Menü

Micellás víz, micellás sampon… na, de mi az a micella?

Micellás arctisztító, sminklemosó, újabban már sampon is… mintha a micellás dolgokkal mindent el lehetne adni az utóbbi időben. Tény és való, több kozmetikai cég is úgy véli, a micellás víz forradalmasította a bőrápolást. Ezért is érdemes tisztázni, mi is ez a csodaszer, és egyáltalán az-e?

A micella egy gömb alakú molekulahalmaz, melynek egyik fele hidrofil, vagyis vízkedvelő hatású, másik fele pedig lipofil, vagyis zsírkedvelő hatású. Zsíros felülettel való találkozáskor a gömb kinyílik, és bekebelezi a lipidalapú szerkezetet. Ez gyakorlatban átültetve: leghasznosabb a kosz és szennyeződés eltüntetésekor. Így ér össze a kozmetikai szerekkel és arctisztítókkal ez a kis molekula.

Azonban önmagában micellás vizet nem igazán lehet kapni, főleg nem a drogériákban. Minden cég igyekszik, a maga módján, még jobb és hatékonyabb arclemosót, arctisztítószert előállítani, melyhez további anyagokat használnak fel. Ezek pedig bár rövidtávon növelhetik a hatásfokot, hosszú távon ronthatják a bőr minőségét. Épp ezért nem árt odafigyelni arra, hogy például a micellás tisztító tartalmaz-e alkoholt, mely szárít, vagy parfümöt, mely bár kellemes illatot adhat a szernek, allergiát okozhat. Szintén érdemes óvatosabban bánni a piacon megjelenő egyre változatosabb verziókkal, mint például a kétfázisú olajos megoldásokkal, vagy a különböző gyógynövény kivonatokkal keresztezett vizekkel. Az igazi micellás víz már önmagában eléri azt, amire hivatott: a szennyeződések eltüntetésére.

A micellás víz lényegében annak köszönheti sikerét, hogy például a vattakorongra cseppentve, már kis mennyiség is elég, hogy aztán az arc szennyeződéseit magába szívja, ráadásul bármilyen bőrtípusú ember használhatja. Normális esetben a micellás víz nem zsírosít, nem szárít, viszont azt is érdemes észben tartani, hogy nem is hidratál, vagy tonizál.

Ahogy a kozmetikumok többségénél, a micellás víz esetén is érdemes kozmetikus vagy gyógyszerész véleményét kikérni vásárlás előtt, hiszen a bőrünk a legnagyobb felületű „vetítővásznunk”, körültekintés nélküli károsítása hosszú távon sokkal több fejtörést okozhat, mint elsőre gondolnánk.

Miért hízunk télen és mit tehetünk ellene?

A téli hónapokban hajlamosabbak vagyunk a hízásra. Ez sajnos tény. Oka valahol abban keresendő, hogy az ősi időkben ez a télen növesztett plusz zsírréteg a túlélés része volt, védelmet adott a hideggel szemben, azonban ebbe egyáltalán nem kell beletörődnünk. De mi a megoldás a téli hízás ellen?

Tudnivalók a telített és a telítetlen zsírokról

Az ember által felhasznált zsírok alkotóelemei a hosszú szénláncú zsírsavak és a glicerin. A köztük lévő különbségek alapja a szénlánc alakja és hossza, valamint a szénatomokhoz köthető hidrogénatomok száma. Az egészségtudatos táplálkozásnál fontos tudni mennyit vigyünk be ezekből a szervezetünkbe.

A bemelegítés elengedhetetlen fontossága

Miért kell bemelegíteni edzés előtt? Hogyan kell ezt végezni? Mit veszítesz, ha kihagyod? Remélem ez a cikk segítséget fog nyújtani abban, hogy ne ész nélkül kezdj neki az edzésnek.

Néhány dolog, amit nem takarítunk eleget

Gondoltál már arra, hányszor nyúlsz a távirányító után, milyen sokszor kapcsolod fel a lakásba belépve - még koszos kézzel – a villanyt? Mennyit tartod kezedben egész nap a mobiltelefonodat? Milyen sokszor vezetsz autót? Vajon mely tárgyainknak van a leggyakoribb tisztításra szüksége?

Az edzés utáni étkezés szabályai

Sokakban felmerül a kérdés edzés után, hogy vajon mit, mikor és mennyit szabad enni? Mindenképpen próbálj ki több lehetőséget, idővel úgyis meglátod melyik az, ami számodra a legjobb, leghasznosabb. Íme, néhány ehhez kapcsolódó praktika, melyeket érdemes a jövőben elsajátítanod a fejlődésed érdekében.