Menü

Micellás víz, micellás sampon… na, de mi az a micella?

Micellás arctisztító, sminklemosó, újabban már sampon is… mintha a micellás dolgokkal mindent el lehetne adni az utóbbi időben. Tény és való, több kozmetikai cég is úgy véli, a micellás víz forradalmasította a bőrápolást. Ezért is érdemes tisztázni, mi is ez a csodaszer, és egyáltalán az-e?

A micella egy gömb alakú molekulahalmaz, melynek egyik fele hidrofil, vagyis vízkedvelő hatású, másik fele pedig lipofil, vagyis zsírkedvelő hatású. Zsíros felülettel való találkozáskor a gömb kinyílik, és bekebelezi a lipidalapú szerkezetet. Ez gyakorlatban átültetve: leghasznosabb a kosz és szennyeződés eltüntetésekor. Így ér össze a kozmetikai szerekkel és arctisztítókkal ez a kis molekula.

Azonban önmagában micellás vizet nem igazán lehet kapni, főleg nem a drogériákban. Minden cég igyekszik, a maga módján, még jobb és hatékonyabb arclemosót, arctisztítószert előállítani, melyhez további anyagokat használnak fel. Ezek pedig bár rövidtávon növelhetik a hatásfokot, hosszú távon ronthatják a bőr minőségét. Épp ezért nem árt odafigyelni arra, hogy például a micellás tisztító tartalmaz-e alkoholt, mely szárít, vagy parfümöt, mely bár kellemes illatot adhat a szernek, allergiát okozhat. Szintén érdemes óvatosabban bánni a piacon megjelenő egyre változatosabb verziókkal, mint például a kétfázisú olajos megoldásokkal, vagy a különböző gyógynövény kivonatokkal keresztezett vizekkel. Az igazi micellás víz már önmagában eléri azt, amire hivatott: a szennyeződések eltüntetésére.

A micellás víz lényegében annak köszönheti sikerét, hogy például a vattakorongra cseppentve, már kis mennyiség is elég, hogy aztán az arc szennyeződéseit magába szívja, ráadásul bármilyen bőrtípusú ember használhatja. Normális esetben a micellás víz nem zsírosít, nem szárít, viszont azt is érdemes észben tartani, hogy nem is hidratál, vagy tonizál.

Ahogy a kozmetikumok többségénél, a micellás víz esetén is érdemes kozmetikus vagy gyógyszerész véleményét kikérni vásárlás előtt, hiszen a bőrünk a legnagyobb felületű „vetítővásznunk”, körültekintés nélküli károsítása hosszú távon sokkal több fejtörést okozhat, mint elsőre gondolnánk.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.