Menü

A haj egészsége

A testünk sajnos nem lexikon, hogy egy adott dologhoz mindenféle értelmezést tartalmazzon. Így egyfajta jelenség sok mindent jelenthet. De néha könnyebb követni őket, ha odafigyelünk a részletekre. A hajával az ember általában sokat törődik. Igyekszik megőrizni a szépségét, fényét, tartását, vigyáz a hosszára, színére, ezzel néha hajlamos külsőleg kezelni azt, ami egy belső probléma lenne. A külsőleges kezelés azonban nem lehet elég hatékony, ha nincs mellette belső, a kialakító tényezőt célzó kezelés.

A hajhullás az egyik legkönnyebben észrevehető jelenség, ami végbemegy a testünkben. Sokaknak ismerős lehet a helyzet, hogy reggel fésülködik, a fésűben pedig rengeteg haja ott marad. Ez pedig nem kizárólag néhányszor, hanem rendszeresen így történik. Ha pedig végighúzza a kezét a haján, biztosan marad benne egy kisebb maréknyi, ami általában kétségbeeséssel tölti el az embert. Természetesen nem feltétlenül jelez a hajhullás valami szörnyű dolgot, de érdemes odafigyelni rá. Sok esetben a stressz miatt kezd hullani a haj, de lehet hormonális oka, vitaminhiány, rendszertelen, nem elég alapos hajmosás következménye is. Hajhulláskor érdemes először átgondolni, hogy nem vagyunk-e túl sok stressznek kitéve, elég vitamint és ásványi anyagot viszünk-e be a szervezetünkbe, és ha ezek után sem javul a helyzet, vagy nem találunk magyarázatot, fel kell keresni egy bőrgyógyász szakorvost, aki a számunkra legmegfelelőbb kezelést találja meg.

A korpásodás szintén több okból fordulhat elő. Lehet a nem megfelelő hajmosástól, ekcémától, allergiától, hormonális okokból. A korpásodás elleni samponok nem mindenkinek egyformán használnak, ezért érdemes többet is kipróbálni. Fontos tudni, hogy egy idő után a fejbőr alkalmazkodik az őt ért hatásokhoz, ezért egy idő után az aktuálisan használt sampon helyett másikat kell választani. Nagyon makacs korpásodás esetén pedig a bőrgyógyász gyógyszeres készítményeket is tud ajánlani.

A haj elvékonyodása, gyengülése, töredezése történhet hormonális változások hatására, de túl gyakori, intenzív mechanikai hatások miatt is. Például ha valaki túl sokszor vasalja, szárítja meleg hajszárítóval, fésüli durván a haját, akkor az egy idő után töredezik, egészségtelenné válik, esetleg a növekedése is lelassulhat.

Tehát a hajunk állapotának változását pontosan kötni valamihez nem lehet, de nagyon jó kiindulópont. Megfelelő étkezés, vitaminpótlás, gondos hajmosás, a hajformázás kerülése mind hozzájárulnak a hajunk egészségének megőrzéséhez. Ha pedig ennek ellenére is valami változást tapasztalunk, a bőrgyógyászunk biztosan tudja orvosolni a problémát.

szerző: Varga Ágnes Kata

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.