Menü

Rostban gazdag ételek

A növényi rostok keresztülhaladnak az emésztő szervrendszeren, ám nem szívódnak fel, nem raktározódnak, közvetlenül tehát nem veszi hasznát a szervezet. De akkor, miért fogyasztjuk?

Azért, mert az emésztőrendszerünk egészséges működéséhez elengedhetetlen. Aki emésztési panaszokkal küzd, gyakran nem is tudja, hogy problémája gyökere nem egy gyulladásos betegséggel, hanem a táplálkozásával van összefüggésben. Aki pedig gyomorpanaszoktól szenved, jót tud tenni azzal, ha rostban gazdag ételeket, például zabot fogyaszt, hiszen az nem terheli meg annyira a gyomrot, ráadásul csökkenti az éhségérzetet.

A legközkedveltebb rostban gazdag ételek a különböző gyümölcsökből elkészített saláták, joghurtok. Az alma, a körte, sárgabarack, dinnye, narancs csak néhány példa arra, hogy mely gyümölcsöket érdemes fogyasztani. Természetesen nyersen a legcélravezetőbb, hiszen ilyenkor a rostok nem puhulnak el, a vitaminok pedig hasznosulni tudnak, de akinek érzékeny a gyomra a nyers gyümölcsre, az kompótot, cukormentes lekvárt vagy turmixot is készíthet belőle. A gyümölcsök felhasználására ,rengeteg módszer van. A lényeg az, hogy minél többet fogyasszuk őket, lehetőleg minél változatosabb formában és összeállításban.

A már fentebb említett: zab, a gabonafélék közül az egyik legjótékonyabb hatású az emésztésre. Zabkását fogyasztani sokféleképpen lehet. Mostanában nagyon kedvelt a gluténmentes zabkorpa, amelyet nagyobb bevásárlóközpontokban is lehet kapni. De nem muszáj, hogy gluténmentes termékeket vásároljunk. A zabot süteményekben, kekszekben, akár köretekben is felhasználhatjuk. A kreativitás és a kísérletezés ebben az esetben is nagyon fontos.

A gabonaféléket legegyszerűbben müzli vagy reggeliző pehely formájában tudod a szervezetedbe juttatni. Válassz olyan gabonapelyhet, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot és mesterséges adalékanyagokat! Ha rostban gazdag étrendet választasz, ne felejtsd el, hogy milyen sokféle lehetőséget rejtenek magukban az egyes gyümölcsök és gabonafélék.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.