Menü

Süssünk répatortát! Nem csak a nyuszi kedvenc desszertje.

A sárgaréparépa rostdús, béta-karotinban (az A-vitamin előanyaga) gazdag, jól hozzáférhető zöldségünk, amit a legtöbben leginkább a húslevesben főtt zöldség formájában fogyasztanak, pedig köretnek, szendvicskrémnek, és csak úgy önmagában ropogtatva is kiváló. Mártásokat is dúsíthatunk vele, de nagyon finom sütemény is készíthető a segítségével. A címnek megfelelően, most az utóbbiról lesz szó részletesebben.

Legegyszerűbben úgy készíthetjük, ha a szokásos piskótatésztánkat készítjük olyan módon, hogy a liszt nagy részét darált mandulára/dióra cseréljük, és reszelt répával dúsítjuk.Ez után, az általános leírás után, fogadjátok szeretettel azokat a variációkat, amiket én készíteni szoktam.

Elsőként jöjjön egy, a fenti általános leírásnak leginkább megfelelő változat, ami a legegyszerűbb verzió 8 személyre (elsőnek ilyet sütöttem, mert akkoriban a lassú felszívódású szénhidrát- finomliszt, illetve cukormentesség-) volt csupán a fontos. Vendégségbe, azóta is szívesen készítem, mert egyszerű, relatív olcsó és általában mindenki szereti.

Hozzávalók:

  • 250 g. eritrit (édesszájúak használjanak xilitet, ha bírják, mert annak édesítő ereje nagyobb ,vagy mesterséges édesítőszert)
  • 1 csomag vaníliás xilit (pici vaníliaesszenciával, vagy vaníliarúd kikapart belsejével is helyettesíthető, de akár el is hagyható)
  • 5 tojás
  • 250 g darált mandula (vagy dió, mogyoró)
  • 50g zabpehelyliszt
  • 250g finomra reszelt sárgarépa (nekem kb. 3-4 nagy méretű répából, 350-400 gramm tisztított egész répából lesz ennyi)
  • 0,5 csomag sütőpor (lehetőleg foszfátmentes)

Elkészítés: A „cukrot”, a tojásokat (nem kell szétválasztani) és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat (lisztet, darált mandulát, sütőport). Egyenletesre keverjük, legvégül beleforgatjuk a reszelt répát is. A masszát 32 cm átmérőjű szilikon piteformába öntjük. Ha nem szilikonos formát használunk, kevés zsiradékkal kenjük ki a formát. Kisebb átmérő esetén magasabb tortát kapunk, ami félbevágva tölthető is.

A krém, töltelék nélküli torták esetén az a legegyszerűbb, ha egyszer van egy kis időnk a gyerekek papírhajtogatósjátékaihoz hasonlatos sablonokat készítünk. Ehhez az általában használt tortaformánkat tegyük egy papírlapra, rajzoljuk körbe, sokrét összehajtjuk és különböző formákat (szív, pötty, négyszög, háromszög, stb.) vágunk ki belőle. Ezt a sablont a kész torta tejére tesszük, meghintjük poreritrittel, vagy fahéjjal, ami így szép rajzolatot ad majd, a torta tetején. Egyszer kell elkészítenünk, és bármelyik töltetlen, vagy bevonat/ díszítés nélküli tortán jól használhatjuk.

Paleo verzió esetén nem használhatunk lisztet, ezért az arányok változnak, de ízében továbbra is egy nagyon finom, állagában puha tortát kapunk. (Bár ehhez, a tökéletes formához, egy kicsit macerásabb elkészítéssel juthatunk.) De lássuk is akkor, hogyan készíthetünk lisztmentes, paleo répatortát.

Hozzávalók:

  • 200g darált mandula/dió
  • 400g reszelt répa
  • 220g xilit/eritrit
  • 0,5 g (1csipet só)
  • 1g (1 nagyobb csipetnyi) szódabikarbóna
  • 2g fahéj
  • 1g vaníliaőrlemény/10g vaníliás xilit
  • 1,5 dl paleolaj

Elkészítés: A répát kinyomkodjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgához hozzáadjuk az édesítőt, szódabikarbónát és a fűszereket, és a répát. A tojásfehérjéből csipet sóval habot verünk. A répás elegyünkhöz felváltva, lassan adagoljuk a mandulát és a tojáshabot. 1 ek. mandula, majd keverés után 1 ek. hab óvatosan beleforgatva, amíg az összes alapanyag bele nem kerül a tálba.28 cm átmérőjű kizsírozott, vagy szilikon formába kanalazzuk és készre sütjük. (180 fokon 20 percig, aztán 160 fokon még 15 percig). Bár nem csak keverem és sütöm típusú recept, mint az előző, de leírni bonyolultabb, mint elkészíteni és puha, könnyű tésztájú sütemény minimális szénhidráttartalommal. Higgyétek el, megéri a fáradtságot!

Természetesen létezik tojásmentes, vegán verzióban készülő répatorta is. De nincs róla tapasztalatom, így csak megemlítem, hogy megbízható vegán blogokon találhattok receptet, ha erre van igényetek erre. Én vegánként se hagynám ki, mert biztosan ugyanazt a mandulás-répás íz világot adja vissza, amit ismerek.

Jó étvágyat az egészséghez!

5 jó tanács az irodai ülőmunka egészségkárosító hatása ellen

Bár az állómunkánál kényelmesebbnek tűnhet, a folyamatos ülőmunka közel sem veszélytelenebb az egészségünkre nézve.

Hagyd abba a kényszerevést!

A kényszer okozta étkezést egyfajta pótcselekvésnek nevezhetjük, hiszen ez a tevékenység mindig kompenzálni próbál valamit, általában lelki problémát. A kényszerevés gátat szab a diétának, fogyókúrának, nem is kérdés: mielőbb le kell szokni róla. De hogyan?

Nyújtás tökéletesítésének módszerei

Mint tudjuk a sport elengedhetetlen része a bemelegítés és a nyújtás. Sokan az idő hiányára való tekintettel elhanyagolják ezeket és egyből a futópadra ugranak. Viszont, hogyha jól végiggondoljuk, például a munkából hazaérve is általában leülünk egy percre és megállunk egy picit, ami segít abban, hogy ráhangolódjunk az elkövetkezendő feladatra. Testünk hálás lesz nekünk, hogyha időt szánunk rá. Ezért a továbbiakban bővebb információkat kaphatsz arról, hogyan tudhatod az edzésed végén az i-re a pontot tenni.

Ingerültség – mondj rá nemet!

Az őszi időszak sem kevésbé stresszes, mint a téli, a tavaszi vagy a nyári. Főleg azoknak, akik nem szeretik az időjárás szélsőséges változásait, a hirtelen nagy terheket, nehezen birkóznak meg a változó szokásokkal vagy a rövidülő napokkal. De bármilyen évszak is legyen, fontos, hogy az ingerültségünket ne vezessük le másokon, és a saját feszültségünk ne legyen a kapcsolataink romboló tényezője.

A sütit vagy a brokkolit? Ez itt a kérdés

Minden diétázóval előfordul, hogy olykor elcsábul, nem tartja 100% az étrendjét, melléeszik. Emberek vagyunk, nem gépek és néha bizony hibázunk. Ahelyett, hogy sokkot kapva számolgatnánk mennyi kalóriával vétkeztünk, inkább gondoljuk végig, hogyan tervezhetjük újra a heti menüt.