Menü

Grillszezon-nemcsak húsimádóknak!

Bár a kerti grillezés, tárcsán sütés összekapcsolódik nálunk a gondosan bepácolt húsokkal, szalonnasütéssel, ám nem feltétlen kell kizárólag húsos fogásokban gondolkodni, a vegetáriánusoknak is jutnak finom falatok, egy kerti partin. Tűzzünk, néhány vegetáriánus ételt a nyársra!

A különféle zöldségek remek alapanyagok a kerti sütögetéshez, de sajtokból is ízletes falatokat készíthetünk, azonban fontos, hogy grillezésre alkalmas alapanyagokat válogassunk. A halloumi sajt vagy egyéb kemény grillsajtok például tökéletes nyársételek, kisebb kockákra vágva önmagában is finomak, de más nyársra húzható zöldségekkel együtt is jó társítás, míg a fetasajtot - lágyabb textúrája miatt - érdemes inkább paprikába, gombába töltve grillezni.

Az olívaolaj, a fokhagyma és a friss rozmaring keverékéből készült pác tökéletesen illik a sajtok mindegyikéhez. Arra érdemes ügyelni, hogy a pác mindig tökéletesen fedje a sajtfalatkákat.

A zöldségeket szinte bármilyen párosításban feltehetjük a nyársra, azonban tanácsos figyelni arra, hogy olyan finomságokat válogassunk össze, melyek feltehetően körülbelül ugyanannyi sütési időt igényelnek.

Szerencsére zöldségkínálatunk hatalmas: zsenge cukkini, padlizsán, gomba, újhagyma, hájában sült krumpli… mind remek grillételek! Nagyon finom a grillezett cukkini, paradicsommal, sajttal megsütve, vagy a grillezett sajt zöldségekkel, sült padlizsán zöldségekkel töltve. Sült fogásaink mellé, tálalhatunk joghurtos öntetet, ezek nemcsak finomak és szinte korlátlanul fogyaszthatóak, hiszen az alakunk sem látja kárát.

Húsmentes grillfalatkák készülhetnek batátából, kukoricából, paradicsomból is.

A csiperke, vargánya, őzlábgomba mind remek szabadtéren sütve, grillezve. Alapszabály, hogy csakis friss és megbízható helyről vásároljunk, vagy gombaszakértő által bevizsgált gombát fogyasszunk! Grillezéshez a nagyobb méretű gombák ideálisak.

A zöldségek mellett gyümölcsöket is érdemes kipróbálni grillezéskor. Az alma, az ananász, a barack vagy a körte biztosan nem okoznak csalódást, remek desszert lehet a grillparti befejező fogásaként.

A grillezés, a szabadtéri sütögetés a legjobb nyári program hétvégékre, vagy hétköznap estékre, különösen jó társaságban, vidám hangulatban! A sokféle pácolt finomság friss salátákkal tálalva az egyik legegészségesebb nyári ételünk, mindenféle diétába beilleszthető. Bár a grillezésről a húsok jutnak elsőként eszünkbe, érdemes kipróbálni húsmentes alapanyagokat, zöldségeket, sajtokat, gyümölcsöket is.

Harc a lassú anyagcsere ellen

Sokak életét nehezíti meg a túlzottan lassú emésztés. Ennek oka, hogy a szervezetben nem működnek elég hatékonyan a metabolikus folyamatok, aminek olyan kellemetlen következményei lehetnek, mint például a székrekedés, de akár a hosszan tartó elhízásért is felelős lehet.

Érdekes ételek/alapanyagok a frankofón világból

A francia konyha egyértelmű jó hírneve él és virágzik. Ha azonban jobban a dolgok után nézzünk jó pár érdekes étellel/alapanyaggal találkozhattunk a francia nyelvű területek, az úgynevezett frankofón országok konyháiban. Íme néhány példa arra, hogy milyen furcsa, néha meghökkentő ételt találhattunk a nagy boltok polcain kint illetve az igazi helyi éttermekben.

Lassú anyagcsere tipikus okai

A normális anyagcsere alapvető szempont az egészséges testtömeg fenntartása szempontjából. A testünk ebben a tekintetben olyan, mint egy számítógép, vagy fordítva? Minél kevesebb program fut a háttérben, annál gyorsabban reagál az aktuális kihívásokra.

Gyorsan elkészíthető vendégváró falatok

Ha már körbetelefonáltuk a barátok és meginvitáltuk őket otthonunkban, illik megadni a tiszteletet, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy kifogástalan vendéglátóként maradjunk meg a távozó meghívottak emlékezetében.

Természetes étvágycsökkentők

Sokan esnek abba a hibába, hogy a koplalástól várják a csodát. A fogyás azonban nem csak esztétikailag, hanem egészségügyileg is megváltoztatja az életed, ezért érdemes már az elején úgy belevágnod, hogy teljesen megváltoztatod az életmódodat.