Menü

Szénhidrátfogyasztás, mikor, mennyit, hogyan

Rengeteg gondolat kering a fejemben a témával kapcsolatban, de elszámolok tízig, hogy véletlen se bántsak meg senkit a modorommal, akinek az életmódjával, nulla szénhidrátos diétájával nem értek egyet, azonban nem tudom a saját véleményem véka alá rejteni. Szénhidrátfogyasztás, mikor, mennyit, hogyan.

Nyilván egy dologban egyetértünk: nem vagyunk egyformák. Tehát elfogadjuk, hogy van, aki paleo étrendet követ és 40 gramm szénhidráttal érzi jól magát, s van, aki inzulinrezisztenciás és egy ketogén étrendtől hamar rosszul lenne. Egyes low carb diéták 70-80 gramm szénhidráttal számolnak, más szélsőséges étrendet követők még ennyit sem esznek. Nem mindegy, hogy fogyni vagy hízni akarunk, s a napi fizikai aktivitás, sporttevékenység is befolyásolja, mennyi szénhidrátra van szükségünk. Egy biztosan kijelenthető: szervezetünk számára rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű szénhidrát elfogyasztása, hiszen így juthatunk hozzá a szükséges energiához. Ahhoz, hogy biztosítsuk a szervezetünk működéséhez elengedhetetlen energiát, szénhidrátokra is szükségünk van.

Félelmetesnek tartom és aggódva szemlélem a teljes szénhidrátmegvonást, melyet sokan vakon követnek, gyors fogyást remélve, pedig ezzel csak azt elérik el, hogy különböző hiányállapotok, helyrehozhatatlan (!) betegségek alakuljanak ki náluk, meglehetősen rövid idő alatt.A fogyás oltárán feláldozzák, hogy kihullik majd a hajuk, a foguk, leáll az anyagcseréjük, a menstruációs ciklusuk (ami hat a termékenységre, későbbi gyermekvállalásra) teljesen tönkreteszi a pajzsmirigyüket (ez visszafordíthatatlan), más szerveiket s még sorolhatnám.

Tiszteletben tartom az alacsony szénhidráttartalmú diétát követők véleményét, tény és való, nagyon sokan érzik magukat jól a paleo étrendtől, sokaknál hozott látványos eredményt mind betegségek, mind fogyás terén, míg a cukorbetegek, inzulinrezisztenciások a számukra pontosan kiszámolt és betartott, átlagosan napi 140-160 grammos szénhidrátkerettől tartják stabilan a vércukrukat, az alacsony zsírtartalmú étrendeket előnyben részesítők pedig igen magas szénhidrátbeviteltől sem „ijednek meg”. Ez rendben is van, ezzel nincs semmi gond.

Azt azonban soha senkinek nem ajánlom, hogy bármelyik barátnője tanácsára a szénhidrátmegvonást válassza. Borzasztó dolgot művelnének a testükkel. Arról nem is beszélve, hogy az idegrendszerük nagyon hamar felmondja majd a szolgálatot, amit a családjaik, párjaik, férjeik, gyermekeik, kollégáik, barátaik nem fognak nagyra értékelni és sokáig szó nélkül elviselni.

Azt szokták mondani, hogy a napi szénhidrátbevitel a teljes kalória bevitel körülbelül 55-60 százaléka legyen, de mivel azzal kezdtem, hogy nem vagyunk egyformák, így nyilván mindenkinél mások az arányok, akár a fehérjebevitel, akár a zsírtartalom szempontjából. A világháló egyik legjobb bázisán bárki kiszámolhatja a kalóriát, az arányokat, grammokat, s megtervezheti az étkezéseit. Aki sportol, tudja, hogy edzés után elengedhetetlen a fehérje mellett a megfelelő szénhidrát utánpótlása is, aki ezzel nem számol, gyakran szembesülhet azzal, hogy a szervezet az izmokból veszi el a szükséges energiát.

Ha fogyókúrázunk, akkor szigorúbban számolunk, ám ekkor sem szabad túlzottan (pl. 30 gramm alá) lecsökkenteni a szénhidrátot, sokkal inkább arra kell figyelni, hogy ezek lassú felszívódású ételekből álljanak. Az nagyon fontos, hogy ne finomított liszttel, cukrokkal próbáljuk fedezni napi ch - szükségleteinket, hanem a minőségi élelmiszerekből: gyümölcsökből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonákból.

Lényeges az is, hogy a napi szénhidrátmennyiséget semmiképp sem egyszerre, hanem 3-5 alkalomra elosztva vigyük be a szervezetünkbe, és természetesen napi rendszerességgel mozogjunk legalább fél órát.

Aki hízni szeretne, ő is megkomponálhatja a világháló információáradatából akár saját maga az étrendjét, vagy szakember segítségét is kérheti a szükséges szénhidrát mennyiséggel kapcsolatban, azonban ők sem csokoládéval vagy fehér lisztes pékáruval tegyék ezt, hanem minőségi ételekkel és erősítő edzésekkel, hiszen a hízni vágyók sem feltételezhetően elzsírosodni szándékoznak.

Nincs átfogó, mindenkire kiterjeszthető általános recept, hogy kinek mennyire van szüksége, egyikünknek ez válik be, másikunknak az, harmadik ismerősünknek meg amaz. Egy diéta, étrend nagyon komplex dolog, sok mindentől függ, ezért érdemes magunknak kitapasztalni, vagy szakember segítségét kérni. Törekedjünk a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra, a sportos életmód kialakítására és gondolkodjunk hosszú távon.

A szénhidrát pedig nem az ellenségünk.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.