Menü

Ellenségünk a szénhidrát?

A szénhidrát kémiai összetételét tekintve, egy olyan anyag, ami, szénből, hidrogénből és oxigénből áll. Testünk energiaellátásának fő forrását jelentik. Szervezetünk, agyunk működéséhez energiára van szükség. Ezt az energiát elsősorban a szénhidrátokból, a zsírokból, illetve szükség esetén fehérjékből nyerjük. A szénhidrátok első rangú energiaforrások, kár lenne ellenségként tekintenünk rájuk. Igaz, nem mind jó barát, hiába szolgáltat energiát. A szénhidrátok legegyszerűbb formái a cukrok (mono és diszacharidok), bonyolultabbak a keményítők és a legösszetettebbek a rostok.

A „jó” szénhidrátok az összetett szénhidrátok, a glikémiás indexük is alacsony, ami azt jelenti, hogy nem emelik meg gyorsan a vércukorszintet ezáltal hosszabban tartanak jóllakott állapotban, ezen kívül nagyon sok hasznos tápanyagot (vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat) tartalmaznak. Ezek közé tartoznak a zöldségek, a teljes értékű gabonák és a belőlük készülő termékek (a barna rizs, köles, zabpehely, teljes kiőrlésű pékáruk, tészták) a hüvelyesek, egyéb keményítőfélék (pl. hüvelyesek, burgonyafélék). Ezek fogyasztása tehát egyáltalán nem tekinthető egészségtelennek. Az emésztőrendszert nem terhelik, ugyanakkor kiegyensúlyozott energiaforrásként szolgálnak. Nem véletlen, hogy minden népnek megvan a maga fő szénhidrátforrása. Gondoljunk csak bele, hogy nálunk magyaroknál a kenyér milyen központi szerepet tölt be. Ami nálunk a kenyér, vagy a burgonya, az az olaszoknál a tészta, a keleti országokban a rizs.

A kerülendő szénhidrátokhoz tartoznak a cukrok, cukros üdítőitalok, péksütemények, lisztes és cukros készítmények. Ezek semmilyen – a szervezet számára – hasznos tápanyagot nem tartalmaznak, glikémiás indexük magas, mivel elfogyasztásuk gyorsan megemeli a vércukorszintet, nagy lesz az inzulinválasz. Ilyenek a fehér lisztek, darák, grízek, és a csak ezekből készülő pékáruk, valamint a répacukor és az azzal készülő termékek (lekvárok, sütemények). Gyakori, hogy teles kiőrlésű édes pékárut árulnak cukros töltelékkel! Ezekre mindig figyeljünk oda. Csakúgy, mint a sokak által diéta kompatibilisnek tartott bolti gyümölcsjoghurtokra, melyeket cukorral édesítenek azon túl, hogy színezéket, aromát is tartalmaznak (nem egészséges mesterséges adalékok), így végképp kerülendőek. A „rossz” szénhidrátok gyors felszívódásúak, a vércukrot gyorsan emelik meg, ezáltal gyors inzulinemelkedést váltanak ki, ami aztán a zsírlerakódást segíti.

A rossz szénhidrát ugyanakkor nem tévesztendő össze a gyors szénhidráttal. Utóbbi gyorsan szívódik fel, de sok értékes tápanyaggal, vitaminnal, ásványi anyaggal, vagy akár fehérjével lát el. A gyors szénhidrátok közé tartozik a cukor minden formája: méz, barna cukor, juharszirup, kókuszcukor, minden, ami glükóz, szacharóz, de még a mesterségesen kivont fruktóz is. Nem feltétlenül "rossz", de "gyors" szénhidrátok: tej, kefir, joghurt, gyümölcs és gyümölcsös dolgok: gyümölcslevek, zöldséglevek, gabonatejek, turmixok. Ezeket a gyors szénhidrátokat ne zárjuk ki étkezésünkből. Hasznos tápanyagaikra szükségünk van. Étkezésünkbe könnyedén beilleszthetőek.

Együk akkor, amikor a szervezet inzulinérzékenysége a legjobb, és felszívódásukat lassítsuk. A gyors szénhidrátokat délben és a kora délutáni órákban tolerálja leginkább a szervezet, ezért ebéd- és uzsonnaidőben célszerű leginkább a gyümölcsfogyasztás. A szénhidrátok felszívódását három dolog lassítja; a zsír, a fehérje és a rost. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy ha például a gyümölcsöt valamilyen olajos maggal (zsír és némi fehérjetartalom) kombináljuk, akkor lassítjuk a felszívódását, kisebb inzulinreakciót generálva, így kevésbé leszünk éhesek utána. A gyümölcssalátát dióval gazdagítani, vagy szeletelt mandulával megszórni tehát nem csak az ízeknek és az esztétikai megjelenésnek tesz jót, hanem élettanilag is hasznos. Más zsír és/vagy fehérje tartalmú élelmiszerekkel való kombinálás szintén ugyanezt a célt szolgálja, ezért például túróba, joghurtba keverve szintén lassul a felszívódás. Itt jegyezném meg, hogy a joghurt alacsony zsírtartalma miatt maga is gyors szénhidrát, de a benne lévő fehérje azért lassítja a gyümölcs felszívódását, de minél zsírosabb a tejtermék, annál lassabb szénhidrátként működik.

Például a tejföl jobban „lassít”, mint egy joghurt vagy kefir. Húsfélét, tojást is társíthatunk a gyümölcsök mellé, ha felszívódásukat lassítanánk. A „régiek” különösebb élettani, kémiai ismeretek nélkül is így ettek. Gondoljunk csak a klasszikus alma-dió párosításra, vagy a népszerű alma-sajt kombinációra A fehérje és a zsír lassító hatása mellett érdemes beszélnünk a harmadik lehetőségről, a rostok lassító szerepéről is. Ezt úgy tudjuk kihasználni, ha magas rosttartalmú, lassú felszívódású ételt (akár sütemény, keksz formájában) társítunk a gyors felszívódású mellé. Ezért működnek jól (telítési szempontból) a különböző gyümölccsel dúsított gabonakásák (pl. zabkása) is. A rost „lassít” azt is jelenti továbbá, hogy minden olyan eljárás, ami a zöldségek, gyümölcsök rostjait összetöri, az gyorsítja a felszívódásukat. Ezért lesz egy egyébként is gyors felszívódású gyümölcs „szupergyors” turmixolás után. De még a zöldségpürék is némiképp gyorsabban szívódnak fel, mint a teljes zöldség (persze attól ezek még lassúak maradnak.

Ne kezeljük tehát ellenségként a szénhidrátokat! Megfelelő mennyiségben és minőségben a teljes értékű egészséges táplálkozás része a szénhidrát. Olyannyira, hogy az ajánlások szerint az összenergiabevitel 40-50%-át szénhidrátokból kellene fedeznünk. 1 g szénhidrát 4,2 kcal. A „jó”, lassú felszívódású szénhidrátok képezzék a bevitelünk alapját, de a fentebb részletezett módon mindenképp iktassuk be gyors felszívódású „jók” fogyasztását is.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.