Menü

Hamarosan vakáció! (avagy Pánikban a szülő)

Mire ez a cikkem megjelenik, már a kertek alatt lesz a vakáció, talán már csak pár nap lesz vissza a suliból, s kitör a nyári szünet. Az én fiam már nagyon várja, a kisebbik még igaz ovis, de ő is a napokat számolgatja. Én pedig töröm a fejem, hogy vajon mivel kötöm le őket, és nagypapa vajon hány napra van a két fiúunokával hitelesítve?

Nem én vagyok az egyetlen szülő, akinek felügyeletről és nyári programokról kell gondoskodnia. Ha dolgozunk, akkor azt szervezem, hogy kire bízhatom őket, ha együtt lehetünk, akkor pedig a programok kitalálásán jár az eszem, mert unatkozó gyereknél nincs rosszabb. Nos, gondolkodjunk hangosan! Néhány ötlet jól jöhet.

Azt semmiképp sem szeretném, ha a gyerekeim a tévé, vagy a laptop, tablet előtt ülve töltenék el a nyári szünet nagy részét, ezért jó már a szünet elején lefektetni a szabályokat, tisztázni, hogy mikor mennyi az annyi.

Unatkozó gyerkőcöt, elég jól le lehet kötni azzal, ha feladatot adunk nekik otthon, egy kis házimunka erre remek ötlet. Minden gyerek – még a legkisebbek is- részt vállalhatnak a házimunkából, nyugodtan adjunk nekik feladatokat, például mosogatás, törölgetés, seprés. Bevallom nekem sokszor már az is bőven elég, ha a szobájukban rendet raknak.

Amikor nincs a legnagyobb meleg, s kicsit alábbhagy a déli kánikula, vigyük ki őket a szabadba! A legjobb az lenne,ha minden nap eltöltenének gyermekeink több órát a szabadban. Ha nincs saját kert, (nekünk sincs), akkor a nagyszülőknél, dédszülőknél vagy a játszótéren lehet levegőztetni, kifárasztani őket. Utóbbin, sokszor a gyerektársaság is biztosítva van.

Nyáron későn sötétedik és készülni sem kell a másnapi iskolára, tehát akkor is van idő együtt lenni, ha nekünk másnap munkába kell menni. Délután után jó program egy közös fagyizás, focizás (nálunk minden erről szól), el lehet menni sétálni, strandolni, mi nagyon szeretünk bicajozni, vagy akinek van kertje vagy udvara: süthet szalonnát, grillezhet zöldségeket, húsokat.

Unalmasabb napokon volt, hogy elvittem a fiaim könyvtárba, (sokkal jobban élvezték, mint reméltem) vagy meglátogattuk a dédit, egyik nap, busszal. A buszozás, vonatozás is jó móka!

Aki kertes házban lakik, sátrat is verhet fel a kertjében, nekünk egy hobbitelek van pincével, s a férjem már tervezgeti a közös sátorozást nyáron. Aki gyerekkorában aludt már a szabadban, az tudja milyen nagy élmény a csillagokat bámulni! Az augusztusi csillaghullásra érdemes egy sátorozást betervezni.

Léteznek a gyerekeknek különféle szervezett programok is a vakáció idejére. Gyerekkoromban én is részt vettem hasonló eseményeken, táborokban, ezt is érdemes kipróbálni. A nyári napköziben, gyermekünk rengeteg új barátot szerezhet.

A könyvtárak, művelődési házak gyakran szerveznek egynapos túrákat, kirándulásokat is, érdemes figyelni a településünkön lévő intézmények programjait.

A fiaim nagyon szeretik a játszóházakat! Ugyan költséges dolog és hátránya, hogy nem a szabadban vagyunk, (férjem legalábbis gyakran megjegyzi, hogy hagyjuk a játszóházakat télre), s való igaz ilyenkor kint kell lenni, azonban még a nyári szünet alatt is jöhet egy-egy esősebb hétvége, amikor elő lehet venni az ölet tárunkból a „mindig nyerő” játszóházakat.

Aki megteheti, állíthat a kertjében medencét, ahol napközben fürödhetnek a gyerekek. Természetesen a medencébe felügyelet nélkül ne engedjüka csemetéket, mindig figyeljen rájuk valaki, és ne feledkezzünk meg a napvédelemről sem!

Hétvégén, jó program ötlet: a kirándulás. Menjetek túrázni: a magyarországi hegyekben mindenfelé találhatóak turistautak, melyek szép környékeken haladnak végig. Rengeteg szép erdő-mező, arborétum felkereshető, de nagyobbakkal esetleg városnézés, múzeumok és műemlékek, várak megtekintése is hasznos időtöltés, pláne, hogy ezekről tanulnak vagy tanulni fognak az iskolában. Június 23-án lesz a Múzeumok Éjszakája, érdemes megjegyezni a dátumot!

Olvasni, mindig jó. Akár felolvasásról, akár közös olvasásról van szó, válasszatok egy könyvet a könyvtárból és indulhat a mesélés!

A főzőcske, vagy a sütés, de akár bármilyen konyhai más tevékenység is előmozdítja a szobájából az unatkozót, s szívesen vesz részt a konyhai munkákban. Főzzünk közösen lekvárt vagy befőttet, süssünk egy könnyű muffint, vagy készítsünk pizzát sokféle feltéttel!

Vissza a múltba. A saját gyerekkorodba. Taníts gyermekednek olyan játékokat, amiket ti játszottatok annak idején gyermekként. Fel tudod idézni ezeket?

Bárhogy is alakulnak a nyári hónapok, legyetek minél többet együtt! Minél többet! Ez a legfőbb és legfontosabb cél. Mindegy, mit csináltok, csak legyetek együtt, legyetek minél többet a szabadban, és legyetek most mások, mint az év többi részében.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.