Menü

Békés megye kastélyai

Geist-Reckmann Kastély

1864-ben Ybl Miklóssal terveztette meg ifj. Geist Gáspár a vadászkastélyt. A helyiek gyakran, csak kiscsákói kastélynak nevezik. A tetőszerkezet alatt vadász témájú vörös és aranyszínű kis képek díszítik az épületet. Ezt a szaknyelv sgraffito képeknek nevezi. A telek már 1760 óta Orosházához tartozik. A kiscsákói Geist-majorban fekszik a földszintes épület, melynek különlegessége, hogy a nagyteremet kazettás famennyezet díszíti.

Megközelítés

Mi Nagyszénás felöl közelítettük meg. Természetesen az aszfalt állapota förtelmes, illetve a GPS sem volt megbízható. Ha a falu centrumába érünk, akkor már ott is vagyunk szinte a kastély lábánál. Ne dőljünk be, ha a GPS még vinne olyan utakon, ami igazából nem is létezik. Parkoljunk le és gyalog folytassuk utunkat. Hatalmas gaztengeren kell átvergődnünk ahhoz, hogy a szemünk elé táruljon a jobbnapokat is megélt épület. Az első amit megpillantunk, az a tornya, mely még igen jó állapotnak örvend a főépület mellett. A következő ahova a szemünk vetődik, az pedig a beszakadt tető. Az állapota igen csak romosnak mondható, éppen ezért nem is látogatható és kerítéssel őrzik a betolakodók elöl. Természetesen már a megközelítése is nehézkes a sok és magas szúrós gaz miatt.

Felújítás

Az 1990-es években a kastély Karl-Heinz Reckmann tulajdonába került, aki meg is kezdte a felújítását, viszont megbetegedett és elhunyt. Az örökösök pedig nem törődtek az eldugott kastéllyal, így romlásnak indult az épület. 2013-ban pedig ismét remény csillant fel a felújítással kapcsolatban, hiszen jelentkezett egy vevő, aki saját erőből, illetve pályázatokból kívánta restaurálni a kastélyt. Nagy tervekkel kecsegtetett. Szó esett arról, hogy turisztikai látványosság lesz, illetve visszakapja a vadászkastély funkcióját is. Ennek legfőképpen a kiscsákóiak örültek, viszont ez a felújítás is kudarcba fulladt, hiszen két évre rá az Orosházi Rendőrkapitányság a kastély környezetében történt fakivágások ügyében lopás bűntett gyanúja miatt nyomozást folytatott. Elfogató parancsot is kiadtak az egykori vevő jelölt ellen.

A Geist-kastély romos állapota változatlan. A tetőre eszkábált eső ellenni fólia is eltűnt és a növények is uralmuk alá hajtották az épületet. A megközelítés is nehézkes, viszont a látványa egyedülálló. A hozzá tartozó kert, már rég nincs az aranykori állapotához képest, sőt semmiféle kert sincs kialakítva. Ha errefelé járunk, a sok megpróbáltatás ellenére se hagyjuk ki a programok közül és látogassunk el ehhez a páratlan kastélyhoz.

Batthyány-Geist Kastély és kápolna

A kétszintes, romantikus stílusban épült kastélytBatthyány László 1844 és 1851 között építette. Az ország első hivatalos vadásztársasága e falak között alakult meg. 1854-ben a Geist család bérelte az épületet és ekkor épült meg a hozzá tartozó kápolna is, melyet Ybl Miklós tervezett.A második világháború végén a Geist család elmenekült, a kastélyt államosították, majd iskolaként, termelőszövetkezeti központként működött. A jó állapotát viszont a rendszerváltásig őrizte csak meg. Ekkor egy rossz magánosításnak köszönhetően az épület romlásnak indult. A kondorosi önkormányzat végül 1993-ban megvásárolta a kastélyt, majd 2003-ban a hozzá tartozó kertet is. A kert pedig olyan páratlan értékeket rejt, mint a híres Batthyány-fa, melyet maga gróf Batthyány Lajos ültetett.

Megközelítés

Kondoros közelében, található a vadászkastély. A megtalálása könnyű, ki van táblázva a turisták számára. A felújítás nyomai látszódnak, viszont az állapota még mindig romosnak mondható. A kastélyon díszes ponyva található, de roskadozik. A cselédlak és a szolgálati épületek sem festenek jól, viszont a kápolna, még most is tartja pompáját. A belseje tökéletes állapotban, illetve az alatta található családi kripta is igen jó állapotban látogatható.

/Szerző és fotók:KohajdaWentholin Loretta/

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.