Menü

Esküvő

A lányok már gyermekkoruk óta álmodoznak az esküvőjükről. Elképzelik magukat a hercegnős ruhában, a férjüket, ahogy várja őket az oltárnál, ahogy az apukájuk bekíséri őket a templomba, hogy milyen színek fognak uralkodni az esküvőn, és hogy táncolni fognak életük nagy szerelmével.

Úgy gondolom, hogy a párunk megtalálása, sosem volt egy egyszerű feladat. Megtalálni azt, aki ott van veled jóban és rosszban, akire bármikor számíthatsz, támaszt nyújt a nehéz időkben, megértitek egymást és el tudjátok képzelni azt, hogy egy életet is le tudtuk egymással élni. Csodás dolog, ha megtalálod a nagy Ő-t, és összeköthetted az életed vele. Amikor házasságra adja valaki a fejét, akkor számolnia kell az esküvő szervezésének a nehézségeivel, problémáival és azokkal a babonákkal, amiket az őseinktől örököltünk meg. Egykor természetesen úgy gondolták, hogy már ekkor eldől, hogy milyen lesz a házasság. Természetesen mára már számtalan hagyomány kikopott a köztudatból és mindenki maga dönti el, hogy követi-e ezeket a szokásokat, vagy hitelt ad-e a babonáknak.

Legény és lánybúcsú

Igen népszerű a házasulandók körében, viszont teljesen megváltozott az idők folyamán. Régen a vőlegény és társai, fakanalakkal és lábasokkal óriási zajt csaptak, hogy elűzzék az ártó szellemeket. Most viszont, az utolsó napot jelenti, amikor még a házasulandók utoljára kitombolhatják magukat. Ilyenkor, a barátok körében és alkoholos italok kíséretében hajnalig megy a bulizás. Természetes a vőlegény és a menyasszony külön-külön tölti ezt az eseményt.

Esküvő

Valami régi, valami új, valami kölcsön kapott, valami kék. Ezeket kell a menyasszonynak összegyűjtenie az esküvő napjáig, és a jeles napon pedig viselnie. Ezt a szokást a mai napig is sokan betartják. Az új dolog viselete a pár szerencsés jövőjének a jelképe. A valami új, gyakran, a mennyasszonyi ruhát szokott lenni. A valami régi, az ara és a családja közti kapcsolatot jelképezi, ezért gyakran, egy antik ékszer jelenti ezt a kritériumot. A kölcsön kapott tárgy arra emlékezteti a menyasszonyt, hogy a családja és barátai mindig mellette fognak állni. A kék pedig a hűséget jelképezi, ami lehet kék harisnyakötő, virág vagy szalag, csak, hogy egy pár dolgot említsek. Ezek mellé még társult az ezüst érme a menyasszony cipőjébe, mely a gazdagságot szimbolizálta.

Az ara nem készítheti, és nem segédkezhet a saját ruhája elkészítésénél, hiszen a mondás úgy tartja, hogy ha a menyasszony maga varrja esküvői ruháját, annyi könnyet hullat majd, ahány öltéssel a ruhája készült. Ha egy hajadon varrónő ejti az első öltést a menyasszonyi ruhán, akkor egy éven belül maga is férjhez fog menni. Illetve amit a legtöbben emlegetni szoktak az esküvői babonák kapcsán az pedig, hogy a vőlegény nem láthatja a menyasszony ruháját az esküvő előtt, mert ha ez mégis bekövetkezik, az szerencsétlenséget hozhat.

Amire még gyermekkoromból emlékszem, hogy az öregek gyakran emlegették, hogy ha elkezd esni az eső, az esküvő napján, az az jelenti, hogy az ara sokat fog sírni élete során, illetve ékszerként ne gyöngysort válaszunk, hiszen az is a sírást jelképezi.

Ha már az ékszereknél tartunk, akkor meg kell említeni a jegygyűrű felhúzásának módját is. A rafináltabb mátkák behajlítják az ujjukat a gyűrű felhúzásakor, ugyanis ha a gyűrű felhúzásakor megakad a menyasszony ujján, akkor ő lesz a főnök a családban.

A régi időkben az esküvő napja is szigorú szabályokhoz volt kötve. A legtöbb esküvőt farsang idején, vagy ősszel tartották. Pénteken soha nem kötnek és kötöttek házasságot, hiszen az Jézus halálának a napja, böjti nap is, illetve szerencsétlen napnak számított.

Még, több oldalon keresztül lehetne sorolni, hogy milyen hagyományok köthetők az esküvőhöz, viszont most csak egy kis betekintést szerettem volna nyújtani, hiszen az idei esküvő szezon már kezdetét vette.

/Szerző:Kohajda Wentholin Loretta/

Terjed az izomdiszmorfia

Sajnos az étkezési zavarok jelentkezhetnek már a gyermekkorban is. Sokáig csak az anorexiáról, bulimiáról olvashattunk, hallhattunk. Viszont egy kevésbé ismert betegség is létezik, ami az izomdiszmorfia.

Hátráltató szokásaink bűvkörében

Bizonyára tudjuk magunkról, ha rossz szokások rabjai vagyunk. Ezek nemcsak látványosak és sokszor taszítóak, de az egészségünkre is károsak lehetnek. Továbbá azzal is tisztában lehetünk, hogy jobb lenne ezektől megszabadulni, de eddig nem éreztünk magunkban kellő erőt hozzá.

A szívből jövő hála dupla öröm

Számos kutatás bizonyította, hogy a hála gyakorlása az egyik leghatékonyabb dolog az érzelmi és a pszichológiai jólét tekintetére nézve. Egy 75 évig tartó megfigyelésben kimutatták, hogy a hála a legerősebb indikátora a boldog életnek. Hasznos lenne ezt az érzést többet gyakorolni a mindennapokban is nem csak egy röpke pillanatig az ünnepek ideje alatt.

Segítség! Nincs időm magamra!

Nem ismeretlen a jelenség, hogy nincs időnk magunkra, mert mindig van mit csinálni, a tennivalók listáján mi magunk vagyunk az utolsó pont, és a nap végén mindig a „Majd holnap” kategóriába soroljuk magunkat. S ez így megy éveken keresztül. Mégis mit tehetünk ennek megváltoztatására?

Mindent a pszichikai éhségről

Sokan észre sem veszik, de a szó szoros értelmében habzsolják az életet. Majd jön az önsanyargatás, lelkiismeret-furdalás és ez egy spirálon keresztül újra és újra visszatérő jelenséggé válik. Hogy mi áll ennek az ördögi körnek a hátterében? Erre a következőkben fény derül.