Menü

Stresszes kaják

Azt tudjuk, hogy a stressz evés hamar plusz kilókhoz vezet. Mindig is a kontrollálatlan étkezés volt, az elhízás legfőbb oka, a stressz evés, azonban ennél jóval összetettebb probléma.Vajon hogyan kezelhető?

Nyilván a tiltólistás ételek elkerülésével. Nem lenne bajom azzal, hogy idegességemben a hűtő felé indulok, ha nem kívánnám pont azokat az ételeket, amiket pont nem kéne. Stresszes helyzetben épp a hizlaló ételeket ennénk, még véletlenül sem a brokkolit meg a madársalátát. (Francba!) A feszült helyzetet, éppen ezért sokan nassolással vezetik le, azaz stressz evőként viselkednek.

Rákerestem a neten a témára, erre kidobott egy csokoládé hegyeket ábrázoló édességes, majd egy süteményes fotót. Gyorsan be is zártam. Jobb nem látni!

A stressz evés folyamata könnyen ördögi körré válhat, hiszen a bevitt ételek folyamatosan kihatnak a hangulatunkra, gyorsan megnyugtatnak, s csökkentik a feszültséget, pedig ezzel inkább ártanak, semmint használnak a helyzetünknek.

Jöjjön pár olyan étel, melynek fogyasztásával csak stresszesebbek leszünk, növelik az étvágyunkat, s hizlalnak:

Táblás, finom tejcsoki. Tele cukorral és rengeteg rossz és üres kalóriával. Nem kell nekünk. Csak megdobja a vércukorszintet és farkaséhessé tesz. A boldogság és az élvezet csak átmeneti, később megfizetjük az árát.

Kakaós csiga. Nem inkább egy friss, meleg, illatos és puha túrós táska, vagy kalács. lekvárral. A péksütemények gyors megoldásnak tűnhetnek, ha édességre vágysz, bárhol befuthatsz egy pékségbe, ha elér az éhség. De valójában, a bennük lévő fehér liszt és cukor villámgyorsan felszívódik, hatalmas vércukor-, és ezzel együtt hangulatingadozásokat okozva. Rost bennük alig, így az emésztésedre sem lesznek segítő hatással (ez majd jusson eszedbe, ha gondjaid akadnak a mellékhelyiségben). Finomak, ezt osztom, de csak ezért ne vedd meg!

Zérós üdítőitalok. Hiába akarod ezzel kiváltani az édességvágyat vagy elvenni az éhséged, a cukormentes üdítők nem jelentenek túlzottan jó megoldást. A többségüket mesterséges édesítőszerekkel édesítik, ami rendkívül egészségtelen és ma azt is megtudtam, hogy még éhségnövelő hatással is bírnak (pl. az aszpartám). Azt pedig, köszi, de nem. Étvágy az bőven van.

Kávé. Egy édes és habos tejeskávé mondjuk édesség/ebéd/nasi/evés helyett bármikor jöhet. Biztos? Hallottál már a kortizolról? A sima feketekávé valóban nem tartalmaz kalóriát, ám a benne lévő koffein megemeli a stressz hormon, a kortizol szintjét, így fokozza a feszültséget.

Igyunk kávét, de mértékkel és ne evés helyett!

Bolti készkaják. Nem fogsz örülni, de a diéta soha nem a lusták játéka volt. Itt magadra kell főzni. Kényelmes persze az előrecsomagolt ételekkel megoldani az étkezéseket, de a műanyagba csomagolt bolti készételek tele vannak egészségtelen ízfokozókkal és mesterséges adalékanyagokkal. Akkor inkább rendelj házhoz egy egészségesebb csirke-zöldség menüt. (Ezt egyébként meg, gyorsan össze is dobhatnád magadnak, ha már itt tartunk, de nem szólok bele!)

Alkohol. Jelen sorok írója nem iszik. Nem ellenségem az alkohol és nagy ritkán koccintok is egy házi pálinkával vagy vörösborral, de amikor megkínálnak, nekem azonnal átfut az agyamon, hogy mennyi üres kalóriát jelent és mennyire viszi fel a vércukromat, ezért inkább általában "Köszi, de jó lesz nekem a víz is!" megoldást választom. Arról nem is beszélve, hogy ha még fáradtabb és kialvatlanabb is vagyok aznap (két kisgyerek mellett, előfordul ilyesmi), az alkohol tuti elálmosít. (Előbb felpörget, majd álmosít.)

Egy új kutatás szerint az alkoholos italok fogyasztása elnyújtja a stresszt, rontja az alvás minőségét, gyors felszívódású szénhidrátként sok kalóriát biztosít vitaminok nélkül, növeli az éhséget, és dehidratál. No, akkor ki kér egy újabb kört?

Transzzsírok. Ezek azok a bizonyos nagyon rossz zsírok. Nemcsak káros, hizlaló zsírfajták, de rendszeres fogyasztásukkal stresszre és a szorongásra is hajlamosabbá tesznek. Brazil kutatók mondják, és elhiszem nekik.

Biztosan van egy sor olyan étel, vagy ital, amit most kihagytam és higgyétek el a cikkeim sosem okoskodásból születnek, hanem mindent a saját káromon megtanulva osztok meg, ezért tudom, hogy érdemes mindig - amikor választás elé kerülünk, vagy ott állunk a nyitott hűtőajtó mellett -, inkább kivenni a tojást, csirkét, zöldséget, vizet, gyümölcsöt, semmint pillanatnyi élvezetek után, rosszul érezni magunkat a bőrünkben.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.