Menü

Az értelmi fogyatékosokkal kapcsolatos kérdések

Sokan félnek, tartózkodnak a fogyatékosoktól, sajnálják őket, néhányan túlzott empátiájuk miatt nem tudnak megmaradni a közelükben. Ez a fajta odafordulás (vagy oda nem fordulás) lehet a tájékozatlanságunk és tévesen kialakított véleményünk következménye.

Gyakran hangzik el néhány olyan kérdés, amelynek fel sem kéne merülnie, ha kellően tájékozottak lennénk. Például, hogy nem lehetett volna elkerülni, hogy egy gyerek sérülten szülessen? Ez a kérdés többféle szempontból is sántít. Nyilván, ha elkerülhető bármilyen fogyatékosság, akkor az orvosok arra törekszenek. Ha genetikai okból valaki fogyatékos lesz, az semmiképpen nem kerülhető el. De vannak olyan esetek, például agyvérzés, oxigénhiány, amely után maradandó fogyatékosság alakul ki. Ezeket az eseteket bármi is okozza, az a lehető legkisebb mértékben elkerülhető.

Vannak olyan esetek is, amelyekben a kisebbik rossznak számítanak a maradandó károsodások. Ilyen esetek például a balesetek, vagy némely betegségek.

Sokszor felmerül olyan kérdés is, hogy mi lesz a sérült emberekkel? Hogyan élnek? Hogyan gondolkodnak? Ezekre személyenként eltérő válaszok léteznek, de összességében annyi bizonyosan elmondható, hogy amíg vannak az ő speciális gondolkodásukra szakosodott pedagógusok, az ő igényeikre érzékeny ápolók és gondozók, addig számukra is van lehetőség fejlődésre, tanulásra és viszonylag kényelmes életre. Léteznek foglalkoztató központok, ahol az enyhén és középsúlyosan sérültek számára munkát is tudnak ajánlani. Vannak olyan bentlakásos intézmények, ahol önellátásra tanítják azokat, akiknek ez a teljesítmény még elérhető közelségű. És természetesen vannak olyan nappali és bentlakásos intézmények is, ahol azoknak nyújtanak ellátást, akik súlyosan vagy halmozottan sérültek, magukat ellátni nem képesek, esetleg tudatos mozgást és kommunikációt sem folytatnak. Ezeknek a lehetőségeknek a száma egyre gyarapszik, reméljük, hogy ez a növekvő tendencia a jövőben is folytatódik.

Tehát van néhány új jó hírünk azok számára is, akik eddig tartózkodtak a fogyatékosoktól, esetleg túlzott mértékben sajnálták őket: ők ugyanis nincsenek magukra hagyva, és a nehézségeik ellenére ők is találnak szép és számukra örömteli dolgokat az életben. És nekik is vannak lehetőségeik, ha elég ember van, aki hozzásegítse őket.

Szerző: Varga Ágnes Kata

A gall kakas nyomában 1. rész

A világ első számú turisztikai célpontja Franciaország. A híres konyhával, kultúrával és történelemmel bíró ország mindennel rendelkezik, ami szem-szájnak ingere. Szerencsémre megjártam már nagy részét munkavállalóként és turistaként is. A tapasztalatokat csokorba szedtem, hogy mindenki felkészülten kellhessen útra.

Anya, ne dobd ki!

Egy kisebb lakás berendezése mindig nagy kihívást jelent, de néha csak egy kis tértisztítás, szelektálás és ötletesség kell ahhoz, hogy otthonunkban mindig rend legyen.

Flandria ékkövei

Belgium multikulturális jellege közismert. Egyszerre példaértékű és megmosolyogtató. Remek partik, magával ragadó építészet és kiadós sült krumplis menük otthona. Mielőtt elmennének a környező nagyvárosokba, nézzünk egy kicsit az északi turisztikailag felkapott kis kincsei (Brugge, Gent) után.

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Görögök

A görögök nem nagy számban élnek itt, ők is nagyjából egyetlen településen és környékén. Noha ma már legtöbben magyarul is ugyanúgy, vagy jobban beszélnek, mint görögül, a konyhaművészetükben megőrizték az anyaország ízeit. Ebből következik egy kis válogatás.

Írország a szivárványok bölcsője

Népzene, kocsma túrák, szép táj, örök eső és persze a Guinness. A brit szigetek melletti kis felfedezésre váró kincs, Írország. A most két részben élő alföldi vidék remekül mentette át hagyományait a modern új világba. Igazi ír hangulat fogad minden idelátogatót. Kalandra fel.