Menü

Így tanulj meg főzni

A főzés olyan tevékenység, amit valamilyen formában, mindenki művel párszor, élete során. Igaz, a mirelit krumpli olajban való megsütése és a zacskós leves befőzése, még nem nevezhető konyhaművészetnek. Sok kollégista, tinédzser és fiatal felnőtt rászorul arra, hogy ilyen ételeket készítsen. Pedig főzni nem is olyan bonyolult. --Csak, okosan kell elkezdeni!

Ha valaki még sohasem csinálta, ne kezdje egy komplett ünnepi ebéddel. Tudom, vonzó lehet az ötlet, hogy ha már főzök, főzzek rendesen. De azért mégsem lehet egyből háromfogásos ebédet csinálni húslevessel, marhapörkölttel és palacsintával. A titok itt is a mértékletesség. Mindig egyszerűbb, könnyebben elkészíthető étellel kell kezdeni. Ezáltal megismerjük az alapanyagokat, és nagyobb eséllyel is lesz sikerélményünk, ami a folytatásra motiválhat.

Mindig figyelj! Mielőtt egy-egy fogást elkészítesz, figyeld meg valamelyik rokonodat, barátodat, hogy ő hogyan csinálja. Nem muszáj leutánozni, de ötleteket meríthetsz belőle. Megtudhatod, melyik húsból mit érdemes készíteni, mennyi időt kell rászánni egy teljes menüre, mi az, amit akkor is főzhetsz, ha csak kevés időd van rá. A főzésben a szemlélődés épp olyan fontos, mint a cselekvés.

Ismerd meg a határaidat! Az első főzések alkalmával már figyelj, mi az, amit könnyen csinálsz, mi az, amit nagyon jól el tudsz készíteni, és mi az, ami egy kicsivel több ráfordítással, sokkal jobb lehet. Ha tudod, hogy mennyit bírsz el, könnyebb lesz variálni a különböző recepteket. Nem kell mindig mindent ugyanúgy csinálni, néhány hozzávaló kicserélése, egy új köret, zöldség kipróbálása sokat tud dobni a tudásodon. Persze kísérletezni, csak biztos keretek között, némi tapasztalattal érdemes, a legelején jobb, ha hagyományosabb recepteket próbálsz ki.

Ne veszítsd el a kedvedet! Akkor sem érdemes felhagyni a főzéssel, ha nincs több ötleted, és a kedvenc ételeidet már kipróbáltad. Miért is zárnád magad bármilyen keretek közé? Mindig van lehetőség újat kipróbálni, vagy valamit a saját ízlésedre formálni. Ha pedig az elején kevés volt a sikerélményed, akkor sem célszerű feladni, hiszen lehet, hogy egy másik étel vagy alapanyag nem okoz akkora fejtörést. Örökké nem halogathatod a főzés megtanulását, hiszen mindenki jobban szereti a házias ételeket, és jobban is esik, ha tudja, benne van az ő munkája, ideje és tudása. A főzés képességére bármikor szükség lehet, gondoljunk csak a családi ebédekre!

Ha tehát, még nem próbáltál megtanulni főzni, vagy próbáltad, de feladtad, érdemes újra megragadni a fakanalat, beszerezni néhány zöldséget, tésztát, fűszereket és húsokat, és apró lépésekben, de újra elkezdeni. Nincs is annál jobb, mint élvezni a (néha küzdelmes) munka gyümölcsét.

/Szerző:Varga Ágnes Kata/

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!