Menü

Legjobb csapatépítő játékok a közösség erősítésére

Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a munkahelyi közösségek ápolására való törekvések. Mindenki szívesebben és odaadóbban dolgozik olyan helyen, ahol az egymással való viszonyok is jobbak. Azonban néha, nem érdemes drága csapatépítő utazásokra, programokra költeni, néhány egyszerű feladattal minden hetet fel lehet dobni, és jobban meg lehet ismerni a másikat. Ebből hoztam néhányat, melyet bárki könnyen használhat és játszhat, akár erre szakosodott csoportvezető nélkül is.

Közös történet

Ebben a játékban az egyéneknek figyelniük kell egymásra és a történetre is. Érdemes körben ülni, így mindenki látja a másikat. A feladat lényege, hogy a közösség együttesen írjon egy mesét, melyhez mindenki hozzátesz legalább egy mondatot. Érdemes egy puhább tárgy, akár rongylabda bevonása, melyet a tagok véletlenszerű sorrendben egymásnak adnak. A történetet az első illető kezdi, érdemes a jól ismert: „Hol volt, hol nem volt…”-tal indítani. A játék akkor érhet csak véget, ha már mindenkinél volt a labda, akár többször is, a történet pedig teljes, esetleg furcsa véget kap. Egyszerű, kissé talán gyerekes játéknak tűnhet, pedig mélyebben megfigyelve, mindenki a saját személyiségéből adódóan ad hozzá a történethez, ez által új tudást szerezve a másikról.

Gyümölcskosár

Hogy a csoport ne csak álljon, hanem a mozgás fontosságát is belevigye a mindennapi monotonitásba, érdemes ezt a játékot is kipróbálni. A tagok körbe ülnek, kivéve egy személyt, aki a kör közepén áll. Ő meghatározza, ki milyen gyümölcsnévre fog hallgatni (pl. minden második ember alma lesz, minden harmadik pedig ananász, a maradék pedig avokádó), majd magát is besorolja egy kategóriába. Ezután, elszólja magát, hogy „ananász” és az összes egyénnek, aki az ananász besorolást kapta, el kell hagynia a helyét, és egy másikat keresnie, úgy, hogy közben az addig középen álló személy is helyet próbál foglalni. Így mindig marad egy személy, akinek már nem jut hely. A játékot lehet bonyolítani, ha pl. az illető azt mondja, hogy „alma és avokadó”, ilyenkor mindkét csoport tagjai új helyet igyekeznek találni. Ha a középen álló illető száját elhagyja a „gyümölcskosár” szó, akkor minden körben ülőnek el kell hagynia a helyét, és újat találni. Rengeteg nevetéssel járó játék, mely közben, fokozatos koncentrációt és koordinációt is igényel.

Szeretem – nem szeretem

Ez is inkább az ismerkedés, egymásról alkotott képek bemutatására fókuszál. A személyek listát írnak, melyen öt olyan dolog szerepel, amit szeretnek, és ötöt, amit nem. Ezek lehetnek tárgyak, helyzetek, tulajdonságok, stb. Ezeket a papírokat összehajtják, majd egy tálba helyezik, és jól megkavarják. A tál ezután körútra indul, mindenki kihúz belőle egyet, majd felolvasva a többiek számára is a csoportnak ki kell találnia, kire illenek a leírtak, ki lehet az, aki az adott dolgot szereti és/vagy nem szereti. Biztosan kiderülnek olyan dolgok, melyeket nem is sejtettek a másikról a csoport tagjai, ráadásul a sok nevetés mellett, egyes csoporttagok is egymásra találhatnak az alapján, hogy miket írtak le.

Minden feladatara érvényes, hogy legyünk tisztelettel a másikra, és igyekezzünk tényleg javítani a csoport dinamikáján. A mindennapok könnyebben elviselhetőbbek egy remek társasággal, nem igaz?

/Szerző: Kecsenovity Erna/

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.