Menü

Játékok, amiktől falra mászunk

Némely gyerekjáték láttán-hallatán erősen elgondolkodom szülőként, hogy vajon a tervezőknek volt gyerekszobájuk? Szerintem nem. Ezeknek a játékfejlesztő, játékkészítő cégek főnökeinek nincs gyerekük. Ez biztos. Ha lenne, akkor tudnák, hogy az altató-villogó és zenélő teknősbéka valójában kínzóeszköz, a lágy babadallamokra már ugrik a vérnyomásom, s hálát adok, hogy a szomszéd nem szólt még érte, pedig tudom, hogy a gyerekszobát egy vékony fal választja el a szomszédban aludni vágyó fiatal pártól. Ők kedvesen mindig azt mondják "nem hallottak semmit", s mi úgy teszünk, mintha elhinnénk, pedig hangosan háborúznak a fiaim a szobájukban egy darab kis legó bábun vagy színes ceruzán.

Szóval kishajó, meg zenélő teknős. A dédi dobot vett nekik egyik szülinapra, a következőre meg gitárt. Szerencsére a dob 3 nap után már nem volt olyan érdekes, a gitárból meg simán ki lehetett venni az elemet...Tűzoltó família vagyunk, a szirénázó és villogó piros tűzoltóautók alapdolgok, ezt a rokonok is mind így tudják, nem volt olyan alkalom, hogy ne gyarapodjon a készlet. Mentő és rendőrautó is kellett. Így teljes a csapat. Az angolul beszélő, zenélő, villogó plüss kutya, vagy maci, vagy már nem is tudom micsoda, naponta százszor kiabálta, hogy " I love You", a gyerek laptop is folyton követelte "nyomj meg egy billentyűt", de volt nyilván hangosan berregő-ugató-nyávogó bébikompunk is, egyszer pedig harangjátékot is hozott nekünk valaki ajándékba. (nem volt gyereke).

Furulya és zenélő mobiltelefonunk is volt. A kisebbik fiam kiságya feletti lógó-forgó zenélő akármitől csodálom, hogy nem fakadtam én is sírva. Ahogy írom a cikket, megígérem, hogy legközelebb meg se mukkanok, ha legódarabra lépek a sötétben, vagy összefirkált filctollas asztalt kell sikálnom, hiszen ezek legalább nem vonyítanak éjjel, mint az elemes kütyük, zenélő kisvonatok.

Bármely horrorfilm rendező megirigyelhetné a szituációt, amikor a sötétben az ágyamhoz botorkálva a sarokból suttogja egy hang: "Látlak". "Gyere játszani". Amikor a cikket írom, nagyfiam idesomfordál és belenéz a laptopba, kíváncsi mit dolgozom. "Melyik a kedvenc zenélős játékod? - kérdezem. "Az a zenélős, beszélő béka, amit valamiért átvittetek a papiékhoz"... Egy kicsit el is szégyellem magam. Tényleg sok bazári holmi landol a nagyszülőknél. Aláírom, csinálunk ilyet. Emlékszem, gyerekként nekem is volt egy kis kék játékzongorám. Szegény szüleim...

Mennyi kosz kell a gyereknek?

Kutatások tucatjait említhetném, amelyek bizonyítják, hogy a már-már sterilre takarított, szuper higiénikus környezet ártalmas lehet a gyerekeknek. Ezek szerint akkor mégis csak igaz a mondás, hogy évi egy kiló koszt meg kell ennie a gyereknek?

Magzatgyermek világnapja: A várandósság alatti diabétesz növelheti a fejlődési rendellenességek kialakulását

Becslések szerint minden második kismama túlsúlyos vagy elhízott a várandósság korai szakaszában, amely jelentősen növeli a terhességi magas vérnyomás és a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A terhességi cukorbetegségnek általában nincsenek tünetei, ám komoly veszélyt jelent mind a mama, mind a baba egészségére nézve. Az átmeneti diabétesz magas születési súlyt és a baba belső szerveinek megnagyobbodását okozhatja, a 12. hét után pedig koraszüléshez vagy vetéléshez is vezethet. Az élet csodájáról, a várandósságról és a magzatgyermekről 1993 óta emlékezünk meg, ez alkalomból az Első 1000 Nap program szakértői a terhességi cukorbetegség veszélyeire és a szűrővizsgálat fontosságára hívják fel a figyelmet.

Mitől lesz boldog egy család?

Ha belépünk egy boldog család otthonába, azt vesszük észre, hogy jól érezzük magunkat. Mindenki ilyen családra vágyik, de ne csak vágyjunk, tegyünk is érte!

Meddőség kialakulásának okai

Orvosi értelemben meddőségről, infertilitásról akkor beszélünk, ha egy éven keresztül történő rendszeres, védekezés nélküli házasélet nem okoz terhességet, vagy ha a nő bekövetkezett terhessége rendszeresen spontán vetéléssel szűnik meg. A következőkben ezzel kapcsolatban bővebb információkat olvashatsz.

Amit a nagyitól tanultam

Vannak dolgok, melyeket csak felnőtt fejjel értékelünk, ez nagyanyáink intelmeivel sincs másképp, szokásaikat felnőttként jobban megérthetjük, s utólag beismerhetjük, mennyi mindenben volt bizony igazuk!