Menü

Mi köze a káromkodásnak az egészséghez?

A káromkodás – amellett, hogy nem túl elegáns – nagy hatással van ránk és környezetünkre. Ha valaki csúnyán beszél, az néhol elég negatív képet fest magáról, az emiatt való szorongás pedig káros. De nem ez a legfőbb alakító tényező az életünkben. A feszültség-levezetésnek sok módja van, de a változatos módon való káromkodás, ha még kiabálás is társul hozzá, az egyik legegyszerűbb fajtája. Egy kiadós veszekedésnek nagy valószínűség szerint része lesz pár keresetlen szó, még ha nem is szitkozódásra használják. Sokan azt gondolják, hogy trágár módon kifejezni a véleményüket sokkal egyszerűbb és érthetőbb, mint annak cizellált változata. Nos, ha valaki ettől érzi jól magát, mit árthat vele, nem igaz? Igazság szerint nem igaz.

A stressz felgyülemlésében nagy szerepe van a környezetünkből felénk áramló ingereknek. Ha ezek az ingerek eltérnek a mi tűréshatárunktól, akkor az befolyásolja a hangulatunkat. Vannak, akik nehezen tűrik, ha kiabálnak velük, mások pedig meg sem rezzennek tőle. Vannak, akik a halk, érzelmes problémamegoldást rosszabbul viselik, mint a hangos, tányértörős, ajtócsapkodós veszekedéseket. És vannak, akiknek bevallottan szükségük van arra, hogy kicsússzon néhány keresetlen szó.

Az egészségünk titka ebben az esetben a tudatosság. Még akkor is, ha nem tűrjük a káromkodást, tudatosítanunk kell magunkban, hogy ezek csak szavak, amelyek a másik ember könnyebb kifejezőképességét segítik elő. Ha pedig a másik táborhoz tartozol, és könnyebben elhagyja ez-az a szádat, akkor se aggódj. Természetesen egy ideális világban nem kellenek ilyen szavak ahhoz, hogy nyugalom árasszon el bennünket, de tudjuk, hogy ez nem így van. Néha muszáj kiengednünk azt, ami felgyülemlett, mert ha nem tesszük, vagy nem a megfelelő módon, akkor a könnyen tartós stresszhez vezethet, ami pedig kialakíthat alvászavarokat, rossz szokásokat, mint például a körömrágás, vagy hozzájárulhat a súlyváltozásunkhoz.

A legfontosabb, ami kapcsolódik a káromkodáshoz, az egy megállapítás, miszerint a környezet ingerei mindenkiből mást váltanak ki. Ha szorongást vált ki belőled egy-két csúnya szó, akkor te is igyekezz úgy hozzáállni a dolgokhoz, hogy ne okozzanak neked kellemetlenséget. Ha pedig csak növelik a benned lévő stresszt, próbáld valahogy levezetni, lehetőleg úgy, hogy másban ne kelts hasonló érzést. És persze óvatosan a szavakkal, mert súlyuk van, még ha nem is gondolunk bele.

szerző: Varga Ágnes Kata

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.