Menü

Egyre gyakoribb probléma a PCOS

Talán csak a diagnosztikai módszerek fejlődése miatt, vagy a nőgyógyászati vizsgálati módszerek egyre bővülő tárháza miatt, de egy biztos: egyre több nőt érint a PCOS, vagyis policisztás ovárium szindróma. Ez egy összetett, hormonális eredetű, több szervet is érintő betegség.

Tünetegyüttese nem jellegzetes, sokan talán nem is tudnak róla, hogy ilyen problémájuk van, azonban, ha több tünet is igaz a lentebb említettek közül, nem árt kivizsgáltatni magunkat.

- menstruációs zavar
- aknés (pattanásos) bőr
- erőteljes szőrnövekedés
- hajhullás, férfias kopaszodás
- súlyproblémák, túlsúly
- policiszták észlelése ultrahangos vizsgálat során
- meddőség
- emelkedett inzulinszint a vérben

Sok esetben a betegek azért fordulnak orvoshoz, mert rendszertelen a menstruációjuk, kimaradt, késett, vagy a vérzés mennyiségében volt valami rendellenes. Persze elsősorban nőgyógyászati vizsgálattal indul, de más szakorvosokkal együttműködve jelenthető csak ki biztosan a diagnózis.

Alapvetően egyszerűen kezelhető a betegség. A leggyakoribb és legegyszerűbb gyógymód, ha még nem alakult ki semmilyen szövődmény, az egészséges életmód. Rendszeres mozgással és megfelelő diétával a tünetek szinte teljesen visszafordíthatók, illetve eleve megakadályozható a betegség kialakulása.

Egy másik alternatíva lehet a fogamzásgátló használata, mivel nem csak megszünteti a kellemetlen „esztétikai” mellékhatásait a betegségnek, mint például az aknés bőr, vagy a hajhullás, de a menstruációs ciklust is beállítja. Persze vannak, akiknél ez sajnos ki van zárva, mivel genetikailag nagyobb esélyük van trombózis kialakulására, így nem szedhetnek semmilyen hormonalapú gyógyszert.

Egy harmadik lehetőség a metformin hatóanyagot tartalmazó tabletta, viszont ez csak pár hónap, de van, hogy fél év után kezdi el kifejteni a hatását. A már kialakult cisztákat műtét útján is kezelhetik, de csak nagyon ritkán alkalmazzák, mivel itt tulajdonképpen kimetszik a petefészek egy részét.

A betegségre végleges gyógymód sajnos nincsen, viszont a kezelések mellett a tünetek enyhülnek. Bár a kialakulás okát sem ismerjük pontosan, az egészséges életmód megelőzheti a PCOS kialakulását.

szerző: Balogh Emese

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.