Menü

A haj egészsége

A testünk sajnos nem lexikon, hogy egy adott dologhoz mindenféle értelmezést tartalmazzon. Így egyfajta jelenség sok mindent jelenthet. De néha könnyebb követni őket, ha odafigyelünk a részletekre. A hajával az ember általában sokat törődik. Igyekszik megőrizni a szépségét, fényét, tartását, vigyáz a hosszára, színére, ezzel néha hajlamos külsőleg kezelni azt, ami egy belső probléma lenne. A külsőleges kezelés azonban nem lehet elég hatékony, ha nincs mellette belső, a kialakító tényezőt célzó kezelés.

A hajhullás az egyik legkönnyebben észrevehető jelenség, ami végbemegy a testünkben. Sokaknak ismerős lehet a helyzet, hogy reggel fésülködik, a fésűben pedig rengeteg haja ott marad. Ez pedig nem kizárólag néhányszor, hanem rendszeresen így történik. Ha pedig végighúzza a kezét a haján, biztosan marad benne egy kisebb maréknyi, ami általában kétségbeeséssel tölti el az embert. Természetesen nem feltétlenül jelez a hajhullás valami szörnyű dolgot, de érdemes odafigyelni rá. Sok esetben a stressz miatt kezd hullani a haj, de lehet hormonális oka, vitaminhiány, rendszertelen, nem elég alapos hajmosás következménye is. Hajhulláskor érdemes először átgondolni, hogy nem vagyunk-e túl sok stressznek kitéve, elég vitamint és ásványi anyagot viszünk-e be a szervezetünkbe, és ha ezek után sem javul a helyzet, vagy nem találunk magyarázatot, fel kell keresni egy bőrgyógyász szakorvost, aki a számunkra legmegfelelőbb kezelést találja meg.

A korpásodás szintén több okból fordulhat elő. Lehet a nem megfelelő hajmosástól, ekcémától, allergiától, hormonális okokból. A korpásodás elleni samponok nem mindenkinek egyformán használnak, ezért érdemes többet is kipróbálni. Fontos tudni, hogy egy idő után a fejbőr alkalmazkodik az őt ért hatásokhoz, ezért egy idő után az aktuálisan használt sampon helyett másikat kell választani. Nagyon makacs korpásodás esetén pedig a bőrgyógyász gyógyszeres készítményeket is tud ajánlani.

A haj elvékonyodása, gyengülése, töredezése történhet hormonális változások hatására, de túl gyakori, intenzív mechanikai hatások miatt is. Például ha valaki túl sokszor vasalja, szárítja meleg hajszárítóval, fésüli durván a haját, akkor az egy idő után töredezik, egészségtelenné válik, esetleg a növekedése is lelassulhat.

Tehát a hajunk állapotának változását pontosan kötni valamihez nem lehet, de nagyon jó kiindulópont. Megfelelő étkezés, vitaminpótlás, gondos hajmosás, a hajformázás kerülése mind hozzájárulnak a hajunk egészségének megőrzéséhez. Ha pedig ennek ellenére is valami változást tapasztalunk, a bőrgyógyászunk biztosan tudja orvosolni a problémát.

szerző: Varga Ágnes Kata

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.