Menü

Kifogás vagy motiváció? Melyiket választod?

Kifogások. A tiéd mi? Aggasztó adatot olvastam neten: egyre kevesebb magyar sportol. Egy friss uniós felmérés szerint a magyarok több mint fele semmilyen sporttevékenységet sem folytat. A kutatás kitér arra is, hogy nemcsak Magyarországon, az unióban is kevesen mozognak: átlagosan 46 százalék a nem sportolók aránya. Szerinted mi az oka ennek?

Igazad van: a kifogások! Ideje leszámolni velük! Többeket megkérdeztem erről, s számtalan ellenérvet hallottam a sportra. „Nekem nincs időm erre.” „Túl kövér vagyok.” „Ma még nem ettem.” „Fogok futni, de ma nem érek rá.” „Ilyen időben?” „A családomtól venném el az időt.” „Miért, te mikor sportolsz?” „A futás unalmas.” „A súlyzózás nehéz.” „Zavarnak a többiek a konditeremben.”„Nincs edzőcuccom.” „Sokat dolgoztam, fáradt vagyok.” „Lusta vagyok én ehhez.” „Megpróbáltam, de nem ment.”„Félek, hogy megsérülök.”

„Fáj a hasam.” „Fáj a fejem.” „Fáj a lábam.”„Nincs rá pénzem.” „Nem vagyok én sportos alkat.” „Ne viccelj, esik az eső.” „Hideg van.” „Meleg van.” „Nekem gyerekeim vannak.”„Nincs, kivel sportoljak.” „Félek, hogy elfáradok.”„Nálunk semmi lehetőség nincs edzeni.” „A testmozgás kényelmetlen.”„Nem szeretek tornázni.”„Majd veszek szobabiciklit.” „Majd holnap!” „Hétfőtől.” „Újévtől.” „Túlságosan kiizzadnék.” „Most voltam fodrásznál.” „Ma túl nagy a hasam.” „Megjött.” „Nem akarok túl izmos lenni.” „Jól nézek ki sport nélkül is.” „Inkább keresek egy villámdiétát.” „Nagyon jó lenne, de ma nem megy.” „Álmos vagyok.” „Stresszes vagyok.”

Lehet folytatni a sort. A te kifogásod ma melyik?

Az nem igaz, hogy nincs időd, az időjárás sem kifogás, válasszunk megfelelő öltözetet. Futni sem muszáj! Elmehetsz konditerembe, vagy tornázhatsz otthon. A sport nem pénzkérdés, az interneten számos ingyenes edzést találni, és egy ásványvizes palack is megteszi súlyzónak. A fáradtságra is kiváló orvosság egy kis mozgás, rengeteg energiával feltölt. Ha megfelelő sporttevékenységet választunk és váltogatjuk a mozgásformákat, unatkozni sem fogunk. A gyerek pedig nem kifogás, hanem ok a sportra. Nekik, példát kell mutatni. Kisgyerek mellett is lehet tornázni, léteznek futó babakocsik, lehet velük bicajozni és sok játszótér mellett található, ma már, szabadtéri edzőpark. Nem kell egyedül sportolni, bevonhatjuk a barátokat, vagy a családot és megfelelő bemelegítéssel, nyújtással lesérülni sem fogunk.

„Neked könnyű!” – hallom gyakran másoktól (mert olyan könnyen ítélkezünk). Nektek elmondom, ma (óraátállítás ide vagy oda) 3:50-kor keltem hajnalban, hogy lefussam a 16 kilométeremet. Minden reggelem hasonló: edzéssel kezdődik. Senki nem veregeti meg a vállam érte, de nem is várom el, én választottam ezt az utat, s nagyon boldoggá tesz minden edzéssel töltött perc. Rengeteget kapok a sporttól. Minden áldott reggel gyárthatnék kifogásokat, álmosan a takaróm alatt, de nem teszem.

A mozgást nem lehet túl későn kezdeni, ez az egyik olyan fontos dolog, amelynek nincs felső korhatára. Nyugdíjasok kezdenek sportolni, s nagypapák futnak maratonokat. Természetesen nem kell mindenkinek futóversenyre járni, mozogni másképp is lehet: kertészkedjünk, gyalogoljunk, végezzünk több házimunkát, legyünk fizikailag aktívabbak otthonunkban, vigyük ki a szemetet, lépcsőzzünk lift helyett, biciklizzünk autózás helyett, járjunk gyalog a közértbe. Az unalomnál jobban, semmitől nem lehet elfáradni, a testmozgás pedig kifejezetten felfrissít. Kifogások helyett tűzz ki célokat!

Motiváció! A tiéd mi?

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?