Menü

Mi is az a surimi?

A surimivel, akkor találkoztam először, mikor estére, egy kis nassolnivalót kerestem a boltban. A sok bóklászás után, megkívántam a sajtot, és mint kicsi sajtrudaknak tekintve a surimit, megvettem úgy, hogy nem is olvastam el a hátulján lévő tájékoztatót. A hálóban körülbelül 5-10 rúd volt, illetve egy mártogatós szósz. Hazaérve, az első adagot kibontva, gyanítani kezdtem, hogy ez még sem sajt, mivel hal szaga volt. Elolvasva az apróbetűs részt, hogy mi is ez a termék, igen csak nagyot néztem, hiszen addig még csak hallani sem hallottam róla. Na, de most nézzük meg, miről is van szó.

Hogyan készítik?

Számos tisztítási folyamaton átmegy. Először eltávolítják a hal fejét, pikkelyeit, bőrét, belsőségeket és a szálkákat. A halhúst ledarálják, majd vízzel átmossák, hogy a vért eltávolítsák. A vizet eltávolítva pedig egy színtelen, szagtalan, íztelen halpépet kapunk.Finomra darált, átszitált, áttisztított, tengerben élő halakból készült fehér színű rudacskák. A jó minőségű jelzőt szokták hozzá kötni, hiszen 30-50 százalék halat tartalmaz és nyersen is fogyasztható. Emellett tojásfehérje, keményítő és víz alkotja. Magas a fehérjetartalma, viszont a kalóriatartalma alacsony. A japán surimi, amely ősi hagyományokkal rendelkezik, kiváló alapanyaga lehet a szendvicseknek, salátáknak, de szószok mellett, nyersen is megállja a helyét.

Fogyasztás

Hazánkban a legtöbb hipermarketben megtalálható termék, viszont Magyarországon, illetve Európa nagy részén, még nem igazán ismert alapanyag. A legnagyobb választékkal és fogyasztással Japán büszkélkedhet, de az orosz gasztronómiában is találkozhatunk a surimivel.

Ha már átvettük, hogy milyen pozitívumokat állítanak róla, akkor most nézzük meg az ellenkezőjét is, hogy tisztán lássuk a surimi helyzetét. Rengeteg blogot olvastam, ahol negatívan nyilatkoznak a termékről és becsapásnak tartják, hiszen a legtöbb ember úgy járt, mint én, hogy nem annak vásárolta meg, mint aminek ő gondolta.

Több tévhit is kering körülötte. Gyakran nevezik rákrudacskának, viszont soha életében nem látott rákot. Csak ízesítésben található valami rákféle. De az tény, hogy sok benne az ízfokozó és a rettegett E-betűs adalékanyagok. A surimi oldalát, piros vagy narancssárga színnel dekorálják, amely szintén nem nyeri el a vásárlók tetszését.

Mivel rákízesítésű, ezért sokan azt hiszik, hogy az is, és csak otthon döbbenek rá a turpisságra. Viszont az átverést segíti az is, hogy gyakran garnélának, vagy ráknak formázzák és így a gyanútlan és a kapkodó vevő, aki nem olvassa el az apróbetűs részt, az úgy vásárolja meg a surimit, hogy nem is tudja, hogy mit rak a kosarába.

Mivel íztelen, így szinte bármivel ízesíthető és puha, rugalmas álagának köszönhetően könnyen formázható és vágható. Számtalan elkészítési módot találunk az interneten, viszont én most megosztom, hogyan készítettem el, a véletlen vásárolt surimi-mat.

Recept

Hozzávalók:

  • egy csomag surimi
  • két marék rizs
  • 3 főtt tojás
  • konzerv kukorica (ízlés szerint)
  • majonéz ( ízlés szerint)

Elkészítés:

A rizst vízben megfőzzük, majd lehűtjük. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, majd kockákra szeljük. A surimit olajban megpirítjuk, majd a megpirított rudacskákat felkarikázzuk. Ezt követően a rizst, surimit, tojást, kukoricát, majonézt összekeverjük, és a hűtőbe tesszük pár órára.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.