Menü

Ég, fáj, húzódik… - megoldások napégésre

Ha nyár, akkor napfény és kánikula. Szinte lehetetlen mindig hűvösben, árnyékban maradni, hiszen nem ülhetünk hónapokig a szobában. Az, hogy kit mennyire fog a nap, a bőrtípusa és a preventív tevékenységei függvénye, mellyel jó már korábban tisztában lennünk. Mi van azonban, ha bármilyen megelőzés és igyekvés ellenére is kipirul a bőrünk a nap sugaraitól? Mivel kezeljük, és mivel nem érdemes piszkálni a gyulladt bőrt?

Hűtés - IGEN

Már azzal is sokat segítünk a vörösre pirult bőrfelületnek, ha hűteni próbáljuk. Jéggel vagy hideg vízzel való borogatással a szervezet hő leadását és a normális test hő visszaállítását tesszük lehetővé, hiszen súlyosabb, nagyobb felületen való leégések esetén nem ritka a lázas állapot kialakulása sem. Konkrétan a gyulladás elmulasztásra érdemes kamillateát haszni, melyet legalább 3 tea filterből főzünk, és lehűtjük, majd kendővel vagy a bőrre spriccelve viszünk fel.

Tejföl - IGEN

A tejfölös pakolás nagy előnye, hogy nem csupán hűt, de a kiszáradástól is védi a bőrt a zsíros tulajdonságából adódóan. Kevésbé valószínű az utólagos vedlés, a bőr nem húzódik vagy feszül, így csökkenti a fájdalmat is. Bár tejfölben feküdni, pihenni igen kellemetlen egy idő után, mivel ránk szárad, és kissé romlott tejtermék „illatot” is áraszthat, mégis az egyik legpopulárisabb és leghatékonyabb otthoni praktikaként tartják számon, teljesen jogosan. Azzal, azért legyünk tisztában, hogy a valódi hatásért több órát is érdemes a bőrön hagyni, vagy esetleg óránként új pakolást feltenni, rövid távon igen kevés dolog segít a gyullad bőrünkön.

Uborka, aloe vera -IGEN

Az arc és a váll területeire kitűnő alternatívák lehetnek az uborkaszeletek, hiszen tápláló hatása a kozmetikában is régóta használatos. Legnagyobb hatása a bőr kiszáradása ellen van, önmagában a pirosság lehúzására nem elég. Az utóbbi időben azonban az aloe vera gélek, krémek azok, melyek a nyaralni indulók táskáiban gyakrabban megjelenik. A növény tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, kutatásokkal bizonyított a magas sejtregeneráló hatása, ráadásul gyulladás és fájdalomcsökkentő. Érdemesebb, maga a növényből nyert zselészerű anyagot használni napégéskor, azonban ha erre nincs lehetőség, az ebből készült géleket keressük a gyógyszertárakban és drogériákban. A krémeket inkább kerüljük, el is mondom, miért.

Testápolók, krémek – NE

Bár a hidratáló hatás jónak tűnhet, a legtöbb krém kőolajszármazékot tartalmaz, mely még komolyabb gyulladásokhoz vezethet. Ráadásul a nehéz, zsíros krém nem engedi levegőzni a bőrt, sokkal több fájdalmat és tovább tartó gyógyulást okozva így. Olajokkal csak akkor érdemes próbálkozni, ha azok színtiszta természetes, orvosilag is bizonyított jótékony hatással bírnak (jojoba, kókuszzsír, stb.), ellenkező esetben hagyjuk a már így is károsodott bőrfelületet regenerálni. Ha pedig valóban súlyosabb esetről van szó, érdemes gyógyszerészhez fordulni, aki konkrét égésre való termékkel tud szolgálni nekünk.

A napégés nem játék, ne vegyük félvállról az megelőzést!

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?