Menü

Esküvő

A lányok már gyermekkoruk óta álmodoznak az esküvőjükről. Elképzelik magukat a hercegnős ruhában, a férjüket, ahogy várja őket az oltárnál, ahogy az apukájuk bekíséri őket a templomba, hogy milyen színek fognak uralkodni az esküvőn, és hogy táncolni fognak életük nagy szerelmével.

Úgy gondolom, hogy a párunk megtalálása, sosem volt egy egyszerű feladat. Megtalálni azt, aki ott van veled jóban és rosszban, akire bármikor számíthatsz, támaszt nyújt a nehéz időkben, megértitek egymást és el tudjátok képzelni azt, hogy egy életet is le tudtuk egymással élni. Csodás dolog, ha megtalálod a nagy Ő-t, és összeköthetted az életed vele. Amikor házasságra adja valaki a fejét, akkor számolnia kell az esküvő szervezésének a nehézségeivel, problémáival és azokkal a babonákkal, amiket az őseinktől örököltünk meg. Egykor természetesen úgy gondolták, hogy már ekkor eldől, hogy milyen lesz a házasság. Természetesen mára már számtalan hagyomány kikopott a köztudatból és mindenki maga dönti el, hogy követi-e ezeket a szokásokat, vagy hitelt ad-e a babonáknak.

Legény és lánybúcsú

Igen népszerű a házasulandók körében, viszont teljesen megváltozott az idők folyamán. Régen a vőlegény és társai, fakanalakkal és lábasokkal óriási zajt csaptak, hogy elűzzék az ártó szellemeket. Most viszont, az utolsó napot jelenti, amikor még a házasulandók utoljára kitombolhatják magukat. Ilyenkor, a barátok körében és alkoholos italok kíséretében hajnalig megy a bulizás. Természetes a vőlegény és a menyasszony külön-külön tölti ezt az eseményt.

Esküvő

Valami régi, valami új, valami kölcsön kapott, valami kék. Ezeket kell a menyasszonynak összegyűjtenie az esküvő napjáig, és a jeles napon pedig viselnie. Ezt a szokást a mai napig is sokan betartják. Az új dolog viselete a pár szerencsés jövőjének a jelképe. A valami új, gyakran, a mennyasszonyi ruhát szokott lenni. A valami régi, az ara és a családja közti kapcsolatot jelképezi, ezért gyakran, egy antik ékszer jelenti ezt a kritériumot. A kölcsön kapott tárgy arra emlékezteti a menyasszonyt, hogy a családja és barátai mindig mellette fognak állni. A kék pedig a hűséget jelképezi, ami lehet kék harisnyakötő, virág vagy szalag, csak, hogy egy pár dolgot említsek. Ezek mellé még társult az ezüst érme a menyasszony cipőjébe, mely a gazdagságot szimbolizálta.

Az ara nem készítheti, és nem segédkezhet a saját ruhája elkészítésénél, hiszen a mondás úgy tartja, hogy ha a menyasszony maga varrja esküvői ruháját, annyi könnyet hullat majd, ahány öltéssel a ruhája készült. Ha egy hajadon varrónő ejti az első öltést a menyasszonyi ruhán, akkor egy éven belül maga is férjhez fog menni. Illetve amit a legtöbben emlegetni szoktak az esküvői babonák kapcsán az pedig, hogy a vőlegény nem láthatja a menyasszony ruháját az esküvő előtt, mert ha ez mégis bekövetkezik, az szerencsétlenséget hozhat.

Amire még gyermekkoromból emlékszem, hogy az öregek gyakran emlegették, hogy ha elkezd esni az eső, az esküvő napján, az az jelenti, hogy az ara sokat fog sírni élete során, illetve ékszerként ne gyöngysort válaszunk, hiszen az is a sírást jelképezi.

Ha már az ékszereknél tartunk, akkor meg kell említeni a jegygyűrű felhúzásának módját is. A rafináltabb mátkák behajlítják az ujjukat a gyűrű felhúzásakor, ugyanis ha a gyűrű felhúzásakor megakad a menyasszony ujján, akkor ő lesz a főnök a családban.

A régi időkben az esküvő napja is szigorú szabályokhoz volt kötve. A legtöbb esküvőt farsang idején, vagy ősszel tartották. Pénteken soha nem kötnek és kötöttek házasságot, hiszen az Jézus halálának a napja, böjti nap is, illetve szerencsétlen napnak számított.

Még, több oldalon keresztül lehetne sorolni, hogy milyen hagyományok köthetők az esküvőhöz, viszont most csak egy kis betekintést szerettem volna nyújtani, hiszen az idei esküvő szezon már kezdetét vette.

/Szerző:Kohajda Wentholin Loretta/

5 tipp, hogy mit kezdj a szabadidőddel

Az élet folyamatos tanulás. Tanulás akkor, ha egy képzést szeretnénk elvégezni, és tanulás akkor is, ha önmagunkkal kapcsolatos feladataink vannak. Ugyanígy néhányunknak tanácsra lehet szüksége, ha arról van szó, mit kezdjen a temérdek szabadidejével. Nem mindenkinek a rohanó életmód a legnagyobb ellensége.

A szelfi diszmorfia önbizalom romboló hatása

Sokak szerint a szelfizés a mai, önimádó, egocentrikus generáció hóbortja. Viszont egy önarcképfotó sokkal többet elárul rólunk, mint gondolnánk. Az okostelefonokon található képszerkesztő alkalmazások segítségével bárki modellt varázsolhat magából. A baj akkor jön el, amikor belenézünk a tükörbe és látottakkal nem vagyunk megelégedve.

Magányosan vagy állattal lakásban?

Talán emberek tízezrei viaskodnak a kérdéssel, hogy maradjanak-e egyedül egy tiszta lakásban, vagy inkább fogadjanak maguk mellé egy társat, aki után viszont bizony gyakran kell takarítani, és a higiéniára is ügyelni kell. Hogyan döntsünk?

Ne legyen stresszes kinyitni a ruhásszekrényt!

Gyakran érzed reggel, amikor kinyitod a szekrényt, hogy nincs mit felvenned? Mit gondolsz, miért van ez? Irtsd ki a stresszt a ruhásszekrényedből! Segítünk!

A komolyzene egészségre gyakorolt hatásai

Kutatások sora igazolta, hogy a klasszikus zene emberi szervezetre gyakorolt hatása sokkal pozitívabb, mint bármilyen más stílusú zenéé. Valószínűleg már mindannyian megtapasztaltuk, amikor stresszes nap után betettük kedvenc zenénket, egyből el is tudtunk vonatkoztatni az átélt fáradalmaktól.