Menü

Stressz kezelés a vizsgaidőszakban

Ha nehezen kezeled a feszültséget, és idegesen vágsz neki a kihívásoknak, íme: néhány tanács, hogy nyugodtabb legyél!

Először is, mindig kezeld helyén a dolgokat! Gondold át, mit kell tanulnod, mi igényel több ráfordítást, mi az, amire elég kevesebbet készülni. Készíts listát a teendőidről, oszd be alaposan a napjaidat, de hagyj időt magadnak a pihenésre is!

Mindig érd el a kitűzött apró célokat! Ha úgy tervezted, 10 oldalt megtanulsz, vagy 5 tételt elolvasol, ne hagyd abba korábban, ugyanis annál nehezebb lesz újra visszazökkenni a tanulásba. Tudom, hogy csábító lehet egy séta a napsütésben, egy ebéd a barátaiddal, vagy egy-két cikk elolvasása a telefonodon, de ezek a tevékenységek megvárnak. Jobb, ha úgy vágsz nekik, hogy már nem szorít az idő, elérted a kitűzött célodat.

Óvakodj a túltanulástól! Egy bizonyos ponton túl az agyad már nem építi be a megszerzett információt, és minden ráfordított másodperc pocsékba megy. Amikor érzed, hogy már nem úgy tudsz koncentrálni, vagy már két órája ugyanazon az oldalon tartasz, érdemes becsukni a füzetet, tenni egy rövid sétát, pihenni és meditálni, majd újult erővel folytatni.

Ha már eleget tettél a vizsgád sikerességéért, de még mindig nyugtalan vagy, ideje levezetni valahogy a benned felgyülemlő feszültséget. A sport mindenképpen segít a stressz levezetésében. Legyen szó úszásról, futásról, aerobikról vagy bokszról, az eredmény ugyanaz: javítja a koncentrációdat, eltereli a figyelmedet, átcsoportosítja az energiádat.

Tölts egy rövid időt a barátaiddal! A közös tanuláson túl rengeteg program van, amit együtt csinálhattok a vizsgák előtt: menjetek el vacsorázni, hallgassatok együtt zenét, sportoljatok közösen! Ez, ugyanis erőt ad a munka folytatásához, és segít meglátni a fényt az alagút végén!

Ha tehát megpróbálod reálisan nézni a vizsgaidőszakot, elég időt adsz magadnak a tanulásra és a pihenésre is, nagyban megkönnyítheted a saját dolgodat, és megkímélheted magad a felesleges stressztől.

/Szerző: Varga Ágnes Kata/

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.