Menü

Ha nyár, akkor leves

  • Dátum: 2018.08.13., 08:36

Nyáron a nagy melegben egyébként is kisebb az étvágyunk, mint máskor, ráadásul a forróságban, még ha tudjuk is, hogy egy meleg ital is oltja a szomjunkat, jobban esik egy jéghideg üdítő. Enni persze ettől még kell, de miért is ne lehetne ötvözni? Előételként, de akár egy teljes ebédként is megállja a helyét egy gyors, hideg leves, csak egy kis kreativitás szükségeltetik.

A zöldség-és gyümölcslevesek nem csak felfrissítenek, de a diéta miatt sem kell aggódnunk, hisz minden alapanyaguk egészséges. Sűríthetők tejszínnel, joghurttal, vagy akár tejföllel is.

Egy igazán jóleső, könnyű leves a citromkrémleves, amit tálalhatunk bogyós gyümölcsökkel, mint például az áfonya, a málna, a szeder vagy a meggy. Ha valakinek az ízlése úgy kívánja, ezt meg is fordíthatjuk, azaz készíthetünk a bogyós gyümölcsökből egy könnyed, hideg levest, citromot pedig csak keveset reszelünk rá.

Az őszibarackleves még ennél is jóval egyszerűbb, csak turmixoljuk össze a hozzávalókat, be a hűtőbe pár órára és kész is. Akár egészséges desszertként is tálalhatjuk, de szintén hasonló nyalánkság a sárgadinnye-krémleves is, amihez kifejezetten illik a fahéj, illetve a szegfűszeg.
Ha inkább a sósat kedveljük, vagy csak szimplán valami tartalmasabbra vágyunk, jó alternatíva lehet egy gazpacho. A spanyolok nagy kedvence ez a paradicsom alapú könnyed leves, amihez kell még paprika és uborka is. Egyik nagy előnye, hogy ezt sem kell főzni, gyorsan elkészíthető. Diétázóknak kifejezetten ajánlják.

A cukkinikrémleves talán senkit sem lep meg, hogy ide került, hisz a cukkinit annyiféleképpen el lehet készíteni. Póréhagymával és sajttal még jobb lesz a gasztroélmény.

szerző: Balogh Emese

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.