Menü

Süssünk répatortát! Nem csak a nyuszi kedvenc desszertje.

A sárgaréparépa rostdús, béta-karotinban (az A-vitamin előanyaga) gazdag, jól hozzáférhető zöldségünk, amit a legtöbben leginkább a húslevesben főtt zöldség formájában fogyasztanak, pedig köretnek, szendvicskrémnek, és csak úgy önmagában ropogtatva is kiváló. Mártásokat is dúsíthatunk vele, de nagyon finom sütemény is készíthető a segítségével. A címnek megfelelően, most az utóbbiról lesz szó részletesebben.

Legegyszerűbben úgy készíthetjük, ha a szokásos piskótatésztánkat készítjük olyan módon, hogy a liszt nagy részét darált mandulára/dióra cseréljük, és reszelt répával dúsítjuk.Ez után, az általános leírás után, fogadjátok szeretettel azokat a variációkat, amiket én készíteni szoktam.

Elsőként jöjjön egy, a fenti általános leírásnak leginkább megfelelő változat, ami a legegyszerűbb verzió 8 személyre (elsőnek ilyet sütöttem, mert akkoriban a lassú felszívódású szénhidrát- finomliszt, illetve cukormentesség-) volt csupán a fontos. Vendégségbe, azóta is szívesen készítem, mert egyszerű, relatív olcsó és általában mindenki szereti.

Hozzávalók:

  • 250 g. eritrit (édesszájúak használjanak xilitet, ha bírják, mert annak édesítő ereje nagyobb ,vagy mesterséges édesítőszert)
  • 1 csomag vaníliás xilit (pici vaníliaesszenciával, vagy vaníliarúd kikapart belsejével is helyettesíthető, de akár el is hagyható)
  • 5 tojás
  • 250 g darált mandula (vagy dió, mogyoró)
  • 50g zabpehelyliszt
  • 250g finomra reszelt sárgarépa (nekem kb. 3-4 nagy méretű répából, 350-400 gramm tisztított egész répából lesz ennyi)
  • 0,5 csomag sütőpor (lehetőleg foszfátmentes)

Elkészítés: A „cukrot”, a tojásokat (nem kell szétválasztani) és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat (lisztet, darált mandulát, sütőport). Egyenletesre keverjük, legvégül beleforgatjuk a reszelt répát is. A masszát 32 cm átmérőjű szilikon piteformába öntjük. Ha nem szilikonos formát használunk, kevés zsiradékkal kenjük ki a formát. Kisebb átmérő esetén magasabb tortát kapunk, ami félbevágva tölthető is.

A krém, töltelék nélküli torták esetén az a legegyszerűbb, ha egyszer van egy kis időnk a gyerekek papírhajtogatósjátékaihoz hasonlatos sablonokat készítünk. Ehhez az általában használt tortaformánkat tegyük egy papírlapra, rajzoljuk körbe, sokrét összehajtjuk és különböző formákat (szív, pötty, négyszög, háromszög, stb.) vágunk ki belőle. Ezt a sablont a kész torta tejére tesszük, meghintjük poreritrittel, vagy fahéjjal, ami így szép rajzolatot ad majd, a torta tetején. Egyszer kell elkészítenünk, és bármelyik töltetlen, vagy bevonat/ díszítés nélküli tortán jól használhatjuk.

Paleo verzió esetén nem használhatunk lisztet, ezért az arányok változnak, de ízében továbbra is egy nagyon finom, állagában puha tortát kapunk. (Bár ehhez, a tökéletes formához, egy kicsit macerásabb elkészítéssel juthatunk.) De lássuk is akkor, hogyan készíthetünk lisztmentes, paleo répatortát.

Hozzávalók:

  • 200g darált mandula/dió
  • 400g reszelt répa
  • 220g xilit/eritrit
  • 0,5 g (1csipet só)
  • 1g (1 nagyobb csipetnyi) szódabikarbóna
  • 2g fahéj
  • 1g vaníliaőrlemény/10g vaníliás xilit
  • 1,5 dl paleolaj

Elkészítés: A répát kinyomkodjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgához hozzáadjuk az édesítőt, szódabikarbónát és a fűszereket, és a répát. A tojásfehérjéből csipet sóval habot verünk. A répás elegyünkhöz felváltva, lassan adagoljuk a mandulát és a tojáshabot. 1 ek. mandula, majd keverés után 1 ek. hab óvatosan beleforgatva, amíg az összes alapanyag bele nem kerül a tálba.28 cm átmérőjű kizsírozott, vagy szilikon formába kanalazzuk és készre sütjük. (180 fokon 20 percig, aztán 160 fokon még 15 percig). Bár nem csak keverem és sütöm típusú recept, mint az előző, de leírni bonyolultabb, mint elkészíteni és puha, könnyű tésztájú sütemény minimális szénhidráttartalommal. Higgyétek el, megéri a fáradtságot!

Természetesen létezik tojásmentes, vegán verzióban készülő répatorta is. De nincs róla tapasztalatom, így csak megemlítem, hogy megbízható vegán blogokon találhattok receptet, ha erre van igényetek erre. Én vegánként se hagynám ki, mert biztosan ugyanazt a mandulás-répás íz világot adja vissza, amit ismerek.

Jó étvágyat az egészséghez!

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.