Menü

Flandria ékkövei

Az uniós hírekből ránk ömlő Brüsszel kultusz eléggé csalóka. A Tiszántúl nagyságú ország fővárosa sok nyelvi, kulturális furcsaságot rejt magában holland felirataival, arab szigeteivel és belvárosi francia dominanciájával. Ellenben északi, flamand része, Európa egyik legszebb építészeti csodáit kínálja. Itt minden a cukrozott fánkról, a sörökről és a lágyabb holland dialektusról szól. A klassz parti helyek és a történelem csodáit leginkább a középkori Bruggében (franciául és angolul Bruges) és a pezsgő Gentbe fedeztem fel. Ebben nagy könnyebbség, hogy Brüsszel könnyen elérhető, onnantól pedig már szinte filléresek a vonatjegyek Flandriába.

Vissza a középkorba : Brugge

A mára klasszikus Erőszakik film felütésével megérkeztem « in fucking Bruges»-be. A hatás nem maradt el, A tiszta közterek, a belvárosba vezető kis utcák a nullára redukálták nyugtató szedési hajlandóságunkat. A hostelekben még angolul és franciául is mosolyogtak rám. A helyiek megbecsülik a turistákat, zavarba ejtően kedvesek. A városból kitiltott autók tovább növelték a komfortérzetemet. Emellett Brugge belső része teljesen megőrizte középkori jellegét. A világörökség részeként élő történelemkönyv. Egyszerre megnyugtató és izgalmasan elringató. Nagy orgia élmények helyett múzeumtúrára adtam a fejem. A főtéri forralt borom után a harangtorony következett. A kilátás több mint megindító. Hála isten épp akkor harangoztak, így egy kellemes halláskárosodás zökkentett vissza a valóságba.

Ahol a mesék születnek

A templomok szemkápráztató szimbiózisánál csak a kis hangulatos csatornák hada a szebb. A Szent Anna negyedben még a helyi művészek Mekkájába is megmerítkezhettem. Itt előtört belőlem a bölcsész ösztön és bevállaltam egy Kant múzeumot is. Ekkor derült ki, hogy ez a csipke hollandul. Hát ennyit áldoztam a metrószexualitás helyi oltárán. A Bruggebeli séta azonban örök emlék marad. A hely varázsa, nyugalma földöntúli. Az este is finoman simul a városra. Szinte megfogható a Csend. Minden gond mulandóvá válik, az idő megszűnik létezni. Lassan, angyali nyugalommal hazabandukoltam. A szálláson kapcsoltam, hogy még tíz óra sincs. A nagy bulikat másnap Gentben kellett bepótolnom.

A csiszolatlan gyémánt

A Németalföld egykori kincses szigete, Gent egyszerre romantikus folyórészek és toronyhegyek együttese. A vár és a robusztus középületek maradtak néma tanúi az egykori kereskedelmi központ közismert gazdagságának. Ha eltekintünk attól, hogy az óvárosban senki nem beszél franciául és angolul is csak alig, könnyen boldogulhattunk. A hosteleket már helyes kis utcák vadregényes során keresztül elérhetjük. Rögtönzött lakótársi gyűlésem után új brazil haverommal elkezdtem sörtúrámat. A Graslei híd és a folyóparti meseszép épületei önmagukban is üdítőek. A nyugati sör árak sem tudják az ember kedvét venni, mivel a legtöbb szórakozóhely igényes és odafigyel arra, hogy minden korosztályt kiszolgáljon. Ezt huszonöt és a halál közt már nagyon tudtam értékelni. A negyedmilliós város pezsgését filmfesztiválja és egyetemi negyede csak tovább növeli. A szép, kis lagúnák pedig kellemesen elringatják az embert. Külön öröm, hogy lazák a helyiek is. Még a mekiben « I don' t like my job. » feliratú pólóban ( !) mosolygó diáklány sem ideges. Gentben minden a helyén van és meseszép. A kedves csapos lányokról már nem is beszélve. Aki nem hiszi, járjon utána.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.