Menü

Természetes megoldások szúnyogcsípésre

Kétségtelen, hogy a várva várt nyári vakáció, jó idő és nyaralás, strandolás legkellemetlenebb velejárója a szúnyoginvázió és az a rengeteg feldagadt, viszkető csípés, amit vérszívóink okoznak, s ami olykor – a legkülönfélébb kencék ellenére - napokig nem akar elmúlni.

Mivel érzékeny vagyok a csípésekre, ám kerülni szerettem volna a kemikáliákat és vegyszeres rovarriasztókat, ezért még a terhességeim alatt elkezdtem természetes megoldások után kutatni. Ha a férjem itt lenne, most emlékezne azokra az éjszakákra, mikor nagy pocakkal, babavárásom végén, a létező egyetlen szúnyogot próbáltuk levadászni a hálószobában, mert tudtam, hogy akár csak egy vérszívó is elég ahhoz, hogy reggelre tele legyek hatalmas, vörös, duzzadt, viszkető foltokkal. Akkoriban olvastam épp valahol, hogy a szúnyogok szeretik a nullás vérű embereket, aztán egy másik lapban meg azt, hogy a várandós nőket, így duplán esélyes voltam, hogy a hálószobai szúnyog belőlem lakjon jól.

No, de vissza a természetes gyógymódokhoz, nézzük, mi mindent tehetünk!

Régóta tudjuk, hogy egy jégkocka vagy jeges borogatás meglepően hatékony módszer a szúnyogcsípések kezelésére, csillapítja a viszketést és hamarabb leviszi a duzzanatot.A fagyasztónkban lévő mirelit borsó már sok sérülést, viszketést, csípést, rándulást orvosolt már./Szerintem már csak erre a célra tartogatom, főzelék nem lesz belőle./

Érdemes kipróbálni a teafilter hatását. A teafüvek, kitűnően alkalmazhatók számtalan bőrbetegség esetén. A kellemetlenségek enyhítésére csak tegyük filtert a csípésre és hagyjuk rajta, amíg a viszketés el nem múlik. Kamillateát, filterként, nem is használok teázáshoz, inkább bőrproblémákat kezelek vele, hatásosan!

A teafaolaj szintén számos bőrprobléma kezelésében kiváló szer, ezért szúnyogcsípés enyhítésére is bátran alkalmazhatjuk, feltéve, ha nem vagyunk allergiásak rá. /Végezzünk bőrpróbát a használat előtt!/

A világhálón lévő számos információ közül jónak tűnik a szódabikarbóna paszta, hatékonynak tartják csípés esetén. Néhány csepp vízzel, keverjünk össze, egy teáskanálnyi szódabikarbónát, tegyük közvetlenül a csípésekre, majd hagyjuk teljesen megszáradni a pasztát! A szóda lúgossága közvetlenül segít a sebek viszketésének enyhítésében. Ezt még nem próbáltam, s most nincs rajtam szúnyogcsípés, de, ami késik nem múlik, beszerezzük a szódabikarbónát is.

Az almaecet, több okból is nagy kedvencem, ám hasonlóan a szódabikarbónához ez a szer is semlegesíti a szúnyogok csípéseinek kellemetlen érzését. Ez az ecet kevésbé savas, mint a többi, ezért jó választás lehet a PH érték helyreállításához. Akinek érzékeny a bőre, hígítsa vízzel.

Az aloe vera népszerűsége mindent elmond a növény sokoldalúságáról. A napégések enyhítésén kívül a szúnyogcsípések kezelésére is kiváló. A legjobb hatást friss, levélből kinyert aloe vera géllel érhetjük el.

A mentalevél nagyon feldobja a citromos nyári limonádékat, ám borogatásként is gondolhatunk rá. Hűsítő érzést ad a mentaleveles paszta, és remekül nyugtatja a viszkető csípéseket. Törjük össze a leveleket, egy kis vízzel keverjük ki, majd hagyjuk a bőrfelületen hatni.

Talán nem is gondolunk sokszor a legegyszerűbb módszerekre, mint például a banánhéjra. Ez a Kínából származó trükk állítólag gyorsan csillapítja a viszketést. Egyszerűen csak dörzsöljük át néhányszor a banánhéj belső felével a csípést és kész is. Én még nem próbáltam, de miért is ne.

A bazsalikom nem hiányozhat a konyhámból, ám eddig nem tudtam, hogy hatékony kezelés lehet szúnyogcsípésre is. Néhány friss bazsalikomlevelet kissé morzsoljunk össze, majd dörzsöljük át a szúnyogcsípéseket. Egy próbát megér!

A szúnyogok zümmögésénél talán csak a csípésük okozta duzzanatok és vöröslő viszkető foltok bosszantóbbak. Néhány egyszerű, természetes és hatékony megoldás azonban mindig jól jön a szúnyogcsípések kezelésére. Ezek gyorsak, egyszerűek, vegyszerektől mentesek. Egy próbát megér. Most már, csak egy szúnyogra kell várni.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.