Menü

Kalóriaszámolás - miért és hogyan?

Mielőtt valaki azonnal "kiikszeli" a cikket, s elkattint máshová, kicsit még marasztalnám itt... hiszen van nagyon sok előnye a kalóriaszámolással történő testsúlycsökkentésnek, súlytartásnak, vagy épp tömegelésnek.

Nem szeretem a szélsőséges diétákat, véleményem szerint sem a szénhidrátmegvonásnak nincs semmiféle előnye hosszútávon, sem az extrém magas zsírtartalmú étrendnek. Az egyoldalú gyümölcsnapok sem fogyasztottak le még senkit, sem a túrót túróval és csirkemellel típusú irányzatok. Egészséges módon- biztosan nem. Nyilván, ha beütjük a keresőbe épp annyi érv és tudományos kutatás szól mindegyik diéta ellen és mellett, Én, azonban a szélsőségeket sosem hittem megoldásnak. A kalóriaszámolás egyik előnye, hogy mindenből vihetünk be a szervezetbe, változatosan étkezhetünk, csak a felesleges és üres kalóriákra könnyebben derül fény, ugyanis ha vezeti, számolja az ember, hogy mit eszik, rengeteget tanulhat belőle.

Sosem jöttek be nálam a "bármennyit ehetsz és lefogysz" szlogenek. (Amúgy is túl szép ahhoz, hogy igaz legyen!) Ez nem igaz, aki veszíteni szeretne a testsúlyából, annak több kalóriát kell elégetnie, mint amennyit bevisz, tehát vagy kevesebbet eszik, vagy többet sportol. Lemondással, áldozattal jár. Minden más, csupán megtévesztő ígéret.

A kalóriaszámolás csak elsőre tűnik bonyolultnak, saját tapasztalatból írom, hogy egy idő után, már ránézésre is azonnal tápanyagaira tudjuk szedni az ételeket fejben és egy idő után pontosan ismerni fogjuk a banán vagy a cukkini összetételét, ezáltal azt is könnyen el tudjuk dönteni, belefér-e az aznapi kalória-keretbe az a marék mogyoró, vagy pár szelet sajt.

A kalóriák számolásával megismerhetjük alaposan az élelmiszereinket, ami nagyon jó alap egy diétában, kedvenc receptjeinket pedig elég egyszer kiszámolni, utána már tudni fogjuk hány kalóriát, fehérjét, szénhidrátot és zsírt tartalmaz adott ételünk.

A képlet egyszerű: az emberi test működéséhez üzemanyag kell. Egy olyan keverék, melybe kell zsír, szénhidrát és fehérje – meg természetesen vitaminok, ásványi anyagok. Nem csak egyféle ételt igényel a szervezet, hanem mindenből mindig. Megfelelő arányban.

A kalóriaszámolás és tápanyagfigyelés (erre, most, nem jutott eszembe jobb szó) az egyetlen értelmes és hosszútávon is hatékonyan működő módja, egy komoly diéta felépítésének.

A komolytalanokat meg bármelyik női magazinban megtalálhatjuk, ám ezek csak jojó-effektushoz, anyagcsere-működési zavarokhoz, betegségekhez (inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alulműködés...stb), stresszhez és ezzel további hízáshoz vezethetnek.

A világhálón több kalóriaszámolós oldal is működik ingyenesen, melybe beírva az adatainkat, kiszámolhatjuk az alapanyagcserénket, s azt is megtudhatjuk mennyi kcal szükséges hízáshoz, súlytartáshoz, fogyáshoz. Beállítható a számunkra kedvező fehérje, szénhidrát és zsír aránya, (akár grammban, akár kalóriában mérve) ezzel pedig már meg is van a követendő irány, csak az ételeket kell hozzárendelni.

Fontos tudni, hogy hiába akar valaki gyorsan fogyni és extrém módon lecsökkenteni a kalóriái számát, heti fél-1 kg-nál gyorsabb súlyvesztés nem egészséges. Tilos az alapanyagcsere-szint alá menni, mert ilyenkor vészreakciók indulnak a testben, raktározni kezdünk és ismét hízékonyság lesz az eredmény.

Nagyon sokféle mobilalkalmazás létezik, még arra is emlékeztetnek az okostelefonok, hogy elegendő folyadékot igyunk.

Sok érv szól a kalóriaszámolás mellett, érdemes venni egy jó konyhai mérleget, megnézni - megtanulni az ételeink összetételét, lebontani napi 5 étkezésre a menüt, hozzátenni egy kis sportot és máris kontroll alatt tarthatjuk az étrendünket, a kilóinkat.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.