Menü

Süssünk répatortát! Nem csak a nyuszi kedvenc desszertje.

A sárgaréparépa rostdús, béta-karotinban (az A-vitamin előanyaga) gazdag, jól hozzáférhető zöldségünk, amit a legtöbben leginkább a húslevesben főtt zöldség formájában fogyasztanak, pedig köretnek, szendvicskrémnek, és csak úgy önmagában ropogtatva is kiváló. Mártásokat is dúsíthatunk vele, de nagyon finom sütemény is készíthető a segítségével. A címnek megfelelően, most az utóbbiról lesz szó részletesebben.

Legegyszerűbben úgy készíthetjük, ha a szokásos piskótatésztánkat készítjük olyan módon, hogy a liszt nagy részét darált mandulára/dióra cseréljük, és reszelt répával dúsítjuk.Ez után, az általános leírás után, fogadjátok szeretettel azokat a variációkat, amiket én készíteni szoktam.

Elsőként jöjjön egy, a fenti általános leírásnak leginkább megfelelő változat, ami a legegyszerűbb verzió 8 személyre (elsőnek ilyet sütöttem, mert akkoriban a lassú felszívódású szénhidrát- finomliszt, illetve cukormentesség-) volt csupán a fontos. Vendégségbe, azóta is szívesen készítem, mert egyszerű, relatív olcsó és általában mindenki szereti.

Hozzávalók:

  • 250 g. eritrit (édesszájúak használjanak xilitet, ha bírják, mert annak édesítő ereje nagyobb ,vagy mesterséges édesítőszert)
  • 1 csomag vaníliás xilit (pici vaníliaesszenciával, vagy vaníliarúd kikapart belsejével is helyettesíthető, de akár el is hagyható)
  • 5 tojás
  • 250 g darált mandula (vagy dió, mogyoró)
  • 50g zabpehelyliszt
  • 250g finomra reszelt sárgarépa (nekem kb. 3-4 nagy méretű répából, 350-400 gramm tisztított egész répából lesz ennyi)
  • 0,5 csomag sütőpor (lehetőleg foszfátmentes)

Elkészítés: A „cukrot”, a tojásokat (nem kell szétválasztani) és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat (lisztet, darált mandulát, sütőport). Egyenletesre keverjük, legvégül beleforgatjuk a reszelt répát is. A masszát 32 cm átmérőjű szilikon piteformába öntjük. Ha nem szilikonos formát használunk, kevés zsiradékkal kenjük ki a formát. Kisebb átmérő esetén magasabb tortát kapunk, ami félbevágva tölthető is.

A krém, töltelék nélküli torták esetén az a legegyszerűbb, ha egyszer van egy kis időnk a gyerekek papírhajtogatósjátékaihoz hasonlatos sablonokat készítünk. Ehhez az általában használt tortaformánkat tegyük egy papírlapra, rajzoljuk körbe, sokrét összehajtjuk és különböző formákat (szív, pötty, négyszög, háromszög, stb.) vágunk ki belőle. Ezt a sablont a kész torta tejére tesszük, meghintjük poreritrittel, vagy fahéjjal, ami így szép rajzolatot ad majd, a torta tetején. Egyszer kell elkészítenünk, és bármelyik töltetlen, vagy bevonat/ díszítés nélküli tortán jól használhatjuk.

Paleo verzió esetén nem használhatunk lisztet, ezért az arányok változnak, de ízében továbbra is egy nagyon finom, állagában puha tortát kapunk. (Bár ehhez, a tökéletes formához, egy kicsit macerásabb elkészítéssel juthatunk.) De lássuk is akkor, hogyan készíthetünk lisztmentes, paleo répatortát.

Hozzávalók:

  • 200g darált mandula/dió
  • 400g reszelt répa
  • 220g xilit/eritrit
  • 0,5 g (1csipet só)
  • 1g (1 nagyobb csipetnyi) szódabikarbóna
  • 2g fahéj
  • 1g vaníliaőrlemény/10g vaníliás xilit
  • 1,5 dl paleolaj

Elkészítés: A répát kinyomkodjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgához hozzáadjuk az édesítőt, szódabikarbónát és a fűszereket, és a répát. A tojásfehérjéből csipet sóval habot verünk. A répás elegyünkhöz felváltva, lassan adagoljuk a mandulát és a tojáshabot. 1 ek. mandula, majd keverés után 1 ek. hab óvatosan beleforgatva, amíg az összes alapanyag bele nem kerül a tálba.28 cm átmérőjű kizsírozott, vagy szilikon formába kanalazzuk és készre sütjük. (180 fokon 20 percig, aztán 160 fokon még 15 percig). Bár nem csak keverem és sütöm típusú recept, mint az előző, de leírni bonyolultabb, mint elkészíteni és puha, könnyű tésztájú sütemény minimális szénhidráttartalommal. Higgyétek el, megéri a fáradtságot!

Természetesen létezik tojásmentes, vegán verzióban készülő répatorta is. De nincs róla tapasztalatom, így csak megemlítem, hogy megbízható vegán blogokon találhattok receptet, ha erre van igényetek erre. Én vegánként se hagynám ki, mert biztosan ugyanazt a mandulás-répás íz világot adja vissza, amit ismerek.

Jó étvágyat az egészséghez!

8 ok, hogy miért menj táncházba egy sima buli helyett

Szórakozni mindenki szeret. Ennek vannak közismert, szűk körben ismert, és egészen sajátos módjai is. Kevesen tudnak ellenállni egy jó lagzinak, ahol élő zene és hangulatos díszítés biztosítja a táncos jókedvet. És ezt a hangulatot sok más buli is igyekszik megtartani. De ha valami újra vágysz, akkor mindenképpen próbáld ki a táncházat! Íme, nyolc érv, hogy miért.

A szóbeli nyelvvizsga stressze

Mindenkinek aki továbbtanulásra adja a fejét szembe kell néznie a nyelvvizsga nehézségeivel. Íme néhány tipp, hogy a szóbeli nyelvvizsga kapujában se rettenjünk meg! Hajrá, sikeres vizsgára fel!

Programok egyedül? Miért ne?

Ha eddig meg voltál győződve róla, hogy egyedül nem lehet jó programokat kitalálni, akkor ezeket a sorokat mindenképp el kell olvasnod. Ugyanis rengeteg érdekes dolgot lehet csinálni egyedül: még nyaralni, pihenni, kikapcsolódni is, nem is beszélve az egyéb, nagyon izgalmas programokról.

Borban az igazság és a tavaszi jókedv

Szeged 300. születésnapján újra vár Magyarország legnagyobb bormustrája, a 25. Szegedi Borfesztivál és Szeged Napja Ünnepségsorozat - amelynek neve egyet jelent a világ legbarátságosabb fesztivál-közönségével, a napfény, a borértők és a gyönyörű lányok városában, Szegeden!

Az egyik legszuperebb fehérjeforrásunk, a tojás

Nem a legolcsóbb fehérjeforrás, de az egyik legjobb. Egy átlagos, és rendes tojás ~60 gramm. Sajnos sokan az olcsóbbat veszik meg, de az „S” méretűek többnyire még az 50 grammot se érik el.