Menü

Egyszerű pástétomok, krémek - dobjuk fel a vacsorát!

Nálunk, jellemzően azzal a felkiáltással érnek haza általában a gyerekeim, hogy mi lesz a vacsora, s mikor átlépik a küszöböt, szinte fel sem tűnik nekik az, az apró tény, hogy egyszerre érkeztünk haza. Utánuk battyogok szatyrokkal, a lépcsőházban, egy iskolatáskával, egy plüss tigrissel és a saját cuccaimmal. Sajnos, még mindig nem lakik nálunk egy plusz anyuka, aki vacsorát készít, amíg mi dolgoztunk, iskolában, óvodában voltunk. De nem gond, egy anyuka ezt is megoldja! Természetesen egyszerűen, olcsón, maradék ételekből és jó gyorsan. (Mert ő maga is nagyon éhes és nyűgös.)

Nem szeretek éhesen matatni a konyhában, ezért, ezek a krémek időhiányban természetesen előre is elkészíthetők. De frissen összedobni sem tart órákig, nézzük csak, mi minden van ma a repertoárban:

Egy egyszerű és nagyszerű tojáskrém! Hozzávalók: 4 tojás, 5 dkg vaj, 1-2 csipet só és bors, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál krémsajt. A főtt tojásokat megpucoljuk, villával összetörjük. A szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a mustárral és a krémsajttal, majd hozzáadjuk a tojást, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük. Pritaminpaprika szeletekbe töltve is fogyaszthatjuk.

Nagyon szeretem a házi májkrémet, s amikor csirkemájat sütök és megmarad, gyakran májkrémként végzi, valamelyik gyanútlan családtag pirítósán. Házi májkrém: fél kg csirkemájat alaposan megmostam, sóztam, megszórtam majorannával, majd zsiradék hozzáadása nélkül, vagy nagyon kevés zsiradékkal hőálló tálba tettem, fólia alatt 20 percet pároltam, majd fólia nélkül, további 10 percet sütöttem. Amikor elkészült botturmix segítségével pépesre kevertem, zöldfűszerrel díszítettem. Aki szereti, tehet hozzá vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát, őrült borsot, több majorannát és esetleg egy kis tejfölt.

A tonhalkrém nálam nemcsak vacsoraként szerepel, sokszor dobtam össze rövid ebédszünetemben, amikor mindössze tíz percem volt valami egészséges finomsággal jóllakni, válasszuk ezt "gyorsmegoldásként" bolti péksütemények, pizza szeletek helyett! Egy vizes alapú natúr tonhalkonzerv levét lecsöpögtettem, egy tálba tettem, meglocsoltam citromlével, halfűszer keverékkel, kevés mustárt és cukormentes, zsírszegény majonézt tettem hozzá, némi zöldfűszert és bot turmixszal krémesre kevertem. (Na jó, őszinte leszek, néha csak villával összekeverem, mert a mosogatás is plusz idő.) Puffasztott rizsszeletre kenve, némi uborka vagy saláta kíséretében remek fehérje- és omega-3 forrás, laktató étel, gyors ebéd vagy vacsora.

Az avokádókrém az étkezés befejező fogása is lehet, s nemcsak fokhagymásan finom, készíthetjük édes krémként is. Ez esetben két nagyon érett, puha avokádót szabadítsunk meg a héjától s hatalmas magjától (ez legegyszerűbb egy evőkanál segítségével), kakaóport, édesítőt és némi kókusztejet vagy kókusztejszínt turmixoljunk hozzá, s máris fényes-bársonyos csokoládékrémet kaptunk.

Aki fogyaszt tejterméket, könnyen összedobhat egy körözöttet vagy édes túrókrémet is, kevés gyümölccsel, esetleg sajtkrémet, vagy zöldfűszeres joghurtos mártogatóst.

A variációk száma végtelen, nekem viszont nem kéne vacsora után 1 órával ilyen recepteken gondolkodnom, mert könnyen lehet, hogy újra megvacsorázom, amit inkább elkerülnék.

(U.i.: Nem sikerült.)

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.