emésztést eredményez, ami alacsonyan tartja a szervezet inzulin-szükségletét.

Talán meglepő lehet, de ide tartozik a Közönséges veteménybab is. Hatóanyagai: a rutin, kovasav és a szaponinok. Mind a vércukorszintet, mind a vérnyomást csökkenti, enyhe vizelethajtó hatással bír. Gyakran alkalmazzák, időskori cukorbetegség kezelésére teakeverékek formájában.

Az egyik legismertebb reumaellenes növény a Közönséges bojtorján. Ez az, amit a köznyelvben bogáncsnak hívunk, igaz, hibásan. Hatóanyagai az illóolajok, polifenolok, nyálka, arkciin, inulin és kéntartalmú acetilének. Teaként fogyasztva vesekőoldó és reuma ellenes hatása van. Magyarországon őshonos faj, gyomtársulásokban szinte mindenhol megtalálható.

Egy másik szintén közönséges növény, a Nagy csalán is kiváló reuma elleni gyógynövény. Található benne többek között C-vitamin, karotinok, B-, K, és U-vitamin – ne tévesszen meg a név, ez a vegyület valójában nem vitamin -, flavonoidok, aminok, kumarin és cseranyagok is. Hideg vizes kivonatát, külsőleg ajánlják pikkelysömörre és ízületi gyulladásokra. Forrázatát pedig belsőleg, a veseműködés fokozására. Utóbbi következménye a vizelethajtó és vértisztító hatás. Reumatikus panaszok csökkentésére is belsőleg használják.

Véradás egészségre gyakorolt hatásai

Manapság az emberi szervezet az egyetlen forrás, ahonnan vérhez juthatnak a rászorulók, ezért nagy szükség van arra, hogy minél több egészséges ember adakozzon. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azon túl, hogy ezzel akár életeket is menthetünk, még az egészségünket is óvjuk általa.

Az iskola az életre készít fel?

Sajnos köztudottan hatalmas mennyiségű olyan tananyagot sajátítunk el az iskolában életünk során, melyre a későbbiekben egyáltalán nincs szükség, miközben az élet alapvető hétköznapi dolgairól, teendőiről keveset tanulunk. Az iskola valóban az életre készít fel?

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Egyetem helyett – mi lesz veled a középiskola után?

Többféle lehetőségünk is van, hogy mit kezdjünk magunkkal a középiskola után. Az egyetem és a főiskola kézenfekvő megoldások, hiszen annyi a reklám körülötte. Ad neked még egy kis időt szabadon, hogy a fiatalságod élvezd, és tanulj, nemcsak szakmát, hanem az életet is. De nem ez az egyetlen lehetőséged.

Egyetemen – mi lesz velünk a középiskola után?

Február 15-e minden évben jellegzetes nap. Az érettségire és a felsőoktatásba való jelentkezést eddig a napig kell beadni. És ezek a napok általában kétségbeesett, bizonytalan kérdezgetésekkel telnek el: jól döntöttem? Mi lesz, ha nem vesznek fel? Nos, ha te is így vagy, fontos tudnod, hogy az élet rengeteg lehetőséget tartogat neked az egyetem, és az azon kívüli élet is.