Menü

Esküvő

A lányok már gyermekkoruk óta álmodoznak az esküvőjükről. Elképzelik magukat a hercegnős ruhában, a férjüket, ahogy várja őket az oltárnál, ahogy az apukájuk bekíséri őket a templomba, hogy milyen színek fognak uralkodni az esküvőn, és hogy táncolni fognak életük nagy szerelmével.

Úgy gondolom, hogy a párunk megtalálása, sosem volt egy egyszerű feladat. Megtalálni azt, aki ott van veled jóban és rosszban, akire bármikor számíthatsz, támaszt nyújt a nehéz időkben, megértitek egymást és el tudjátok képzelni azt, hogy egy életet is le tudtuk egymással élni. Csodás dolog, ha megtalálod a nagy Ő-t, és összeköthetted az életed vele. Amikor házasságra adja valaki a fejét, akkor számolnia kell az esküvő szervezésének a nehézségeivel, problémáival és azokkal a babonákkal, amiket az őseinktől örököltünk meg. Egykor természetesen úgy gondolták, hogy már ekkor eldől, hogy milyen lesz a házasság. Természetesen mára már számtalan hagyomány kikopott a köztudatból és mindenki maga dönti el, hogy követi-e ezeket a szokásokat, vagy hitelt ad-e a babonáknak.

Legény és lánybúcsú

Igen népszerű a házasulandók körében, viszont teljesen megváltozott az idők folyamán. Régen a vőlegény és társai, fakanalakkal és lábasokkal óriási zajt csaptak, hogy elűzzék az ártó szellemeket. Most viszont, az utolsó napot jelenti, amikor még a házasulandók utoljára kitombolhatják magukat. Ilyenkor, a barátok körében és alkoholos italok kíséretében hajnalig megy a bulizás. Természetes a vőlegény és a menyasszony külön-külön tölti ezt az eseményt.

Esküvő

Valami régi, valami új, valami kölcsön kapott, valami kék. Ezeket kell a menyasszonynak összegyűjtenie az esküvő napjáig, és a jeles napon pedig viselnie. Ezt a szokást a mai napig is sokan betartják. Az új dolog viselete a pár szerencsés jövőjének a jelképe. A valami új, gyakran, a mennyasszonyi ruhát szokott lenni. A valami régi, az ara és a családja közti kapcsolatot jelképezi, ezért gyakran, egy antik ékszer jelenti ezt a kritériumot. A kölcsön kapott tárgy arra emlékezteti a menyasszonyt, hogy a családja és barátai mindig mellette fognak állni. A kék pedig a hűséget jelképezi, ami lehet kék harisnyakötő, virág vagy szalag, csak, hogy egy pár dolgot említsek. Ezek mellé még társult az ezüst érme a menyasszony cipőjébe, mely a gazdagságot szimbolizálta.

Az ara nem készítheti, és nem segédkezhet a saját ruhája elkészítésénél, hiszen a mondás úgy tartja, hogy ha a menyasszony maga varrja esküvői ruháját, annyi könnyet hullat majd, ahány öltéssel a ruhája készült. Ha egy hajadon varrónő ejti az első öltést a menyasszonyi ruhán, akkor egy éven belül maga is férjhez fog menni. Illetve amit a legtöbben emlegetni szoktak az esküvői babonák kapcsán az pedig, hogy a vőlegény nem láthatja a menyasszony ruháját az esküvő előtt, mert ha ez mégis bekövetkezik, az szerencsétlenséget hozhat.

Amire még gyermekkoromból emlékszem, hogy az öregek gyakran emlegették, hogy ha elkezd esni az eső, az esküvő napján, az az jelenti, hogy az ara sokat fog sírni élete során, illetve ékszerként ne gyöngysort válaszunk, hiszen az is a sírást jelképezi.

Ha már az ékszereknél tartunk, akkor meg kell említeni a jegygyűrű felhúzásának módját is. A rafináltabb mátkák behajlítják az ujjukat a gyűrű felhúzásakor, ugyanis ha a gyűrű felhúzásakor megakad a menyasszony ujján, akkor ő lesz a főnök a családban.

A régi időkben az esküvő napja is szigorú szabályokhoz volt kötve. A legtöbb esküvőt farsang idején, vagy ősszel tartották. Pénteken soha nem kötnek és kötöttek házasságot, hiszen az Jézus halálának a napja, böjti nap is, illetve szerencsétlen napnak számított.

Még, több oldalon keresztül lehetne sorolni, hogy milyen hagyományok köthetők az esküvőhöz, viszont most csak egy kis betekintést szerettem volna nyújtani, hiszen az idei esküvő szezon már kezdetét vette.

/Szerző:Kohajda Wentholin Loretta/

Legyél trendi

Legyél trendi! Ez ilyen egyszerű. Csak néhány női magazin kell hozzá.

Önzetlen ember=több gyermek?

Mi történik azokkal, akik önzetlenül viselkednek, és áldozatokat hoznak másokért? Egy friss kutatás eredményei szerint az önzetlen emberek hajlamosabbak több gyermeket vállalni, és magasabb fizetéseket is érnek el életük során, mint önzőbb társaik.

Akciós. Megveszed?

Minden harmadik magyar rendszeresen vásárol fölösleges dolgokat - olvasom az interneten az egyik legfrissebb kutatás eredményét. Sokan úgy vélik bölcs dolog követni az akciókat, figyelni a kedvezményeket. Ész nélküli költekezés vagy tudatos, akciókat figyelő, kedvezményeket követő tervezett vásárlás? Ez itt a kérdés.

A válásról

Napjaink legkényesebb témája, és egyben egyre növekvő problémája lett a válás, amelyre lassan olyan természetesen gondolunk, mintha csak bárkivel megtörténne. De miért van ez, és miért nem próbáljuk elkerülni?

Rokonok távol egymástól – hogyan kezelhetjük?

Szinte minden családban van egy rokon, aki a többitől távol él. Országon belül vagy országon kívül, Budapesten vagy Angliában, mindenképpen nehéz távol lenni. Nehéz összeegyeztetni az ünnepeket, a találkozókat, a családi nyaralásokat, mert mindig bele kell kalkulálni az utazást. És még így is előfordul, hogy belefáradunk a folyamatos tervezésbe és utazásba. Hogyan könnyíthetnénk a terheinken?