Menü

Az értelmi fogyatékosokkal kapcsolatos kérdések

Sokan félnek, tartózkodnak a fogyatékosoktól, sajnálják őket, néhányan túlzott empátiájuk miatt nem tudnak megmaradni a közelükben. Ez a fajta odafordulás (vagy oda nem fordulás) lehet a tájékozatlanságunk és tévesen kialakított véleményünk következménye.

Gyakran hangzik el néhány olyan kérdés, amelynek fel sem kéne merülnie, ha kellően tájékozottak lennénk. Például, hogy nem lehetett volna elkerülni, hogy egy gyerek sérülten szülessen? Ez a kérdés többféle szempontból is sántít. Nyilván, ha elkerülhető bármilyen fogyatékosság, akkor az orvosok arra törekszenek. Ha genetikai okból valaki fogyatékos lesz, az semmiképpen nem kerülhető el. De vannak olyan esetek, például agyvérzés, oxigénhiány, amely után maradandó fogyatékosság alakul ki. Ezeket az eseteket bármi is okozza, az a lehető legkisebb mértékben elkerülhető.

Vannak olyan esetek is, amelyekben a kisebbik rossznak számítanak a maradandó károsodások. Ilyen esetek például a balesetek, vagy némely betegségek.

Sokszor felmerül olyan kérdés is, hogy mi lesz a sérült emberekkel? Hogyan élnek? Hogyan gondolkodnak? Ezekre személyenként eltérő válaszok léteznek, de összességében annyi bizonyosan elmondható, hogy amíg vannak az ő speciális gondolkodásukra szakosodott pedagógusok, az ő igényeikre érzékeny ápolók és gondozók, addig számukra is van lehetőség fejlődésre, tanulásra és viszonylag kényelmes életre. Léteznek foglalkoztató központok, ahol az enyhén és középsúlyosan sérültek számára munkát is tudnak ajánlani. Vannak olyan bentlakásos intézmények, ahol önellátásra tanítják azokat, akiknek ez a teljesítmény még elérhető közelségű. És természetesen vannak olyan nappali és bentlakásos intézmények is, ahol azoknak nyújtanak ellátást, akik súlyosan vagy halmozottan sérültek, magukat ellátni nem képesek, esetleg tudatos mozgást és kommunikációt sem folytatnak. Ezeknek a lehetőségeknek a száma egyre gyarapszik, reméljük, hogy ez a növekvő tendencia a jövőben is folytatódik.

Tehát van néhány új jó hírünk azok számára is, akik eddig tartózkodtak a fogyatékosoktól, esetleg túlzott mértékben sajnálták őket: ők ugyanis nincsenek magukra hagyva, és a nehézségeik ellenére ők is találnak szép és számukra örömteli dolgokat az életben. És nekik is vannak lehetőségeik, ha elég ember van, aki hozzásegítse őket.

Szerző: Varga Ágnes Kata

Akciós. Megveszed?

Minden harmadik magyar rendszeresen vásárol fölösleges dolgokat - olvasom az interneten az egyik legfrissebb kutatás eredményét. Sokan úgy vélik bölcs dolog követni az akciókat, figyelni a kedvezményeket. Ész nélküli költekezés vagy tudatos, akciókat figyelő, kedvezményeket követő tervezett vásárlás? Ez itt a kérdés.

Önkénteskedési kisokos Ázsiában - Chance Program

A világmegváltás ma is elmarad érdeklődés hiányában, de azért aki akarja, megteheti a magáét. A Srí Lanka-i Chance Program sok nehéz helyzetben lévő gyereknek jelent segítséget. Az alapvetően magyar(!) programban sokan megtalálhatják a számításukat, fejleszthetik türelmüket és képességeiket.

Rokonok távol egymástól – hogyan kezelhetjük?

Szinte minden családban van egy rokon, aki a többitől távol él. Országon belül vagy országon kívül, Budapesten vagy Angliában, mindenképpen nehéz távol lenni. Nehéz összeegyeztetni az ünnepeket, a találkozókat, a családi nyaralásokat, mert mindig bele kell kalkulálni az utazást. És még így is előfordul, hogy belefáradunk a folyamatos tervezésbe és utazásba. Hogyan könnyíthetnénk a terheinken?

Mesterséges édesítőszerek – inkább ne!

A legújabb kutatások szerint a sokak által előnyben részesített mesterséges édesítőszerek mégsem annyira kedvezőek. Az emésztő szervrendszerünk mikroorganizmusai ugyanis nem tolerálják ezeket az anyagokat. Új kutatási eredmények következnek.

Önkénteskedési kisokos a világ körül - One World Institute 2. rész

A sikerre való tekintettel itt a folytatása a One World Institute-t bemutató cikkemnek. Ezúttal az egy éves program kerül terítékre, amellyel a dél-amerikai kontinensbeli környezetvédelmi szervezetek munkájába tekinthettünk be. Jöjjön tehát a Learn to travel, travel to learn program bemutatása.