Menü

Bőrszépítő ételek

Látom, hogy Neked is ott a fürdőszobai polcodon, vagy a fésülködő asztalodon a kedvenc arckrémed, esetleg alapozód és szemránckrémed, netán különféle szérumok, olajak. Bizonyos kor fölött szükséges is, hogy rendszeresen használjuk ezeket, ám kozmetikumaink mellett, a legfontosabb bőrszépítő eszköz: a tányérodon van.

Az örök fiatalságot ígérő, borsos árú fiatalító krémek helyett (vagy mellett) nem ártana olyan ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, amik támogatják, külsőnk felé irányuló fáradhatatlan törekvéseinket. Életmódunk nemcsak formánkra és immunrendszerünkre hat, hanem bőrünk állapotát is nagymértékben befolyásolja.

Hogy bőrünk tiszta, szép és ápolt legyen, fogyasszunk bőrszépítő ételeket!

Az Omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri élelmiszerek nemcsak a szívünknek tesznek jót, hanem bőrünk állapotért is felelősek, segítik ugyanis a sejtképződést, csökkentik a gyulladásokat. Mikor ettél utoljára halat?

Feszesítő hatásukról híresek a citrusfélék! Nagyon sok C-vitaminnal bírnak, amely nélkülözhetetlen a bőrünk frissességének megtartásához. A szőlő, és annak minden eleme csodaszer. Sok zöldség is bővelkedik antioxidánsokban! A méreganyagok villámgyorsan távoznak, ezért fogyasszuk ezeket gyakran!

A béta-karotinban gazdag zöldségek gyönyörű színt, fényt kölcsönöznek az arcbőrünknek, hiszen serkentik az A-vitamin termelést, ez pedig lassítja az öregedési folyamatokat. A ráncokat kisimítja, a pórusokat összehúzza. A sütőtök és sárgarépa nagyon ajánlott pattanásos bőrre, s nem utolsó sorban bármely húsétel köreteként, vagy önmagában fogyasztva is nagyon ízletesek.

Az E-vitamin a bőrünk legjobb barátja, sok kozmetikum és vitamin tartalmazza, ám legjobb, ha megesszük, például spenót, brokkoli, napraforgómag, mandula, olívaolaj formájában.

Az olajos magvak bőrünk kedvencei! Fogyasztásukat puha, fiatalos kinézetű arcbőrrel hálálja meg a szervezet. Mint az előbb említett ételek, úgy az olajos magvak bőrszépítő hatása is a bennük található antioxidánsoknak köszönhető. Sőt, szelénnel párosítva kölcsönösen erősítik egymás jótékony hatását.

A teljeskiőrlésű gabonák fogyasztása is számos pozitív egészségügyi hatással jár, ezek egyike a szép bőr. A hajdina például kiváló rutin forrás, amely antioxidáns hatású. A búzacsíra pedig biotint tartalmaz, amely a többek között a zsíranyagcseréhez nélkülözhetetlen. Hiánya esetén bőr kiszárad és pikkelyessé válik.

A férjünk is és mi is jobban járunk, ha bele sem gondolunk, hogy évente mennyi pénzt költünk bőrápolási termékekre, ránctalanító krémekre, feszesítő testápolókra, dekorkozmetikumokra. Ne számoljuk össze! Jobb a békesség. Azonban a sok megvásárolt kozmetikai "csodaszer" önmagában kevés. Ha megfelelő életmóddal, bőséges folyadékfogyasztással, rendszeres sporttal, és elegendő alvással nem támogatjuk meg a szervezetünket, minden fiatalító elixírre kiadott újabb súlyos bankjegy, csak ablakon kidobott pénz.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.