Menü

Finn életszemlélet, amely egészségesebbé tesz

Bizonyosan nem én vagyok az egyetlen, aki zárkózott, már-már fura népnek titulálta a finneket, a sajtóból és apró életbeli megnyilvánulásaikból, amelyek híre hozzánk is eljutott. Sok vicc is származik a mosolytalan, komoly, nem túl szószátyár emberekről, és ezt a sztereotípiát nem is igazán igyekeztek sosem megváltoztatni.

Joanna Nylund: Sisu c. könyve összegezve, és mégis érhetően, legfőképp pedig élvezhetően elmagyarázza, hogy is megy ez náluk, fent a hideg északon; hogy tudnak mindig pozitívan állni az élethez; miért ér el jó eredményeket az ország a különböző pozitív aspektusú méréseken, arról nem is beszélve, hogy mennyi új és érdekes dolgot ír le a könyv. Ebből szemezgettem néhányat.

A finnek nem szófukarok, csupán nem beszélnek feleslegesen

Egyenesek és konkrétak, egyszerűen nem értik a társalgás fenntartásához szükséges bájcsevej lényegét. Milyen igazuk van! Ha valami nem tetszik nekik, vagy gondjuk akad, kertelés nélkül közlik. Különösen ellenzik önmaguk fényezését, vagy „kivagyiságát”, és a beszélgető partnereiktől sem szívesen fogadják ezt. Az üzleti életben, ez még inkább érződik, a vezetők akár nyersnek, tiszteletlennek is tartanák a kedvesebb stílushoz szokott népcsoportok, azonban épp az ellenkezőjéről van szó. A vállalatvezetők mélységesen tisztelik dolgozóikat, de vezetői mivoltukból adódóan, példamutatással is élniük kell. Ez a kölcsönös tisztelet, „mindenki tudja a helyét” felfogás az egyik legjobb problémamegoldó társadalommá kovácsolta az országot.

A finnek imádják a sportokat

Gyerekek, idősek, fiatalok, szülők, legyen szó a sport űzéséről vagy csak képernyőn keresztüli figyeléséről, odáig vannak érte. Az éghajlatnak köszönhetően javában a téli sportokban jeleskednek, ott is inkább az állóképességük az, ami példamutató. A könyv, egy nagyon érdekes példát hoz arra vonatkozóan, hogy nem igazán érdekli őket a hideg. Hozzáállásuk abból adódik, hogy ha folyamatosan az éghajlatból indulnának ki, nem tehetnének meg szinte semmit. Novembertől februárig állandó sötétség uralkodik, télen nem ritka a mínusz 25 fok, ráadásul akkor még nem is beszéltünk a szélről, esőről, és egyéb időjárási viszontagságról. A finnek, pedig szeretik maguk uralni a körülményeiket, és nem igazán hagyják, hogy a körülmény szabja meg az ő életüket. Ráadásul a gyerekeket hagyják kint játszani, legyen hó vagy sár, mínusz 10 fok, a finnek tudják, hogy a szervezet szívósságának fejlesztésére szükség van a saját tapasztalatok, élmények hatására.

Gyűjtögetés

Ami szimpatikus, és a saját életünkbe is átültethetjük, az a gyűjtögető életmód. Na, nem a halomnyi étel felvásárlása a boltból, sokkal inkább a természetjárással egybekötött, vitaminbomba begyűjtéséről. Persze könnyebbnek tűnik a piacon felvásárolni a vörös áfonyát, vagy a málnát, azonban a finneket a szabad levegőn való időtöltés is motiválja a saját betermeléshez, arról nem is beszélve, hogy így sokkal inkább megbecsülik a házi termést. Egy alapos utánajárás, és esetleg egy növényhatározó beszerzése után, bárki útnak indulhat a környékbeli túraútvonalakon, hogy kikapcsolódjon és még egészséges ételhez szükséges alapanyagot is összeszedjen.

Számos más, pozitív és elgondolkodtató példát is hoz még a könyv, melyet a saját életünkbe átültetve egy sokkal izgalmasabb és körültekintőbb életszemléletet kaphatunk. Egy biztos: érdemes a finnekre odafigyelni, sokat tanulhatunk tőlük!

/Fotó: a szerző saját képe/

Eszelős utcai harcosok

A 2024-es Országúti diszkó az 1989-es Patrick Swayze-féle akciófilm remake-je, motívumában eltér elődjétől, de mégis hű marad a régi időkhöz. A 80-as évek filmjeinek megvan a sajátos, korra jellemző atmoszférájuk. Ez alól az akkori alkotás sem volt kivétel, mely főként a kocsmai verekedései és Patrick Swayze karizmája miatt vált ikonikussá. Nos, a mostani 2024-es Doug Liman újrafeldolgozás nem egy mély érzelmeket megmozgató alkotás, de az összképet tekintve egy nagyon jó akció-vígjáték.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.