Menü

Peller Mariann megoldása hisztihelyzetekre

A hiszti az első helyezett a modern szülők „nevelési parák” listáján. Az agykutatás és a gyermekpszichológia eredményeinek köszönhetően árnyaltabban látjuk ezeket a dühkitöréseket,mint pár évvel ezelőtt: természetes és szükséges mérföldkőnek a gyermek fejlődésében, így igyekszünk empátiával kezelni.Az új Gyereklélek magazin 25 megoldást kínál nekünk, ezekből szemezgetünk néhányat, és megkérdeztük Peller Mariannt is, ő mit csinál „vészhelyzetben”.

„Van egy jól bevált módszerem a hisztihelyzetekre”osztja meg tapasztalatait Peller Mariann. „Ha jön az őrjöngés, hagyok egy-másfél percet, ami abban a pillanatban lehet, hogy soknak tűnik, de legalább kijön a feszültség. Aztán felemelem, megölelem, és azt mondom, gyere, beszéljük meg! Ezt másfél éves korában kezdtem, de most már magától jön oda, ha valami probléma akad, és ő kéri, hogy beszéljünk róla.”

Mariann azt is elárulta, az ő gyerekeinél kimaradt a plázában, vagy a boltban földre vetődős hiszti. „Ez az a helyzet, amiben én sem tudom, mit csinálnék, de eddig ezt megúsztuk. Egyszer az óvodában éltem át, ahogy egy kisfiú ordít, hogy ne hagyják ott a szülei. Éreztem a kétségbeesését, és legszívesebben azt mondtam volna az anyukájának, hogy ölelje meg, ez ilyenkor talán jobban segít, mint a szigorú fegyelmezés.”

Tippek a Gyereklélek magazinból:

Ölelés

Akik hiszti leszerelésére ajánlják, azzal érvelnek, hogy amikor a legzaklatottabb a gyerek, akkor van a legjobban szüksége a szülőre. Ha már tombola gyerek, akkor vagy lehetetlenátölelni vagy kényszerítésnek hat, és még nagyobb őrjöngést vált ki.De mi történik, ha a szülő csak lehetőséget ad a közeledésre? Leguggol,és ölelésre nyitott kézzel megkérdezi:„segítsek megnyugodni?” Ha a gyerekmár kész megvigasztalódni, oda fogmenni hozzá.

Önmegnyugtató módszerek

Érdemes megtanítani a gyereket pár technikára, amit hiszti esetén elővehet. Pl. nagy levegőt venni, kifújni; ökölbe szorítani a kezet, kiengedni.

Villámhárítás

Meg kell próbálni az első dacos reakció után, de méga hiszti kitörése előtt tompítani a drámát anélkül,hogy engednénk az álláspontunkból. Kell hozzá némikompromisszumkészség (chipset nem lehet enni ebéd előtt, de répát igen), és pár kommunikációs trükk („ha most hazamegyünk a játszó-ról, még lesz idő kirakózni a vacsi előtt”, „ha sietünk a fürdéssel, lesz idő a mesére”).

Feszültségcsapolás

Ahogy a felnőtteknek, úgy a gyerekeknek is ki kell ereszteniük a gőzt. Egy óra futkosása szabadban segít, hogy a gyerek ne egy időzített bomba legyen. A meseolvasás pedig az érzelmek feldolgozásán keresztül vesz részt a stresszlevezetésben

Napi ritmus

Ha a napnak van egy kiszámítható menete, következetesen betartott szabályokkal, az biztonságot, stabilitást ad agyereknek.

A Gyereklélek magazincélja, hogy részletes, szórakoztatómódon adjon hiteles, gyakorlatias válaszokat az anyukák kérdéseire, és mindeközben ablakot nyisson a gyerekpszichológia aktuális témáira. A gyakorló szülők idejébe nem férhet bele bármikor egy többszáz oldalas szakkönyv kiolvasása, ezért sokszor az interneten tájékozódnak, ahol nem biztos, hogy minden forrás hiteles.

A Gyereklélek oldalain keresztül az olvasók számtalan módszert és utat ismerhetnek meg neves szakértők segítségével,közben pedig sajátmaguk isrészesei lesznek egy önfejlesztési, önismereti folyamatnak.

A Gyereklélek magazin már elérhető a standokon.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Eszelős utcai harcosok

A 2024-es Országúti diszkó az 1989-es Patrick Swayze-féle akciófilm remake-je, motívumában eltér elődjétől, de mégis hű marad a régi időkhöz. A 80-as évek filmjeinek megvan a sajátos, korra jellemző atmoszférájuk. Ez alól az akkori alkotás sem volt kivétel, mely főként a kocsmai verekedései és Patrick Swayze karizmája miatt vált ikonikussá. Nos, a mostani 2024-es Doug Liman újrafeldolgozás nem egy mély érzelmeket megmozgató alkotás, de az összképet tekintve egy nagyon jó akció-vígjáték.

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.

Eposzi bolygó foglalás – Dűne: Második rész

A Dűne: Második része máris az idei mozifilmek egyik legnagyobb, és legkomplexebb alkotása lett. Denis Villeneuve kultfilmet és eposzi nagyságú alkotást készített óriási uralkodó házakkal, galaktikus császárral, és egy kisebb sztárparádéval is. Frank Herbert regényéből nem könnyű jó sztorit csinálni, viszont a Dűne 2 olyan összetett nagyjátékfilm lett valamivel több, mint 2,5 órában amit mindenképp látni kell.

Reggae idők mozija

A nagyon várt Bob Marley: One Love -t azaz Jamaica és a reggae egyik kiemelt alakjának amerikai életrajzi filmjét nagyon bepromózták. A zene remek, a színész jól adja a főhőst, még ha kicsit jóképűbb is a kelleténél. A forgatásban bevonták a családot is. Remekmű született, vagy csak egy újabb zenei film a rajongóknak sablon elemekből és rengeteg klisével? Utánajártunk.