Menü

A kávé és minden, amit érdemes róla tudni

A kávé, mint ital, a legtöbbek számára ismert. Mindenkinek megvan a kedvenc fajtája, márkája, mindenkinek vannak kávézási szokásai. Van, aki azért fogyasztja, mert élénkít, van, aki pedig csak azért, mert hozzátartozik a napi rutinjához. De, magához a növényhez, kevés ismeretünk fűződik.

A kávébab tulajdonképpen egy mag, ami a kávécserje termésén belül található. A kávécserjének két legismertebb és leggyakoribb fajtája az Arabica és a Robusta. A magokat körülveszi egy membrán, amelyet a szüretelés után lefejtenek. Az így kapott kávészemeket megpörkölik, megőrölik, esetleg valamilyen ízesítővel vagy ízfokozóval dúsítják, ez kerül végül a csomagolásba. A kávé íze a termőhelytől, éghajlattól, fajtától, a szüretelés módjától és hosszától is függ, csak úgy, mint a későbbi feldolgozástól. A boltba érkező termékek ára emiatt is annyira különböző.

A kávé többféle antioxidánst és vitamint is tartalmaz, ám ezeknek egy része az italunkba nem kerül bele. Egyrészt azért, mert a hőhatás miatt elbomlik, másrészt azért, mert egyáltalán nem oldódik vízben. Viszont még így is jut valamennyi az italunkba, leginkább B-vitamin, magnézium és foszfor. Ezeknek az anyagoknak a mennyisége, egy adag presszókávéban, azonban még a tizedét sem teszi ki a napi szükséges beviteli értéknek. Éppen ezért túlzás azt mondani, hogy a vitaminok és ásványi anyagok miatt fogyasztja valaki.

Hatásai közé tartozik az erek kitágítása, az agy teljesítőképességének növelése. A legtöbb fogyasztóját, e hatásoknak köszönheti. Ez, azonban nem működik mindenkinél egyformán. Egyes szervezetek rezisztensek a koffeinnel szemben, ezért rájuk semmilyen közérzetjavító vagy fáradtságcsökkentő hatással nem bír ez az ital. A vízhajtó hatása és az anyagcsere-fokozás ,viszont a legtöbb embernél ugyanúgy működik. Ezért is válik olyan könnyen a napi rutin részévé. Mindezek mellett a kávé hidratáló hatása alig egy kevéssel marad el a víztől, és kis mértékben elősegíti a víz visszaszívását a bélben. Ez a só-víz háztartásra van nagy hatással.

Tehát a kávé nem mindenki számára ugyanolyan kellemes, és nem is ugyanannyira hasznos. Az viszont biztos, hogy mértékkel való fogyasztása az átlagembernek nem jelent semmiféle kockázatot, viszont sokan élvezhetik pozitív hatásait.

Mikuláshúzás? Igen!

Közeledik a december, és vele együtt az advent, a mikulás és a karácsony is. Felső tagozatban és talán még középiskolában is ez az egymás közti ajándékozás időszaka. Ideje tehát kitalálni, mit készíts a másiknak. De ha nálatok még nem szokás az, hogy neveket húztok ki, és annak adtok ajándékot, akkor most néhány pozitívumát feltárom előttetek, hátha kedvet kaptok hozzá.

Egyszer volt hol nem volt: Vallónia

Belgium mindig is egy nagyhatalmak által elfoglalt terület volt egészen a nagy belga forradalomig (1831), amikor is végre kizavarták az éppen aktuális elnyomójukat, jelesül a hollandokat az országból. Habár az északi rész jóval szebb és gazdagabb, a déli vallon területről se feledkezzünk meg, hiszen ez a 3,5 milliós terület nem akármilyen érdekességeket rejt.

Reklámok, és azok veszélyei – legyünk tudatosak!

A reklámok önmagukban nem veszélyesek. De ha általuk átalakítjuk a saját gondolkodásunkat, az már sokkal veszélyesebb. Nem azért, mert egyszer rossz döntést hozunk, hanem mert a cselekedeteink mechanizmusa a fejünkben megmarad, és mi sokszor fogjuk ugyanazt a hibát elkövetni. Legyünk tudatosak és kritikusak!

Jemen: kórházban fekvő gyerekek élete forog veszélyben

Ezúttal egy rendhagyó sajtóközleményt adunk le a jemeni válságról. Minden információ rendelkezésre áll annak aki segíteni szeretne.

Mindent a Z generációról

Z generáció néven szokás emlegetni az 1996 után születetteket, tagjai a modern technika világába csöppentek bele, nem ismerik az internet előtti életet. Az egyes generációk más-más kommunikációs formát részesítenek előnyben, ami létrehozza a „generációs szakadékot”, mikor a szokásosan használt nyelvi kód már nehezen összeegyeztethető az életkori különbségek miatt, illetve a kulturális szocializációs alapok is mások.