Menü

Nápoly, a kétarcú gyöngyszem

Pizza, spagetti, Maradona, Vezúv és persze Piedone. Ezek a hívószavak, ha Nápoly felé vesszük az irányt. Amikor egy helyi kirándulásra adtam a fejem, még nem sejtettem, hogy egy ilyen kétarcú helyre érkezem.

Maga a város lerobbant. A kikötői részt még kikupálták, de a belső, meg pláne a külső részek helyenként félelmetesek. Mintha nem mondták volna meg a helyieknek, hogy felújítani is lehet egy épületet, nemcsak lelakni. Helyenként, mintha rakétatámadás érte volna a várost. Majdhogynem, egy korrekt cigány putri benyomását adja Nápoly. Az egymásba nyíló bazári utcák, amilyen hangulatosak, pont olyan koszosak. A szeméthegy és omló épületek árnyékában, egy kellemes kis hostelben foglaltam szállást.

A kezdeti sokk hamar elszállt. Indításnak rögzítsük: a pizza őshazájában, picit olcsóbb minden tésztaféleség. A kilátás a Vezúvra velőtrázó, különösen az erődökből nézve. A földalatti bunkerbarlang rendszer, pedig elég érdekes. A helyiek nagyon lazák, ez hamar feltűnik. Minden alapvetően szervezetten zajlik, mindenki örül a turistáknak. A majd egymilliós város, nagyrészt a turizmusból él. Nápolyt tudni kell használni. Kirándulási kiinduló pontnak tökéletes. Sok sziget szegélyezi. A kötelező helyi körök után, hamar kinőttem az egykor rengeteg ország közt csapódó dél olasz metropoliszt. Útra keltem.

Capri szigete lett a cél. Nagyon szép, tényleg. Azonban csak óvatosan a kávézókban, éttermekben, mert nagyon nyugati árak fogadják a látogatókat. Aki nem akar 12 euróért spagettit vagy 3-5 euróért pék sütit enni, az tegye magát takarék üzemmódra. A kisvárosok nagyon szívet melengetőek. Strandoltam is egy nagyot, ha már arra jártam. Megkoronázandó a napom, befizettem egy hajókirándulásra a sziget körül. Zseniális. A hét poénja egy kis barlang a semmi közepén, ahova külön jegyet kell váltani. Nem vicc, egy lebegő kishajó adja a nyugtát, majd 10 eurós bérleti díjért bevisz egy kis ladik. Nem vagyok (már) híve a szexista poénoknak, de most adja magát. Pár perc akcióért lihegünk sokat. A víz festői kék bent, mintha nem is evilági lenne. A kaland végén, pedig tésztába temettem magam, egy helyi vendéglátóhelyen. A nagy meleg és a kellemes vízhőmérséklet elterelte a gondolataim a számláról.

Ha már Nápoly, mentem egy kötelező kört is. Irány a Vezúv. A helyi vonat nem volt túl bizalomgerjesztő. Magához a vulkánhoz egy busz visz fel. Hosszú az út, a kilátás remek. Az ára kissé fáj, de nagy konkurenciaharc ugye nincs. Látni kell és kész. Most jött a fekete leves, Pompei. Szuper, művelődjünk. Befizettem rá, majd akkor esett le, hogy élettelen kődarabok, meg kőizék panoptikumába kerültem. Sűrű ásítások közepette szépen kislisszantam. Még egy kör a városban. Majd stand by állapot, meg a kötelező pizza-beöntés. A záró akkord, pedig Ischia lett. Ez az elég nagy sziget már sokkal nyugisabb, mint Capri. Minden csendes és baráti. A helyi sziklakastély nagyon magával ragadó. A tenger ringató. A kaja árak is sokkal emberibbek. A tanulság Nápolyban egyszerű. A táj lenyűgöző, az életszínvonal visszafogottabb, mint nyugaton, és nagyon drágák a top turista helyek. Olyan, mint egy csóró gyerek egy gazdag családban. A természet gazdaságában állnak a lelakott épületek. Egy kalandot megér mindenkinek.

/Szerző és fotók: Vass Attila/

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?