Menü

Grillszezon-nemcsak húsimádóknak!

Bár a kerti grillezés, tárcsán sütés összekapcsolódik nálunk a gondosan bepácolt húsokkal, szalonnasütéssel, ám nem feltétlen kell kizárólag húsos fogásokban gondolkodni, a vegetáriánusoknak is jutnak finom falatok, egy kerti partin. Tűzzünk, néhány vegetáriánus ételt a nyársra!

A különféle zöldségek remek alapanyagok a kerti sütögetéshez, de sajtokból is ízletes falatokat készíthetünk, azonban fontos, hogy grillezésre alkalmas alapanyagokat válogassunk. A halloumi sajt vagy egyéb kemény grillsajtok például tökéletes nyársételek, kisebb kockákra vágva önmagában is finomak, de más nyársra húzható zöldségekkel együtt is jó társítás, míg a fetasajtot - lágyabb textúrája miatt - érdemes inkább paprikába, gombába töltve grillezni.

Az olívaolaj, a fokhagyma és a friss rozmaring keverékéből készült pác tökéletesen illik a sajtok mindegyikéhez. Arra érdemes ügyelni, hogy a pác mindig tökéletesen fedje a sajtfalatkákat.

A zöldségeket szinte bármilyen párosításban feltehetjük a nyársra, azonban tanácsos figyelni arra, hogy olyan finomságokat válogassunk össze, melyek feltehetően körülbelül ugyanannyi sütési időt igényelnek.

Szerencsére zöldségkínálatunk hatalmas: zsenge cukkini, padlizsán, gomba, újhagyma, hájában sült krumpli… mind remek grillételek! Nagyon finom a grillezett cukkini, paradicsommal, sajttal megsütve, vagy a grillezett sajt zöldségekkel, sült padlizsán zöldségekkel töltve. Sült fogásaink mellé, tálalhatunk joghurtos öntetet, ezek nemcsak finomak és szinte korlátlanul fogyaszthatóak, hiszen az alakunk sem látja kárát.

Húsmentes grillfalatkák készülhetnek batátából, kukoricából, paradicsomból is.

A csiperke, vargánya, őzlábgomba mind remek szabadtéren sütve, grillezve. Alapszabály, hogy csakis friss és megbízható helyről vásároljunk, vagy gombaszakértő által bevizsgált gombát fogyasszunk! Grillezéshez a nagyobb méretű gombák ideálisak.

A zöldségek mellett gyümölcsöket is érdemes kipróbálni grillezéskor. Az alma, az ananász, a barack vagy a körte biztosan nem okoznak csalódást, remek desszert lehet a grillparti befejező fogásaként.

A grillezés, a szabadtéri sütögetés a legjobb nyári program hétvégékre, vagy hétköznap estékre, különösen jó társaságban, vidám hangulatban! A sokféle pácolt finomság friss salátákkal tálalva az egyik legegészségesebb nyári ételünk, mindenféle diétába beilleszthető. Bár a grillezésről a húsok jutnak elsőként eszünkbe, érdemes kipróbálni húsmentes alapanyagokat, zöldségeket, sajtokat, gyümölcsöket is.

Futni jó

A futás talán az egyik a testet legintenzívebben megmozgató sport, emellett pedig természetes mozgásforma.

Két ízletes étel zsenge zöldbabból

Ha van a kertedben zöldbab, vagy nincs, de szereted, akkor ideje, hogy pár új receptet is kipróbálj. Szerencsére rengeteg módon fel lehet használni, így a kreativitásodat most a konyhában is kiélheted.Recept tippek következnek...

...meg a kakaósat, a fahéjasat, a lekvárosat....

Édesen és sósan is fogyasztjuk. Számtalan verziója létezik. Elkészítése országonként más és más. A legkedveltebb töltelékek a kakaó, fahéj, túró, mák, különböző pudingok. Sós változata közül ismert: a hortobágyi húsos palacsinta, de gombával, és más zöldségekkel megtöltve is elkészíthető. Gyerekkorodban melyik volt a kedvenced?

Négy ok, amiért a nyáron sem hagyhatod abba az edzést

Konditerembe jársz? Esetleg aerobikozol? Úszol? Valami egyéb sportot űzöl? Néhány sportegyesület a nyári szünidő alatt szünetelteti az edzéseket is, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell időt fordítanod magadtól is a mozgásra. Íme, négy érv, hogy miért éri meg edzened a nyár folyamán.

Ez zsír!

A zsír a barátunk. Hallani gyakran. Mondjuk én azért ezt így soha nem jelenteném ki, de tény, hogy bizonyos zsírsavak nagyon jótékony hatásúak számunkra, míg más zsírok igencsak kerülendők! Most akkor, hogy is van ez?