Menü

Egészséges édességek

Az ételeink édesítésére használt cukor egy szükséges termék, amelyből azonban nem szabad túl sokat fogyasztani. Cukorral isszuk a teánkat, kávénkat, teszünk belőle egy kicsit mindenbe, néha olyan dolgokba is, amibe nem is kell. Pedig nem a cukor az egyetlen, amivel édesíthetünk. És nem, itt nem is a mesterséges édesítőszerekre gondolok, mert azok között nagyon sok az aszparaginsav-származékot tartalmazó termék, ami hosszú távon rákot is okozhat. De, ezeken kívül is vannak megoldások.

Sok ételünkbe teszünk mézet az édessége és a pikánssága miatt. Ha eddig nem próbáltuk ki a süteményeinket így, akkor most itt az ideje. Amellett, hogy édesít, ad egy plusz aromát az ételünknek, ami miatt igazi ínyenc fogásnak fog tűnni az is, amit rutinból készítünk el.

A gyümölcsökkel való édesítés, nem a mi korunk találmánya, már az antik korok emberei is használták ízesítésre a különböző gyümölcsféléket: szőlőt savanyításra, piros bogyós gyümölcsöket édesítésre. Ha süteményre vágyunk, sokat segítünk magunkon azzal, ha kicsit több gyümölcsöt és kevesebb cukrot csempészünk az otthon készített édességekbe. Legjobb, ha aszalt gyümölcsöket használunk, így nem áztatjuk el a tésztát. Fontos, hogy ne keverjük össze az aszalt termékeket a kandírozottakkal, ugyanis a kandírozott gyümölcsök ugyanúgy cukrot tartalmaznak.

Nem muszáj sütni, ha nassolni szeretnénk: egy könnyű gyümölcssaláta, egy pohár joghurt beleaprított friss gyümölcsökkel ugyanúgy elérheti a kívánt hatást, és segít, hogy mellőzni tudjuk a cukor túlzott fogyasztását. Persze teljesen kizárni nem lehet semmit, így a cukrot sem. Nem szüntethetjük meg a fogyasztását, hiszen fontos energiaforrás. De a diabétesz elkerülésének érdekében nem árt, ha kicsit csökkentjük a napi bevitt adagot.

Harc a lassú anyagcsere ellen

Sokak életét nehezíti meg a túlzottan lassú emésztés. Ennek oka, hogy a szervezetben nem működnek elég hatékonyan a metabolikus folyamatok, aminek olyan kellemetlen következményei lehetnek, mint például a székrekedés, de akár a hosszan tartó elhízásért is felelős lehet.

Érdekes ételek/alapanyagok a frankofón világból

A francia konyha egyértelmű jó hírneve él és virágzik. Ha azonban jobban a dolgok után nézzünk jó pár érdekes étellel/alapanyaggal találkozhattunk a francia nyelvű területek, az úgynevezett frankofón országok konyháiban. Íme néhány példa arra, hogy milyen furcsa, néha meghökkentő ételt találhattunk a nagy boltok polcain kint illetve az igazi helyi éttermekben.

Lassú anyagcsere tipikus okai

A normális anyagcsere alapvető szempont az egészséges testtömeg fenntartása szempontjából. A testünk ebben a tekintetben olyan, mint egy számítógép, vagy fordítva? Minél kevesebb program fut a háttérben, annál gyorsabban reagál az aktuális kihívásokra.

Gyorsan elkészíthető vendégváró falatok

Ha már körbetelefonáltuk a barátok és meginvitáltuk őket otthonunkban, illik megadni a tiszteletet, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy kifogástalan vendéglátóként maradjunk meg a távozó meghívottak emlékezetében.

Természetes étvágycsökkentők

Sokan esnek abba a hibába, hogy a koplalástól várják a csodát. A fogyás azonban nem csak esztétikailag, hanem egészségügyileg is megváltoztatja az életed, ezért érdemes már az elején úgy belevágnod, hogy teljesen megváltoztatod az életmódodat.